Karácsonynak nincs mivel kampányolni, mert öt év alatt szinte semmit sem csinált

Csaknem megduplázódott a fővárosi adóbevétel, mégsem indult új nagy fejlesztés ebben a ciklusban.

Forrás: Metropol2024. 04. 27. 10:54
Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely azért kampányol, hogy újabb öt évig lehessen főpolgármester a főnökei, Gyurcsányék támogatásával. Ez utóbbit be is ismerte – írja a Metropol.

A főpolgármester semmittevése feltűnő, ahogyan az is, hogy Karácsony Gergely hamis ígéretek helyett most ellenfeleit támadja. Ez logikus, hiszen az elmúlt öt évből nem sok eredményt tud felmutatni a városvezetési tevékenységével kapcsolatban.

 A két legjelentősebb fejlesztést az elmúlt időszakból, a Lánchíd és a Blaha Lujza tér felújítását is még Tarlós István hivatali ideje alatt kezdték el.

 

Sokat ígért, alig teljesített valamit

Vitézy Dávid a közösségi médiában szembesítette Karácsonyt, hogy a 2019-es kampánya idején tett 135 ígéretéből 93 nem teljesült. Vitézy ki is hívta a főpolgármestert egy vitára, de a Gyurcsánnyal szövetkező Karácsony különböző indokokra hivatkozva kitért ez elől.

Kettejük csatája itt nem szakadt félbe, Karácsony Gergely ugyanis az egyik napilapnak adott interjúban azzal dicsekedett, hogy az elmúlt harminc évben senki sem szerzett be annyi új trolit, villamost, mint ők. Vitézy Dávid erre úgy reagált: az utolsó sikeres villamos- és trolibusz-közbeszerzés Budapesten 2014-ben volt, mindkét szerződést ő írta alá, 108 új trolira és 124 új villamosra. Azóta is ezekből a keretszerződésekből érkeznek Budapestre az új alacsony padlós Solaris trolik és CAF-villamosok.

Ebben a ciklusban egyetlen villamostendert sem sikerült kiírni, ahogy egyetlen darab új trolibuszra sem kötött szerződést Budapest.

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje március végén jelentette be, hogy elindítja a Kamumétert. Szerinte erre azért van szükség, mert a választási kampányban rendszerint elindulnak a felelőtlen ígérgetések, ebben pedig úgy véli, hogy Karácsony Gergely a legjobb.

Szentkirályi ötven nappal a június 9-i választás előtt írt arról, hogy mostantól minden nap kitesz a közösségi oldalaira egy olyan Karácsony-ígéretet, ami nem valósult meg az elmúlt öt évben.

A legutóbbi Kamuméter-bejegyzésről ebben a cikkünkben írtunk.

 

Pénz van bőven

Budapest legfontosabb jövedelmi forrása, az iparűzési adóból származó bevétel Karácsony Gergely hivatali ideje alatt 85 százalékkal nőtt, vagyis közel a duplájára emelkedett.

Az elmúlt öt évben Karácsony Gergely és az általa kinevezett Gyurcsány-közeli vezetők közel 1100 milliárd forint iparűzésiadó-bevétellel gazdálkodhattak saját bevallásuk szerint, mégis a csőd szélére került a főváros.

Míg 2019-ben a Tarlós István vezette fővárost illető iparűzésiadó-bevétel 164 milliárd forint volt, 2024-ben a Karácsony-féle városvezetés számára már 303,5 milliárd forint állhat rendelkezésre.

A 2023-as fővárosi költségvetés teljesítéséről zárszámadás még nem készült, de havi bontású részteljesítéseket közöl a főváros. Ezek alapján Budapestnek 2023. január–december között 265,5 milliárd forint volt az iparűzésiadó-bevétele, ami azt jelenti, hogy a 2022. év azonos időszakához képest (195 milliárd forint) több mint hetvenmilliárd forinttal több adót sikerült begyűjteni.

A várakozások szerint 2024-ben a fővárosi önkormányzatot illető iparűzésiadó-bevétel elérheti a 303,5 milliárd forintot, azaz a választási évben Karácsony Gergely 37 milliárddal több iparűzési adóval gazdálkodhat. Ezzel együtt mégis egyetlen új, nagy fejlesztés sem indul, és mégis a csőd szélén áll Budapest – emlékeztet a lap.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.