Illegális migránsok tízezrei készülődnek Spanyolországba

A hatóságok megfigyelései szerint legkevesebb százezer mali állampolgár készül átköltözni Mauritániába, hogy felszálljon valamelyik Kanári-szigetekre tartó hajóra.

2024. 05. 07. 21:27
Illegális migránsok lepték el Spanyolországot (Fotó: Anadolu via AFP/ANDRES GUTIERREZ)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízezrek készülődnek Maliban, hogy a migránsmaffia segítségével útnak induljanak Spanyolország felé – ez derül ki az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, a Frontex belső jelentéséből. A La Gaceta című spanyol lap fért hozzá az adatokhoz és azokra hivatkozva azt írja, hogy a hatóságok megfigyelései szerint legkevesebb százezer mali állampolgár tervezi, hogy

a következő hónapokban Mauritániába vándorol át, hogy aztán felszálljon valamelyik Kanári-szigetekre tartó hajóra. A Frontex szerint ráadásul a szigetcsoport tagjaihoz vezető illegális migrációs útvonalakon még kedvezőtlen időjárási körülmények között is megnövekedett forgalomra kell számítani.

Mindezt úgy, hogy a Kanári-szigetekre már az év első négy hónapjában is rekordmennyiségű bevándorló érkezett. A belügyminisztérium statisztikája szerint közel négyszáz százalékos a növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest. Míg 2023. január 1-je és április 30-a között mindössze alig több mint háromezren, addig idén már majdnem 16 ezren kötöttek ki a régióban.

A tengeri mentőcsapatok szerint idén történelmi csúcsok dőlnek majd meg az illegális migráció tekintetében. Azzal számolnak, hogy ha a jelenlegi nyomás nem csökken, akkor legkevesebb 85 ezer afrikai állampolgárt kell majd kimenteniük és ellátniuk. Ez duplaannyi érkezőt jelentene, mint tavaly.

A szakszervezetek már hónapok óta extra forrásokat és létszám-megerősítést követelnek, mert úgy látják, hogy a jelenlegi felállásban nem fognak tudni szembenézni a következő időszak migrációs hullámaival.

Eközben mind a Frontex, mind a spanyol belügyminisztérium azt közölte, hogy fő céljuk, hogy minden érkező esetében garantálják a biztonságot. A tárca ennek érdekében állítólag azt tervezi, hogy nyolcszáz rendőrt irányít át a Kanári-szigetekre a következő hetekben. Arra a kérdésre pedig, hogy mit tesz a szocialista (PSOE) kabinet annak érdekében, hogy az illegális migrációt visszaszorítsa, állítják, hogy már az eddigi intézkedéseik is gyümölcsözőek, mivel negyven százalékkal kevesebb ember indult el Európa felé a spanyol kormány közreműködésének köszönhetően.

Ez azt jelenti, hogy a belügyminisztérium bevándorlási politikája nem szünteti meg a Kanári-szigetek problémáját, és a Fernando Grande-Marlaska vezette tárcának nincs további terve a szigetcsoportot fenyegető, példátlan bevándorlási hullám elhárítására.

Borítókép: Illegális migránsok lepték el Spanyolországot (Fotó: Anadolu via AFP/Andres Gutierrez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.