Csupán néhány lépésre vagyunk az atomháborútól

Ifj. Lomnici Zoltán szerint az atomháború Európát, de akár a teljes fejlett világot is elpusztítaná.

Forrás: Origó2024. 05. 02. 9:26
Russia carries out test launch of intercontinental ballistic missile
Interkontinentális ballisztikus rakétateszt Oroszországban 2024. április 12-én. Forrás: AFP/Anadolu/Orosz Védelmi Minisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború kapcsán adott interjút az Origónak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A Századvég tanácsadója beszélt többek közt a balti államok és Oroszország diplomáciai viszonyáról, valamint arról,

a III. világháború drámai közelségbe került, ahonnan már csak egy lépés az atomháború, amely Európát, de akár a teljes fejlett világot is elpusztítaná.

IFJ. LOMNICI Zoltán
Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász (Fotó: Lakatos Péter / MTI)

Hogy egy ilyen lépés mennyi halálos áldozattal járna, a szakértő szerint felbecsülhetetlen, ám felidézte, hogy a civil és katonai áldozatok száma a II. világháború során 50-70 millió fő közé tehető. Akkoriban pedig még atomfegyvereket sem használtak, az első két atombombát Hirosimára és Nagaszakira dobták le 1945. augusztus 6. és 9-én. A beszélgetés során szó esett arról is, hogy Emmanuel Macron francia köztársasági elnök bejelentette, „Franciaország kész megnyitni a vitát a nukleáris fegyvereket is magában foglaló európai védelmi politikáról”. 

Franciaország atomhatalom és az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, így a francia elnök által tett minden kijelentésnek különösen nagy jelentősége van

– fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán.

Kiemelte egyúttal, hogy „az oroszok nem fenyegették meg Európát atomtámadással, erről a nyugati országok vezetői beszélnek egyre többet, persze az is igaz, hogy jelentek meg olyan cikkek, például a Newsweek magazinban, amelyek megjelölték azokat az amerikai városokat, amelyek potenciális célpontjaivá válhatnak egy esetleges orosz atomtámadásnak. Ha egy ilyen nukleáris háború bekövetkezne, az az öreg kontinens végét jelentené” – szögezte le.

 

Macron, a háborúpárti álláspont szószólója

A szakértő szerint Macron az egyik leghangosabb háborúpárti politikus jelenleg az Európai Unióban: „okai között szerepelhet, hogy a francia alkotmány értelmében az elnök legfeljebb egyszer választható újra (vagyis összesen két cikluson keresztül töltheti be valaki az elnöki posztot), Macronnak pedig ez már a második ciklusa, így nem vállal – saját magára nézve – jelentős politikai kockázatot azzal, hogy olyan kijelentéseket tesz, amivel a népe és Európa zöme nem ért egyet, valamint, amik veszélybe sodorják az egész kontinens vagy akár a világ békéjét” – fogalmazott.

Ha Macron nem akarja hagyni Oroszország győzelmét, az beláthatatlan mértékű jövőbeni fegyverküldést és hosszasan elhúzódó háborút vagy akár III. világháborút is jelenthet

– vázolta fel a Századvég munkatársa.

Hozzátette: Vlagyimir Putyin orosz elnök 2024. február 29-én arra figyelmeztette a nyugati országokat, hogy nukleáris háború kirobbantását kockáztatják, ha katonákat küldenek harcolni Ukrajnába, ugyanis Moszkvának megvannak a fegyverei a nyugati célpontok eltalálására. „Önmagában a nukleáris fegyverek használatának felvetése is komoly veszélyt hordoz, hiszen amint azt látja az egyik atomhatalom (Oroszország), hogy vele szemben egy másik atomhatalom (pl. Franciaország vagy USA) nukleáris fegyverek alkalmazásáról értekezik, az azonnal felfokozottabb (hadi) állapotot és jelentős eszkalációs kockázatot hordoz magában” – magyarázta ifj. Lomnici Zoltán.

 

Mélyponton az Oroszország és európai országok közötti kapcsolatok?

A szakértőt arról is kérdezték, hogy a hét végén minden eddiginél mélyebbre süllyedt Moszkva és Vilnius kapcsolata, miután Litvánia svédországi nagykövete a Krími-híd felrobbantásával heccelte az oroszokat. Ifj. Lomnici Zoltán kiemelte, 

a NATO- és EU-tag balti állam egyre fokozza az Oroszország felé tanúsított kemény hangvételt és külpolitikai retorikát, és az oroszok ezt bizonyosan nem felejtik el.

Hozzátette: „Minden egyes meggondolatlan nyilatkozat a háborús eszkaláció veszélyét hordozza magában. Külön kiemelendő, hogy a balti államok diplomáciai viszonya az oroszokkal egyébként is rendkívül hűvös”. Kitért továbbá arra is, Ukrajna szeretné megkapni a Taurus rakétákat, egyelőre még nem született ilyen döntés. Azzal viszont, hogy bizonyos EU-tagállamok megállapodtak, hogy fegyvereket fognak beszerezni Ukrajna számára a teljes világpiacon, bővítik saját gyártási kapacitásaikat, elszívják a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételeket, és közösen ellátják Ukrajnát nagy hatótávolságú rakétatüzérséggel,

Franciaország, Lengyelország és Németország közvetetten részt vesznek a keleti szomszédunknál zajló háborúban, nyíltan finanszírozzák azt, ezzel elnyújtva a háborút, és provokálva Oroszországot.

 

Erőteljes orosz offenzíva

Ifj. Lomnici Zoltán elmondta, a fronton most azt látni, az oroszok aktívan támadnak, bizonyos irányokban jelentős részsikereket is felmutatnak a taktikai céljaik elérése érdekében alkalmazott, az adott harctéri helyzeteket a legelőnyösebben kihasználó módszerek bevetésével, ami komoly hadműveleti előnyök megszerzését is előrevetítheti az oroszok számára.

Mindeközben Kijev az amerikai fegyverek érkezésére vár, és amelyek reményei szerint stabilizálják a törékeny frontvonalakat.

Borítókép: Interkontinentális ballisztikus rakétateszt Oroszországban 2024. április 12-én (Fotó: AFP/Anadolu/Orosz Védelmi Minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.