Jövő héten érkezik a végrehajtó, bezárhatják a legendás budavári cukrászdákat + videó

V. Naszályi Márta polgármester csaknem öt éve képtelen megoldani a Szamos Miklós tulajdonában álló cukrászdák és az önkormányzat közötti pénzügyi viták rendezését. A tulajdonos azt mondja, megegyeztek és fizetné a tartozását az önkormányzat felé, de szerinte azt is kizsarolták belőle. Szamos Miklós szerint V. Naszályi védelmi pénzt is kért tőle.

2024. 05. 07. 12:58
Budapest, 2013. november 20. Az 1827-ben megnyílt Ruszwurm cukrászda és kávéház patinás épülete a Budai Várban a Szentháromság utca 7-ben. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte kibogozhatatlan, hogy valójában mi áll a háttérben a budavári Korona Kávéház és a Ruszwurm cukrászda tulajdonosa, valamint a kerület vezetése közötti pénzügyi vitában. Az önkormányzat szerint ugyanis 300 millió forinttal tartozik a kerületnek Szamos Miklós. Mivel mindezidáig ezt nem rendezték, jövő héten már végrehajtók érkeznek. A vendéglátóhelyek sorsa így megpecsételődni látszik, hamarosan bezárnak és Szamos Miklós lakatot tehet mindkettőre. Az előzményekhez hozzátartozik, hogy 

a Budai Várnegyedben a rendszerváltást követően a városrész műemlék jellege miatt az addigi bérlők nem kaptak lehetőséget arra, hogy megvásárolják az ingatlant, amiben éltek.

 Ellentétben az ország összes többi kerületével, vagy városával. Helyette bérleti jogot szerezhettek. A vita éppen ehhez a bérleti díjhoz kapcsolódik, csak éppen mind a két fél mást állít. Az önkormányzat szerint ezzel tartozik Szamos Miklós. A cukrászmester a Magyar Nemzetnek azonban olyan szerződéseket mutatott, amivel azt igazolná, hogy jogosan használja a cukrászdát és kávéházat és nem lehet kitenni. 

Sőt azt állítja, megegyeztek a rendezésben is, igaz szerinte kizsarolták belőle a pénzt.

 Ennek ellenére végül az önkormányzat azóta sem jutott hozzá az általa követelt pénzhez. A történet múlt év végén azzal folytatódott, hogy Szamos Miklós azt állította, a 2019-es választási kampányban V. Naszályi Márta védelmi pénzt kért tőle, cserébe azt ígérte, hogy megválasztása után olyan szerződést írnak, hogy soha ne lehessen kitenni őt a cukrászdából.

A polgármester gyakorlatilag mindent megígért 2019-ben, azt is megígérte, hogy a Ruszwurm ügyét is rendezi – reagált a Magyar Nemzetnek a kormánypártok I. kerületi polgármesterjelöltje. 

Böröcz László azt mondta, miután V. Naszályi Márta összeveszett Szamos Miklóssal, most bosszúból bezáratja a Ruszwurmot.

 Az önkormányzat pedig egy fillérhez nem fog hozzájutni abból a felhalmozott tartozásból, amivel a Ruszwurm Kft. tartozik az önkormányzatnak. A végrehajtók jövő héten lakatot tesznek a vendéglátóhelyre, így az első kerületiek elveszítik legendás cukrászdájukat is és a 300 milliós eddig behajtatlan tartozást is – tette hozzá Böröcz László.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.