Minden értelemben harcias lehet az EU következő költségvetéséről szóló vita

Emmanuel Macron francia elnök duplájára emelné az EU költségvetését, de honnan lesz erre pénz? Az egyik lehetőség az uniós szintű adók kivetése.

Forrás: Politico2024. 04. 29. 10:59
Az EU zászlaja
Az EU zászlaja (Forrás: Pixabay)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan keserű csata kezdődik Brüsszelben: az EU következő hétévi költségvetésének (Multiannual Financial Framework, MFF) megvitatása, ami hosszú és vitákkal teli folyamat lesz – írja a Politico brüsszeli hírportál.

Az EU zászlaja (Forrás: Pixabay)
Az EU zászlaja (Forrás: Pixabay)

A tagállamok megosztottak a prioritásokkal kapcsolatban. Több ország a védelmi ipar megerősítését szorgalmazza, míg mások (főleg akiket kevésbé közelről érint az ukrajnai háború) inkább a zöld célok megvalósításáért kardoskodnak.

Az egyik fő kérdés az EU költségvetésének nagysága. Ez jelenleg az unió együttes GDP-jének nagyjából egy százaléka, ami 1200 milliárd eurónak felel meg. Ezt az összeget duplázná meg Emmanuel Macron francia elnök – számol be róla a Le Monde francia napilap. A kérdés csak az, hogyan győzheti meg a vonakodó tagállamokat – és főleg honnan jön majd a pénz.

Az egyik lehetőség persze az, hogy a tagállamok kormányától – ezt azonban főleg az északi országok hevesen ellenzik. Egy másik opció lehet az európai szintű adók kivetése például a károsanyag-kibocsátásra vagy a multinacionális cégek profitjára, ami viszont megint csak nem számíthat túl sok szimpátiára északon, de a keleti tagállamokban sem.

A közös hitelfelvétel ötlete is felmerült, mint a Covid kapcsán már „bevált” módszer – de ennek is bőven akadnak ellenzői. Már csak azért is, mert a költségvetési tárgyalások egyik fontos pontja épp az lesz, hogy forrást találjanak a közösen felvett hitel kamatainak és törlesztésének finanszírozására.

Ha pedig mindez még nem lenne elég, az évtized végén az EU bővítésre készül, amelyhez szintén meg kell találni a forrásokat.

A bizottság 2025 nyarára tervezi előterjeszteni a költségvetésről szóló javaslatot, amelyet a tagállami kormányoknak 2027 végéig kell egyhangúan jóváhagyniuk. Addig azonban, idén júniusban európai parlamenti választások lesznek, amelyek várhatóan eltolódást hoznak majd az erőviszonyokban – az EP pedig vétójoggal rendelkezik költségvetési kérdésekben.

Borítókép: Az EU zászlaja (Forrás: Pixabay)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.