„Kína viszonya Magyarországgal jobb, mint más uniós tagállamokkal”

Kína legbefolyásosabb külpolitikai gondolkodója a budapesti Danube Institute-ban tartott előadást Kína külpolitikájáról. Az Eurázsia magazinnak adott interjújában kifejtette: Magyarország Kína-politikája nagyon pozitív, és javítja is a kínai–uniós viszonyt.

Forrás: Eurázsia Magazin2024. 05. 07. 6:41
Hszi Csin-ping kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának főtitkára, a központi katonai bizottság elnöke a KKP korrupcióellenes ügyekben is illetékes központi fegyelmi bizottságának harmadik plenáris ülésén Pekingben 2024. január 8-án. Forrás: MTI/EPA/Hszinhua/Csü Peng
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tsinghua Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének dékánja az amerikai–kínai kapcsolatok jövőjéről, a kockázatmentesítésről (de-risking) nyilatkozott az Eurázsia magazinnak, és arról is, hogy mi Magyarország szerepe az európai–kínai kapcsolatokban. 

Jen Hszüe-tung elmondta, hogy bár Kínát második legnagyobb hatalomként tartjuk számon, a következő évtizedben még mindig csak kisebb hatással lesz a globális rend alakítására, mint az Amerikai Egyesült Államok. 

A békés egymás mellett élés elve miatt Kína valószínűleg nem fog katonai összecsapásokba keveredni. A globális biztonsági rendre tehát továbbra is korlátozott befolyása lesz majd, ám annál nagyobb mértékben tudja alakítani a világgazdaságot. Nagyon valószínű, hogy a Kína és az USA közötti jelenlegi kétpólusúság még egy évtizedig vagy még tovább is fennmarad, mivel más országok valószínűleg nem fogják utolérni egyiküket sem a képességeik tekintetében. 

Szóba került az EU kockázatcsökkentési (de-risking) politikája is, ami azt jelenti, hogy a vállalatok vagy országok úgy alakítják át az üzleti/gazdasági tevékenységüket, hogy az esetlegesen felmerülő működési kockázatokat a lehető legalacsonyabb szintre csökkentsék. E folyamatba illeszkedik a beszállítói hálózat átalakítása is.

Az Európai Unió az ukrajnai háború miatt kezdte el a már említett deglobalizációt, hivatalos nevén a de-risking politikát. Ez azonban valószínűleg még jóval a háború befejezése után is folytatódni fog. A kockázatcsökkentés nemcsak Oroszországot, hanem Kínát és néhány más országot is célba vesz. Úgy vélem, ez a politika arra is irányul, hogy megakadályozza az amerikai vállalatok dominanciáját az EU digitális piacán. Ennek a politikának a fő mozgatórugója már nem az ukrajnai háború, hanem az EU vezetőinek a gazdasági függőségektől való félelme.

Jen Hszüe-tung arra is kitért, hogy mit hozna Donald Trump esetleges győzelme az idei novemberi elnökválasztáson. 

Ha Donald Trump megnyeri az idei elnökválasztást, csökkentheti az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást, és keményen felléphet az EU piacvédelmével szemben. Ez a forgatókönyv arra késztetheti az EU döntéshozóit, hogy az előrejelzettnél korábban kiigazítsák a kockázatcsökkentő politikát.

Az interjúban végezetül Magyarország szerepéről is szó esett az európai–kínai viszonyrendszerrel kapcsolatokban. 

Magyarország Kína-politikája nagyon pozitív, és javítja is a kínai–uniós viszonyt, de csak korlátozott mértékben, hiszen rendkívül összetett kérdésről beszélünk. Ugyanakkor ha Kína és az EU nem tud egymással kijönni, akkor a Kína és Magyarország közötti stratégiai együttműködés még értékesebbé válik.

Jen Hszüe-tung szerint Kína viszonya Magyarországgal jobb, mint más uniós tagállamokkal.

A két ország számára még mindig van lehetőség a stratégiai együttműködés további javítására. A digitális korban a technológiai együttműködés az országok közötti stabil stratégiai kapcsolatok fontos alapjául szolgál. Ez a Kína-Magyarország kapcsolatokra is igaz. A fenntartható stratégiai kapcsolatok érdekében Kínának és Magyarországnak fontolóra kell vennie, hogy több közös programot dolgozzon ki a digitális oktatás, a kutatás, a fejlesztés, a hálózatok, a termékek, a szolgáltatások és apiacok területén.

Mint arról korábban már beszámoltunk, szerdán Magyarországra látogat Hszi Csin-ping kínai elnök.

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök Pekingben 2024. január 8-án (Forrás: MTI/EPA/Hszinhua/Csü Peng)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.