Felesége korrupciós botránya ellenére nem mond le a spanyol miniszterelnök

Pedro Sánchez öt napig tartó gondolkodási idő után hétfőn délelőtt bejelentette, hogy nem távozik, hanem még nagyobb erővel folytatja tovább a munkát Spanyolország élén.

2024. 04. 29. 12:17
Pedro Sanchez, Spanyolország miniszterelnöke. (Fotó: OSCAR DEL POZO / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mond le a spanyol miniszterelnök – ezzel a bejelentéssel ért véget Pedro Sánchez öt napig tartó showműsora. A szocialista kormányfő múlt szerdán öt nap gondolkodási időt kért az állampolgároktól közösségi oldalain azután, hogy felesége ellen hivatalosan is bírósági eljárás indult korrupciós gyanú miatt. Spanyolország történetében még egyetlen miniszterelnök sem tett hasonlót és hagyta napokra bizonytalanságban saját népét.

Sáncheztől ugyanakkor nem állnak távol a hasonló, teátrális lépések, amelyekből rendszerint erőt kovácsol. 

Tavaly a regionális választásokon elszenvedett kudarca után ugyanezzel a stratégiával oszlatta fel a parlamentet és írt ki előre hozott parlamenti választásokat, hogy fékezze a jobboldal előretörését.

Hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján bejelentette: bár családja egyre jobban szenved az „igazságtalan és hazugságokon alapuló” támadások miatt, nem hátrál meg, hanem még keményebben folytatja tovább a munkát az ország élén és erről személyesen tájékoztatta reggel VI. Fülöp királyt a Zarzuela-palotában.

Vessünk véget kollektív elutasítással ennek a sárdobálásnak úgy, hogy a spanyol kormány elnökeként szilárdan vezetek tovább

 – közölte Sánchez, utalva ezzel arra, hogy a jobboldali Manos Limpias (Tiszta kezek) nevű szervezet feljelentése nyomán indult bírósági eljárás felesége, Begona Gómez ellen befolyással üzérkedés és korrupció gyanúja miatt. Egyebek mellett azzal gyanúsítják, hogy pozícióját kihasználva előnyhöz juttatott egy vállalkozót 2020–21-ben, valamint közreműködött az Air Europa légitársaságnak odaítélt állami támogatás jóváhagyásában is, amivel megmentették a céget. A miniszterelnök szerint a feljelentés álhíreken alapszik és felesége ártatlanul szenved az ellene irányuló támadástól. Sajtótájékoztatóján arra kérte a spanyol társadalmat, hogy „legyen ismét példa és inspiráció a megsebzett világ számára”, amelyben különböző mozgalmak álhírekkel és hazugságokkal akarnak célba érni.

Sánchez döntésében állítása szerint szerepet játszott a szombaton a szocialista párt (PSOE) által improvizált több ezer fős szimpátiatüntetés is, amelyet madridi székházuk elé szerveztek meg, hogy együtt kérjék a kormányfőt arra, hogy folytassa a munkát, mert „szükség van rá” ahhoz, hogy az ország előre haladjon.

A tömegben felbukkant egy fiatal, aki a többséggel ellentétben a kormányfő távozását követelte egyebek mellett az őt körülvevő, mostanra sorozatos botrányok miatt. Bár kiváltotta a körülötte összegyűltek felháborodását, végül nem történt komolyabb incidens a demonstráción.

Vasárnap néhány száz ellentüntető is összegyűlt a pártszékház előtt. Transzparenseiken „hazugnak” és „pszichopatának” nevezték Pedro Sánchez miniszterelnököt és kifejezték egyetértésüket lemondási szándékával. Alejandro Fernández, a Néppárt (PP) katalán választásokon induló jelöltje szerint a kormányfő hétfői bejelentésével „egyértelművé vált, hogy Sánchez számára nem a bírák azok, akik ítéletet mondhatnak (...) a felesége felett, hanem csak ő döntheti el, rajta kívül senki más, hisz csak ő tudja, mi a méltóságteljes és tisztességes.”

A Manos LImpias főtitkára, Miguel Bernad a bejelentés után közölte: sajnálja, hogy Sánchez nem mond le és döntését illetlenségnek tartja. Ezután hozzátette, hogy a felesége ellen indított eljárásban újabb bizonyítékok kerültek elő, amelyek már nemcsak Gómez, hanem a kormányfő érintettségét is felvetik majd a korrupciós ügyben. Bernad azt reméli, hogy az információk hamarosan napvilágra kerülnek és arra késztetik Sánchezt, hogy átgondolja döntését. 

Sáncheznek ezután sem lesz azonban egyszerű dolga Spanyolország élén, hisz nemcsak felesége, hanem kollégái is belekeveredtek egy súlyos korrupciós botrányba, amely „Koldo-ügy” néven vált ismertté és a koronavírus-járvány idején kötött maszkszerződéseket érinti. Emellett szövetségesei, a katalán és baszk szeparatisták szélsőséges követeléseikkel megállás nélkül szorongatják azután, hogy nélkülük tavaly ősszel képtelen lett volna megalakítani új kormányát.

Borítókép: Pedro Sanchez, Spanyolország miniszterelnöke (Fotó: OSCAR DEL POZO / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.