A budapesti kínai iskolában járt Hszi Csin-ping felesége és Lévai Anikó + galéria

A kínai elnöki pár magyarországi programja részeként a budapesti Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumba látogatott el a kínai first lady, Peng Li-jüan, akit Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó kísért el.

2024. 05. 09. 17:23
Magyar-kínai iskolába látogatott a kínai államfő felesége és Lévai Anikó
Miniszterelnöki Sajtóiroda /Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda /Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még ha valaki nem is hallott volna róla, hogy ki érkezett Budapestre, a Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium felé tartva könnyedén kitalálhatta, ugyanis az oda vezető út mentén több helyen álltak kint emberek kínai és magyar zászlókkal. Néhány perccel Peng Li-jüan és Lévai Anikó érkezése előtt az iskola aulájában izgatott diákok gyülekeznek a színpad körül, hogy még utoljára elpróbálják kétnyelvű műsorukat.

Amikor megérkezett a delegáció, az épületbe is behallatszott az ováció. 

Az iskola tanulói közül a legfiatalabbak, elsőtől hatodik osztályig, kínai nyelven köszöntötték Peng Li-jüant, aki egyébként hazájában ismert és kedvelt népdalénekes, és tevékenységével teljesen újraértelmezte a kínai first lady szerepkörét. 

Peng Li-jüan és Lévai Anikó először az iskola épületét tekintette meg, ellátogattak a hatodikosok kínainyelv-órájára és a harmadikosok kalligráfia- és papírvágásórájára is. 

Az aulában rendezett műsorban bemutattak egy, az iskoláról szóló videót, amelyből kiderült, hogy Hszi Csin-ping 2009-ben meglátogatta az intézményt, és a tanulók különféle tevékenységeiről is képet kaphatott Peng Li-jüan a kalligráfiától a hagyományos kínai táncművészetig. Utóbbit élőben is megtekinthették, ugyanis az első műsorszám egy táncelőadás volt, majd két vers következett, Petőfi Sándor Szülőföldemen című költeménye magyarul és kínaiul, valamint a kínai Szeretlek, hazám. 

A Tavaszi szél vizet áraszt című magyar népdal is elhangzott, nagy sikert aratva a kínai vendégek körében. 

A diákok műsora a Holnap jobb lesz című kínai dallal zárult, a műsor végén közös fotó készült a vendégekkel és a műsorban szereplő diákokkal, majd Erdélyi Zsuzsanna, az intézmény igazgatója adta át Peng Li-jüannak az iskola ajándékát, egy fotóalbumot.

Borítókép: Magyar-kínai iskolába látogatott a kínai államfő felesége és Lévai Anikó (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda /Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.