Több mint ötvenmillió forinttal károsította meg az I. kerületieket V. Naszályi Márta

Kilencvennapos hosszabbításokkal, pályáztatás nélkül, alacsony bérleti díjért adta ki a V. Naszályi Márta féle városvezetés az I. kerület egyik legértékesebb üzlethelyiségét, amellyel mintegy ötvenötmillió forinttal károsította meg a helyieket – mutatott rá a Fidesz kerületi polgármesterjelöltje. Böröcz László szerint az ellenzéki városvezető átgondolatlan és felelőtlen vagyongazdálkodást folytat, így baloldali üzleti köröknek lehetősége van visszaélni különböző kiskapukkal.

2024. 05. 07. 15:53
Borítókép: Az I. kerület rendkívüli testületi ülése, Váradiné Naszályi Márta polgármesterrel. (Fotó: Teknős Miklós)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– 64 millió forint helyett mindössze kilencmillió forintért adta ki a V. Naszályi Márta nevével fémjelzett baloldali városvezetés az egyik legértékesebb kerületi üzlethelyiséget – húzta alá sajtótájékoztatóján az I. kerületi Fidesz polgármesterjelöltje. Böröcz László rámutatott: emiatt összesen 55 millió forint bevételtől esett el az önkormányzat. Szavai szerint ez az eset is mutatja, hogy rossz irányba mennek a kerület dolgai a gyenge városvezetés miatt.

„V. Naszályi Márta polgármesteri ciklusa alatt ugyanis olyan gyengekezű és átgondolatlan politikát folytatott, amely lehetőséget biztosított a korrupcióra és a felelőtlen vagyongazdálkodásra”

– hangsúlyozta.

Böröcz László felidézte, Kun János párbeszédes önkormányzati képviselő, V. Naszályi Márta hűséges párttársa, a Tulajdonosi Bizottság elnökeként 2022. május 24-én előterjesztést nyújtott be annak érdekében, hogy a Kurjantó Bisztró Kft. pályáztatás nélkül megkaphassa egy összesen 128 négyzetméteres, Szentháromság téri pavilon bérleti jogát. Az előterjesztést a baloldali többségű bizottság el is fogadta. 

A cég így kilencven napra bérbe kapta az ingatlant havi nyolcszázezer forintért.

Egy hónappal később ülésezett a bizottság, ekkor pályázatot írtak ki több pavilonra, azonban a Kurjantó ügyét nem terjesztették elő.

  • 2022. szeptember 27-én a baloldali bizottság a Kurjantó Bisztró Kft. részére újabb kilencven napra kötött bérleti szerződést pályáztatás nélkül, a korábbi bérleti díjért.
  • 2023. február végén a Polgármesteri Hivatal előterjesztésben javasolta a bizottságnak – mely ekkor már jobboldali többségű volt – a bérleti szerződés kilencvennapos hosszabbítását havi nyolcszázezer forintért. Az indok az volt, hogy gazdaságtalan lenne üresen hagyni az ingatlant, amíg kiírják a következő pavilonpályázatot, amelyben szerepelni fog. Tény, hogy ez akkor még külső szemlélőknek is logikusnak tűnt.
  • Elérkezett azonban március vége, de a kiírt pályázatba a hivatal nem írta bele a Szentháromság téri pavilont.
  • 2023. júliusában a V. Naszályi Márta által jegyzett előterjesztésben újabb kilencven napra kívánták bérbe adni az ingatlant, a bizottság azonban már csak hatvan nappal volt hajlandó meghosszabbítani a bérleti szerződést, és döntött róla, hogy a szerződés lejártáig le kell folytatni a nyilvános egyfordulós pályázatot.

A polgármesterjelölt rámutatott, amíg a baloldali többség uralta a tulajdonosi bizottságot, olyan konstrukcióban adtak ki üzlethelyiséget, amely kárt okozott a kerületnek.

Amikor a polgári oldal képviselői többségbe kerültek, felszámolták ezt a gyakorlatot és pályáztatás útján plusz bevételt generáltak a kerületiek számára – emlékeztetett. Elmondása szerint az átlátható pályáztatás után a Kurjantó Bisztró Kft. a korábbi összeg hétszereséért, 5,3 millió forintért bérelhette havonta az ingatlant. 

Mint mondta, 2022. júniusa és 2023. szeptembere között az önkormányzatnak a kilencvennapos bérbeadások következtében csak 9,2 millió forint bevétele keletkezett, ezzel szemben a pályáztatást követően, 2023 szeptembere és 2024 szeptembere között 64 millió forint bevétellel számolhat. 

„Körülbelül 55 millió forint a különbség, ekkora kárt okozott V. Naszályi Márta ezzel az egyetlen üggyel”

– húzta alá Böröcz László. Hozzátette, az 55 millió forintos károkozás annak fényében tűnik különösen arcátlanságnak, hogy a „kedvezményes” időszak alatt a cég megháromszorozta nettó árbevételét, amely százmillióról 356 millióra emelkedett.

A fideszes politikus szerint látható, hogy V. Naszályi Márta rossz városvezető. – Átgondolatlan és felelőtlen vagyongazdálkodást folytat, így baloldali üzleti köröknek lehetőségük van visszaélni különböző kiskapukkal. Június 9-én véget vetünk a rossz baloldali városvezetésnek, és egy felelős, az I. kerületi polgárokért dolgozó önkormányzatot fogunk építeni – jelentette ki Böröcz László.

Borítókép: V. Naszály Márta (Fotó: Teknős Miklós)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.