A háborúról is hazudik Magyar Péter

„Ha rosszat mondanék Oroszországra, minden támogatómat elveszteném” – magyarázkodott az egyik legolvasottabb lengyel napilapnak Magyar Péter. A baloldal politikusa nem mellőzte az erős állításokat a vele készült interjúban: szerinte Magyarországon maffiaállam működik, Donald Trump Orbán Viktorról igazából azt sem tudja kicsoda, a beszélgetés végén pedig még jól össze is kapott a riporterrel, mikor Ukrajnáról elmondta az álláspontját.

Forrás: Mandiner2024. 05. 06. 18:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyinterjú jelent meg hétfő reggel Magyar Péterrel a lengyel liberális Rzeczpospolitán, az ország egyik legolvasottabb hírportálján, amely mind a kérdező, mind az alany szempontjából igen pikánsra sikerült – számolt be a Mandiner.

Az újságíró a baloldali politikust először arról kérdezte, hogy miután megverik Orbán Viktort a választáson, a miniszterelnök átadja-e majd a hatalmat. Magyar jelezte: „szerintem már tudja, hogy elvesztette a nép bizalmát, ha ezt még nem is lehet a június 9-i EP-választások eredményével alátámasztani”. Szerinte Orbán még nem Putyin, azaz a hatalomátadás megtörténne, ugyanakkor arra a kérdésre, hogy maffiaállam-e Magyarország, azzal válaszolt: „igen, olyasmi”.

Az interjú készítőjének emellett még az is eszébe jutott, hogy „legvégső esetben megölné-e Önt az Orbán-rendszer”.

Magyar úgy látja, azt azért nem, „ennyire nem hülyék, ebben az esetben forradalom törne ki Magyarországon, ehhez már így is közel vagyunk”.

Saját magával kapcsolatban Magyar Péter – aki nyolc éven át volt az Európai Unió melletti magyar állandó képviseleten diplomata, majd állami háttérintézményeket vezetett miniszterek megbízásából – elmondta: „nem voltam a rezsim embere”. Ennek ellenére ugyanakkor határozottan állítja, hogy a „rezsim” minden lépését figyeli.

„Tudtommal kétezer ügynököt állítottak rá arra, hogy a mozgásomat figyelje”

– mondta a baloldali politikus.

Van, amiben Orbán Viktornak még Magyar Péter szerint is igaza van

Az interjúban kitértek külpolitikára is, amelyben természetesen szerepet kapott Donald Trump is. Az újságíró megkérdezte, Trump „megmentené-e Orbánt”, ha megválasztanák. Bár a magyar miniszterelnök március elején Trump floridai birtokán hosszan tárgyalt a republikánus elnökjelölttel, Magyar Péter úgy látja: 

„A miniszterelnökünk nem elég fontos Trumpnak. Nemrég összetévesztette Törökország elnökével, úgyhogy azt hiszem, igazából azt sem tudja, kicsoda.”

Az Európai Unió kapcsán ugyanakkor nyíltan megvallotta, hogy az orbáni politikát tartja helyesnek: „nem értem azokat a magyar ellenzéki EP-képviselőket, akik ellenzik az EU-s pénzek folyósítását Magyarországnak. Ezekre szükség van a kisvállalkozásaink, gazdáink, oktatásunk, egészségügyünk támogatásához. Ugyanez vonatkozik a jogállamisági eljárásra: ez álszentség.” 

Azt ugyanakkor megígérte, hogy hatalomra kerülve Magyarországot csatlakoztatni fogja majd az Európai Ügyészséghez, pártját pedig az Európai Néppárthoz. Gazdaság- és családpolitikai tekintetben is bevallotta, hogy a magyar jobboldal jól csinálta a dolgát:

„Nem szeretnék eltörölni mindent, amit Orbán csinált, pláne a gazdaságban és a családpolitikában. Nekem ez a korrupció megállításáról szól” – mondta, hozzátéve, hogy „vissza szeretnék menni negyedszázaddal, Orbán első kormányáig. Akkor rendkívüli gazdasági növekedésünk volt, és a legalacsonyabb munkanélküliségünk”.

Végül Ukrajna kapcsán alaposan össze is veszett a riporterrel. Bár – a magyar kormányhoz hasonlóan – jelezte, hogy Oroszországnak ki kellene vonulnia a Krímből és Donbaszból, de szerinte ha ennek az az ára, hogy a háború folytatódik, az több százezer további halottat jelent. Ezért „Amerikának, Európának, Kínának és Törökországnak megoldást kellene találnia Oroszországgal.

„Orbán megközelítése ezügyben teljesen eltér a többi EU-s tagállamétól, de bizonyos tekintetben igaza van”.

Bielecki ezt nem akarta csak úgy állni hagyni, ezért arra is rákérdezett, hogy szállítana-e fegyvert Ukrajnának. „Nem! Van ott egy 200 ezer fős magyar kisebbségünk Kárpátalján. Ezt a régiót Oroszország nem bombázza. Nem akarjuk kockáztatni az életüket” – mondta. Hozzátette azt is, hogy „az ukrajnai háborúval kapcsolatos megközelítés a legfontosabb téma az európai választási kampányban.

„Ha rosszakat kezdenék mondani Oroszországra, azonnal elveszíteném minden támogatómat”

– mondta, ezzel tehát jelezte: a háborúval kapcsolatos álláspontja nem meggyőződésből fakad, hanem azért, mert szerinte a magyar társadalom agyát tíz év alatt átmosták oroszpártira.

Borítókép: Magyar Péter (Forrás: Videa)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.