Palesztin tüntetők hallgattattak el egy egyetemi konferenciát

Törölték a Milánói Egyetemen az Izrael helyzetét elemző, jövő hétre tervezett tudományos konferenciát – közlik az olasz napilapok. A közel-keleti konfliktus kirobbanása óta sorozatosak a zavargások az olasz nagyvárosok felsőoktatási intézményeiben.

2024. 05. 03. 21:29
Illusztráció: A Gázai övezetben élő palesztinokat támogató tüntetés résztvevői Londonban 2024. április 13-án.
Fotó: Tolga Akmen Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háború feszültsége erőteljesen érzékelhető az olasz egyetemek berkeiben is. A Palesztina szabadságáért demonstrálóknak végül megfélemlítéssel sikerült elhallgattatniuk az Izrael melletti hangokat. A nemzetbiztonsági szervek felmérése szerint az Izraelről szóló, Milánói Egyetemen tervezett konferencia megrendezése túl magas kockázati tényezőt jelentene, mivel egyre fokozódik a zsidóellenes hangulat az olasz felsőoktatási intézményben. 

A konferencia ezért nagy valószínűséggel a korábbiakhoz hasonló vagy még erőszakosabb palesztinpárti demonstrációkat indítana el. 

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy ugyanezen az egyetemen közel egy hónapja tartottak egy olyan konferenciát, mely lehetőséget biztosított a Palesztina szabadságát szorgalmazóknak, hogy feltárhassák érveiket. Ezt követően az Olaszország–Izrael Szövetség is kérelmezte a rektortól egy tudományos konferencia megrendezésének lehetőségét, melynek előadói egyetemi tanárok, újságírók, nemzetközi politikai elemzők. A szervezők hangsúlyozták: propagandamentes, higgadt és kiegyensúlyozott eszmecserét szeretnének. 

A milánói rendőr-főkapitányság azonban biztonsági és közrendi okokból túl kockázatosnak minősítette a konferenciát. Megítélésük szerint szinte elkerülhetetlen, hogy a résztvevők testi épsége veszélybe ne kerüljön. 

Az állami egyetem rektora, Elio Franzini értesítette a rendezőket, hogy a hatóságok óvatosságra intenek. Felkérte őket, hogy felelősségük tudatában lépjenek vissza és mondják le a konferenciát, különben nagy az esélye, hogy az egész egyetem csatatérré válik. 

Az „Izrael az egyedüli demokratikus ország a Közel-Keleten” elnevezésű programot végül törölték. 

A szervezők azonban hangsúlyozzák, a demokrácia sárba taposása, a szabad véleménynyilvánítás korlátozása folyik, melynek nem szabad teret engedni. 

Felháborítónak tartják, hogy nyilvános helyen nem mondhatják el a tényeket, sem saját véleményüket. A rektor korábban támogatta az Izraellel kapcsolatos konferencia megtartását, hiszen az egyetemek mindig is a szabad véleménycsere és gondolkodás központjai voltak, és ennek megőrzésére törekedtek az olasz felsőoktatási intézmények vezetői egészen mostanáig. 

Jelen esetben igen nagy számú rohamrendőrt kellett volna kirendelni, és még így sem lett volna biztos, hogy kezelni tudják a helyzetet. Az információs források szerint fél Olaszországból jelezték a palesztinpárti tiltakozók és szélsőbaloldali szervezetek, hogy mindent megtesznek a program meghiúsításáért.  

Az erőszak borítékolva van, a felszólalók testi épségét lehetetlen garantálni

– ítélték meg a biztonságért felelős szervek. Végül azt javasolták, online formában szólaljanak fel a résztvevők. 

A közel-keleti konfliktus kirobbanása óta folyamatosak a zavargások az olasz felsőoktatási intézményekben. Legutóbb a La Sapienza római egyetemet forgatták fel baloldali diákegyletek és másodgenerációs bevándorlók. Voltak, akik éhségsztrájkba kezdtek, mások leláncolták magukat, több alkalommal a hatóságokkal is közelharcba keveredtek a rendbontók. 

Borítókép: Illusztráció. Egy palesztinpárti tüntetés résztvevője (Fotó: MTI/EPA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.