Ősi falu rejtőzik a víz mélyén a Tiszánál

Az egykori települést körülölelő terület a mai óhalászi holtág.

2024. 03. 31. 20:08
A Tisza-tó Forrás: Németh Dániel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma is beszédtéma a helybeliek körében a Tisza-tavi régió egyik legszomorúbb története – írja a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei hírportál.

Tiszahalász vagy, ahogy a helyiek nevezik, Óhalász már az Árpád-korban is létezett. Nagy szerepet játszott az 1800-as években, hiszen a környező települések egyik halban kiemelkedően bővelkedő területe volt.

Fotó: Szoljon/Kocsis László

 

 

Esély sem volt az őrjöngő Tiszával szemben

1876. március 24-én a Tisza morotvájában lévő Tiszahalászt és mellette még 23 települést elöntött a Tisza, átszakadt a taskonyi védőgát, aminek következtében 1200 ház romba dőlt.

A Tisza-tó közepén, a Tisza-tó Sarudi- és Poroszlói-medencéjének találkozásánál található egy patkó alakú sziget, ahol a falu maradványai nyugszanak.

A sziget a Tisza-tó egyik legmagasabb pontja, megközelítése csak csónakkal vagy kenuval lehetséges. A helyszínekről képek is készültek, amelyeket a lap szerkesztőségébe egy olvasó juttatott el. A képeken fellelhetők egy út nyomai és az egykori temető helye.

Az egykori falut körülölelő terület a mai óhalászi holtág. Ez valójában nem is holtág, hanem morotva, hiszen összeköttetésben van az élő vízzel, de nincs vízcsere, és még a szél sem tud hullámokat verni, annyira szélvédett terület.

Fotó: Szoljon/Kocsis László

 

Borítókép: A Tisza-tó (Fotó: Németh Dániel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.