Bóka János: Az EU kívülről szemlélve a szabadság és a jólét földje volt

Európaiságunk Szent István óta a magyarság része.

2024. 05. 06. 11:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Rossz struktúrában alkalmatlan vezetők irányítják most az Európai Uniót – mondta Bóka János a Magyarország 20 éve az Európai Unióban konferencián. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter szerint

 az unió legutóbbi öt évének kudarcai abból fakadtak, hogy az irányítást a brüsszeli intézmények határozzák meg, amelyek kivétel nélkül politikai intézménynek tekintik magukat.

– Az Európai Parlament és az Európai Bizottság is politikai testületként működik, politikai célkitűzésekért dolgozik, s ezek függetlenek a tagállamok politikai akaratától. Minden erőforrást ezeknek a politikai célkitűzéseknek az érdekében használnak fel, ezért politikai konfliktusok alakulnak ki az intézmények és tagállamok között, ez kódolva van a rendszer működésében – hangsúlyozta a miniszter, aki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány és az Alapjogokért Központ közös rendezvényén azt is kiemelte, hogy a sikeresség mércéje a tagállamok számára az, hogy az unió sikeresebb legyen, mint a tagállamok külön-külön, az intézmények számára viszont az jelenti a sikert, ha erősödik a föderalizáció. Ezért, 

ha nem lenne változás, akkor a következő öt évben tovább csökkenne a tagállamok hatásköre.

– Lesz egy erős kommunikációs küzdelem és egy számháború, de valójában a sikerességet az mutatja majd, mennyire lesz zökkenőmentes az intézményi átmenet, valamint képesek-e olyan szempontokat bevezetni, amelyek utóbb megkerülhetetlenné válnak – mondta a magyar uniós elnökséggel kapcsolatban.

A miniszter az előadásában emlékeztetett:

húsz évvel ezelőtt nemzeti konszenzuson alapuló döntés volt a csatlakozás, az EU kívülről szemlélve a szabadság és a jólét földje volt.

 – A belső működéséről nem tudtunk sokat, de messziről jó dolognak tűnt – fogalmazott Bóka János, hozzátéve, európaiságunk, ami Szent István óta elvitathatatlanul a magyarság része, szintén predesztinált a csatlakozásra.
– Ugyanakkor komoly stratégiai védelmi és gazdasági indokok is voltak. 

Magyarország stratégiai védelmét csak az garantálja, ha egy erős szövetség része. 

A magyar gazdaság pedig nyitott és exportvezérelt, ezért az unió piacához való korlátlan hozzáférésre van szükség – hangsúlyozta.
Arra a felvetésre, miszerint beváltotta-e a reményeket a nagy alku, amit a csatlakozás jelentett, azt mondta, ehhez alapvetően hinnünk kell abban, hogy az unió tagjaként erősebbek lehetünk, mint külön-külön, azonban megmaradhatunk annak, amik vagyunk, a szuverenitásunkról nem mondunk le, biztosítjuk a nemzetállamok túlélését.
A miniszter megoldatlan stratégiai kérdésnek nevezte, hogy az integrációt egy szerződéses keretrendszerhez való csatlakozásnak tekintik-e vagy folyamatnak. – Az egyre szorosabbá váló integrációval a döntések kikerülnek az egyes tagállamok kezéből. Sokan az európai démosz kialakulását várják, ez a törekvés viszont aláássa a nemzeti közösségek befolyását, tehát valójában a demokrácia ellen hat – vélekedett.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.