Wahid szivárvány-koalíciója

2000. 08. 07. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jakartában tegnap megkezdődött az indonéziai Népi Konzultatív Gyűlés (MPR) tanácskozása, amely fordulópontja lehet a politikai forrongásnak a szigetvilágban. Abdurrahman Wahid elnök szokatlanul nyílt beszédet tartott a nyitónapon, fejére hamut szórva kért további bizalmat a küldöttektől.Wahid fölszólította Indonézia népét, hogy bocsásson meg a kormány első tíz hónapjának baklövéseiért. Elismerte, hogy sokszor nem álltak a helyzet magaslatán, elsietett, kapkodó döntéseket hoztak, amivel hátráltatták az ország stabilizálását. Biztosította a küldötteket, hogy ötéves elnöki megbízatásának hátralévő idejében mindent megtesz a hibák kijavítása érdekében, és bejelentette a kormány átalakítását. Ezzel elejét veheti az instabil kabinetből adódó politikai vitáknak, ugyanis Wahid kormánya a legjelentősebb politikai erők „szivárvány-koalíciója”. A Suharto-éra 1998-as bukása utáni kaotikus helyzetben minden érintett politikai erő egyetértett abban, hogy konszenzusos országvezetésre van szükség, nem politikai csatározásokra. Azonban a kormány – természetéből adódóan – olyan törékeny, hogy szüntelen kompromisszumra kényszerül minden kérdésben.Wahidot akkor választották meg elnöknek, amikor az ország helyzete teljesen kilátástalan volt. A kemény kezű Suharto-diktatúra után a nemzeti kisebbségek új öntudatra ébredtek, a gazdaság összekuszálódott, és kellett valaki, akit mindenki elfogad. Wahid alkalmas volt a pozícióra, azonban a kezdeti hatalmas népszerűsége gyorsan semmivé olvadt, miután külföldi útjait úgy értékelték, hogy nem képes a belpolitikai problémákat kezelni, mintha „menekülne” a bajok elől.A tanácskozás augusztus 18-ig tart. Főbb tárgyalási pontjai között szerepel az elnök személye, aki ellen lehet, hogy „impeachment” eljárást fognak kezdeményezni, bár elemzők szerint ez nem valószínű. Nem azért, mert mindenki elégedett, hanem mert nincs más, aki felválthatná Wahidot. A belső reformok azonban megkerülhetetlenek, és valószínű, hogy a tekintélyelvű Indonézia is megváltoztatja politikai szerkezetét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.