Modern eszközökkel és költségvetési forrással támogatja a kormány a polgárőrök munkáját

Amíg Brüsszel a migránspárti politikát folytatja, Magyarországon továbbra is a békén van a hangsúly.

2024. 05. 07. 14:31
null
Fotó: Mogyoróssy Márton / Miniszterelnöki Kabinetiroda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Együttműködési megállapodást kötött Magyarország kormánya és az Országos Polgárőrszövetség (OPSZ) – jelentette be Nyitrai Zsolt. A miniszterelnök főtanácsadója kiemelte, a veszélyek korát éljük, amikor felértékelődik a polgárőrök szerepe. – Ha végigtekintek a kormány és az Országos Polgárőrszövetség 2010 óta tartó együttműködésén, azt látom, hogy a polgárőrökre mindig lehetett számítani – tette hozzá.

– Ha árvíz volt, pakolták a homokzsákokat, részt vettek a határvédelemben és közreműködtek csaknem 15 ezer elfogásban – idézte fel a főtanácsadó, kiemelve, hogy az együttműködés részeként döntéseikkel, szabályozással, költségvetési forrással, modern eszközökkel támogatják a polgárőrök munkáját.

Nyitrai a kormány és az OPSZ legfontosabb közös eredményei között említette, hogy 2011-ben döntés született arról, hogy a szervezet köztestületként működik, így állami feladatok ellátására is felkérhetők. – Így kiszámítható költségvetésük lett, technikai modernizációt hajthattak végre annak érdekében, hogy a munkájuk sikeres és eredményes lehessen – idézte fel, hozzátéve, hogy a polgárőrök csaknem hetvenezres közössége számíthat Magyarország kormányának támogatására.

Nyitrai Zsolt bejelentette, hogy kormányzati együttműködéssel elkészült a polgárőrök eredményeit összefoglaló tájékoztató, amely a Béke és biztonság címet viseli. A kiadvány előszavából a főtanácsadó idézte Orbán Viktor miniszterelnök szavait: Büszkék vagyunk arra, hogy hazánk mára Európa egyik legbiztonságosabb országa, ami katonáink és rendőreink mellett nagyban köszönhető polgárőreinknek is.

Rétvári: Brüsszel a migrációs paktum végrehajtásán dolgozik

Rétvári Bence a kiadványból kiemelte a határvédelemmel kapcsolatos tájékoztatást, mivel évek óta a polgárőrök is részt vesznek déli határaink megvédésében. 

A Belügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy sikerült több mint egymillió ember illegális határátlépését megakadályozni, amiből 45 ezer határátlépési kísérletnek vették elejét a rendőrök és határvadászok a polgárőrökkel közösen.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a migrációs paktum végrehajtási terve, amin Brüsszel éppen dolgozik, ezzel a törekvéssel éppen ellentétes irányba megy, vagyis nem a határok megvédéséről szól, hanem arról, hogy minden ország határán a migrációt szervező egységeket kell felállítani. – Elvárják Magyarországtól, hogy a határon lefolytatott eljárások 28,3 százalékát mi végezzük el, ami azt jelentené, hogy egy óriási migránstábor lenne a déli határ, egy migránsgettó, ahol migránsok tízezrei várnának a kérelmeik elbírálására. De, tudjuk, hogy nem várnák meg a döntéseket, hanem elindulnának az ország belseje felé – fogalmazott. 

Rétvári szerint ugyanakkor Brüsszel a felzárkózási pénzek egy részét migrációs célokra költené, az illegális bevándorlás szervezésének költségeit akarja megfizettetni a magyar emberekkel. 

Brüsszel azt akarja, hogy a rászorulóknak szánt forrásokat a migránsok betelepítésére költsük, azaz ahelyett, hogy a kórházakat, a betegeket, a diákokat, a szociális ellátásra szorulókat segítenék, a jövőben majd a határon lefolytatott eljárásokra, az előszűrésre és a kötelező jogi tanácsadásra kellene költeni

– hangsúlyozta, majd azzal folytatta, hogy Brüsszel kampányt indít minden tagállamban a paktum népszerűsítésére. 

– Ezek alapján hazánkban plakátokon és reklámfilmekben népszerűsítenék az illegális migrációt, a magyar emberek szellemi képességeit lenézve próbálnák meg elhitetni velük, hogy milyen jól járnak majd, ha tele lesz az ország veszélyes illegális migránssal. Ezzel szemben a kormány a polgárőrökkel valóban az emberek békéjét és biztonságát szolgálja – összegzett a parlamenti államtitkár.

 

Borítókép: Nyitrai Zsolt, Rétvári Bence és Túrós András, az OPSZ elnöke (Fotó: OPSZ.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.