Elhagyta az országot a verőcei hajóbalesetet okozó szállodahajó

A kapitányt mindenesetre őrizetbe vette a rendőrség, de a szakértők véleménye szerint a kishajónak kellett volna jobban résen lennie.

2024. 05. 20. 17:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nappal a baleset után már el is hagyhatta az országot a szombat esti verőcei hajóbalesetben érintett szállodahajó, az MS Heidelberg – szúrta ki az Index. A schiffsradar oldala szerint vasárnap este valamivel 10 óra után indult ismételten útjára Komáromból, és mostanra már osztrák vizeken halad tovább, cseh kapitánya nélkül, akit hétfőn vett őrizetbe a rendőrség.

Az ATV Híradójának máris nyilatkozott két szakértő, akik szerint egyébként a motorcsónak vezetője hibázott, és lehetetlen, hogy ne vette volna észre a szállodahajót. – Egészen kicsi, 30 méter távolságra már nem is mehet, sőt egy másik ponton leírja (a hajózási szabályzat – a szerk.), hogy nem keresztezheti annak az útvonalát. Tehát a hobbihajók vezetőinek minden esetben elsőbbséget kell adniuk és neki kell azzal tisztában lennie, hogy felelősen kell vezetnie a hajóját – mondta Tóth Mihály, a Magyar Országos Hajózási szövetség szóvivője. 

A tévének nyilatkozó hajóskapitány szerint nem kérdés, hogy a verőcei balesetnél 

a kishajó irányítója mulasztott. 

Horváth Imre ráadásul azt is kizártnak tartja, hogy a szállodahajó kapitánya érzékelhette volna az ütközést. 

– Egy ilyen szállodahajó közel kétezer tonna vízkiszorítású, mondjuk egy ilyen kishajó, nem tudom pontosan mekkora – ez még nem derült ki –, de nyolcan voltak rajta, ez nagyjából olyan, mintha egy pillangó nekirepült volna egy hegynek – tette hozzá.

Szakértők szerint szombat éjjel hajózásra alkalmas volt az idő a Dunán, így a kisgéphajón utazóknak látniuk kellett az MS Heidelberget.

– A szállodahajó először is a szabályos fényeit viseli, hat kilométerre már lehet látni, emellett olyan fényár van ezeken a hajókon, hogy ha nem akarom, akkor is látom – emelte ki a hajóskapitány. 

Az Indexnek egyébként Borbély Zoltán közlekedési szakjogász azt mondta: A balesetet követően, a nyomozás kezdetén szakértőkkel vizsgálják meg az érintett hajót, és dokumentálják a sérülés mellett a szállodahajó technikai eszközeit is. Ha ezek megtörténtek, és a kapitány nem hivatkozott ezen a ponton műszaki hibára, úgy nem foglalják le ebben az esetben a hajót. Habár a Hableány-katasztrófa esetében is voltak ebből problémák. A jogász szerint inkább az lesz a döntő, hogy mit láttak a szállodahajó utasai, és, hogy mit fog mondani a bíróságon a motorcsónakról megmenekült olasz állampolgárságú túlélő.  

Borítókép: Az MS Heidelberg szállodahajóra bárki foglalhat utazást. Fotó: Flusskreuzfahrten-Reisen.de

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.