Angol nyelvből vizsgáznak ma az érettségizők

Több mint 55 ezren mutathatják meg, mennyire alaposan ismerik a világnyelvet.

2024. 05. 09. 7:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az angol vizsgákkal folytatódik az érettségi vizsgasorozat ma: összesen 55 312 vizsgázó – középszinten 34 491-en, emelt szinten 20 821-en – ad számot a tudásáról. Ezt holnap egy másik, az angolnál kevésbé népszerű nyelvi tantárgy követi: németből középszinten 7772-en, emelt szinten 2332-en érettségiznek.

Az élő idegen nyelvi írásbeli érettségi vizsgák szerkezete minden esetben azonos. Középszinten az írásbeli időtartama 180 perc. Az első feladatlap (olvasott szöveg értése) kitöltésére 60, a másodikéra (nyelvhelyesség) 30 perc van. Negyedóra szünet után hallott szöveg értésére vonatkozó feladatlap megoldása következik 30 percben, majd 60 perc alatt kell megírni az íráskészséget vizsgáló feladatsort.

Az emelt szintű írásbeli teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt feladatlapok szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam 70, 50, 30 és 90 perc. Az íráskészséget vizsgáló feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár, amelyről a vizsgázó gondoskodik, a többi feladatsornál semmilyen segédeszköz nem használható.

Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 5. és 12., a középszintű szóbelik június 17. és július 3. között lesznek. Idén a vizsgaidőszakban összesen több mint 49 ezer végzős középiskolás érettségizik.

Rendes érettségi vizsgából lesz a legtöbb: a végzős tanulók 217 569 ilyen vizsgát tesznek majd, ami az összes megmérettetés 61 százaléka. Rajtuk kívül 2887-en ismétlő vagy kiegészítő vizsgára jelentkeztek. Sokan előre is hoztak vizsgákat: 117 522, azaz a vizsgák csaknem 33 százaléka ilyen számonkérés lesz, ezeknek jelentős részét 24 500 fő technikumi képzésben tanuló teszi majd, akik jövő májusban fejezik be középiskolai tanulmányaikat. A szintemelő vizsgák az összesnek több mint három százalékát teszik ki: számuk 12 391, míg a pótló- és a javítóvizsgáké együttesen 2212.

Mint arról lapunk beszámolt, múlt pénteken kezdődtek az érettségik a nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival. Hétfőn a magyar nyelv és irodalom, kedden a matematika, szerdán pedig a történelem tudásukról adtak számot a vizsgázók. 

Borítókép: Hétfőn kezdődtek a 2024-es érettségi vizsgák (Fotó: Csudai Sándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.