Határozatban szólítanák fel a baloldali képviselőket, ne veszélyeztessék tovább a magyar nemzeti érdekeket

A baloldali politikusok többször is felszólaltak már azért, hogy Magyarország ne kaphassa meg a jogosan járó uniós forrásokat. Az Európai Ügyek Bizottsága március végén indította el vizsgálatát, hogy feltárja, az érintett baloldali szereplők megnyilvánulásai és tevékenysége mennyiben járult hozzá az uniós források visszatartásához, továbbá hogy ezek mennyiben sérthetik vagy veszélyeztethetik Magyarország szuverenitását.

Forrás: MTI2024. 05. 06. 19:51
Strasbourg, 2019. július 16.
Donáth Anna Júlia, a Momentum képviselõje az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.
MTI/Koszticsák Szilárd
Strasbourg, 2019. július 16. Donáth Anna Júlia, a Momentum képviselõje az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozatban szólítaná fel az Országgyűlés a baloldali képviselőket, hogy a jövőben ne folytassanak magyar nemzeti érdekeket veszélyeztető tevékenységet, emellett felkérné a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, hogy folytasson vizsgálatot az ügyben – hívta fel a figyelmet az MTI a parlamenti honlapra hétfőn felkerült országgyűlési határozati javaslatra és az ahhoz kapcsolódó beszámolóra.

Tessely Zoltán, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának fideszes elnöke által benyújtott előterjesztés indoklása szerint 

a közelmúltban számos, a baloldalhoz tartozó európai parlamenti (EP-) képviselő nyilatkozott úgy, hogy közreműködött abban, hogy Magyarország ellen különböző uniós eljárások – kötelezettségszegési, jogállamisági eljárások – induljanak, és több esetben célként határozták meg azt, hogy a kormány ne jusson hozzá a Magyarországot megillető uniós pénzügyi forrásokhoz

– hangsúlyozták. 

Az európai ügyek bizottsága március végén indította el vizsgálatát, hogy feltárja, az érintett baloldali szereplők megnyilatkozásai és tevékenysége mennyiben járult hozzá az uniós források visszatartásához, továbbá hogy ezek mennyiben sérthetik vagy veszélyeztethetik Magyarország szuverenitását.

A bizottság négy ülésen tárgyalta az ügyet: meghallgatta Deutsch Tamást, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának delegációvezetőjét, Bóka János európai uniós ügyekért felelős minisztert és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, továbbá feltérképezte a 2018-as országgyűlési választások óta eltelt időben indított uniós eljárásokat, a baloldali képviselők megnyilatkozásait, tevékenységét.

Az országgyűlési határozati javaslat indoklása szerint a jelentés megállapítja, hogy az Európai Unió szabályrendszere nem alkalmas arra, hogy kormányokat, csak arra, hogy tagállamokat szankcionáljon. 

Emiatt a baloldal politikusai – hiába állítják ennek az ellenkezőjét – nem a magyar kormány, hanem Magyarország és a magyar emberek számára okoztak és okoznak súlyos károkat azzal, ha az európai uniós források nem jutnak el Magyarországra

– emelték ki. Hozzátették: a magyarországi baloldal EP-képviselői nyíltan vállalva tettek meg mindent a rendelkezésükre álló eszközökkel, hogy Magyarország ne jusson hozzá a neki jogosan járó forrásokhoz. A képviselők nyilatkozataiból és az Európai Parlament által elfogadott dokumentumok szövegéből egyértelműen lehet következtetni arra, hogy az eljárások politikai célokat szolgálnak – áll a dokumentumban.

Az indoklás szerint a magyar baloldali képviselők célkitűzései az Európai Unió jelmondatával – „egyesülve a sokféleségben” – szembe menve a nemzeti önállóság és szuverenitás felszámolására, és egy föderatív Európa létrehozására irányulnak. Felszámolnák a kohéziós politikát a kohéziós források jelentős csökkentésével, valamint azokat a jelenleginél szigorúbb feltételekhez és olyan célokhoz kötnék, amelyek a szerződések szerinti hagyományos kohéziós célokkal valójában nem összeegyeztethetők.

Az európai ügyek bizottsága azt állapította meg, hogy a vizsgált megnyilvánulások és tevékenységek túlmutatnak a véleménynyilvánítás szabadságán, az az alaptörvény szerint ugyanis nem irányulhat a magyar nemzet méltóságának megsértésére

– hangsúlyozták. Hozzátették: a bizottság azt is megállapította, hogy a baloldali képviselők megnyilatkozásai nem minősülnek a hatályos szabályok szerint szankcionálható magatartásnak, közhatalmat gyakorló személyhez azonban méltatlanok és sértik a magyar emberek érdekeit.

A határozati javaslat indoklása szerint a jelentésben tárgyaltak felvethetik a külföldi érdekek képviseletét, illetve  a dezinformálás gyanúját is, ezért a bizottság javasolja, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal folytasson le vizsgálatot, és szükség esetén tegyen javaslatokat további intézkedésekre.

Borítókép: Donáth Anna (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.