Eső okozott hatalmas pusztítást + videók

Legkevesebb 39-en meghaltak, 68-an pedig eltűntek a Brazília déli részén fekvő Rio Grande do Sul államot sújtó heves esőzésekben. Az áradások miatt több mint 24 ezren kényszerültek otthonaik elhagyására – közölte pénteken a helyi katasztrófavédelem.

Forrás: MTI2024. 05. 04. 13:32
A lakosok segítenek egy gyereknek felmászni a mentőcsapat teherautójára a brazíliai Rio Grande do Sul államban, Eldorado do Sulban 2024. május 3-án. (Fotó: Anselmo Cunha / AFPAnselmo Cunha / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint nyolcvan éve nem jelentettek ilyen heves esőzéseket az országból, a Brazil Földtani Intézet szerint pedig egyes térségekben a hivatalos mérések 150 évvel ezelőtti kezdete óta a valaha volt legmagasabb vízszintet rögzítették.  

Az emberek egy elárasztott utcát figyelnek meg Porto Alegre történelmi központjában, Rio Grande do Sul államban, Brazíliában 2024. május 3-án. (Fotó: Anselmo Cunha / AFP)
Az emberek egy elárasztott utcát néznek Porto Alegre történelmi központjában, Rio Grande do Sul államban, Brazíliában 2024. május 3-án (Fotó: AFP/Anselmo Cunha)

Csütörtökön részlegesen összeomlott egy vízerőmű gátja Bento Goncalves város környékén, a megáradt Taquari-folyó pedig több várost elöntött és egy hidat is elmosott.

Az államban sok helyen áramkimaradásokról számoltak be.

Helyszíni beszámolók szerint folyamatosan helikopterek köröznek a bajbajutott területek fölött, sokan pedig háztetőkön várják a segítséget.

Az esőzések hétfőn kezdődtek és az országos meteorológiai szolgálat szerint várhatóan szombaton is folytatódnak. Eduardo Leite, az állam kormányzója szintén a helyzet rosszabbodását vetítette előre, ám hangsúlyozta, hogy a hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek.
Borítókép: A lakosok segítenek egy gyereknek felmászni a mentőcsapat teherautójára a brazíliai Rio Grande do Sul államban, Eldorado do Sulban 2024. május 3-án (Fotó: AFP/Anselmo Cunha)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.