MiG–29-es vadászgépek várják a szomszédban a kínai elnököt

Hszi Csin-ping tiszteletére a szerb hadsereg gárdáját vonultatják fel a belgrádi repülőtéren. A kínai elnök helyi ételeket és borokat is kóstolhat. A felek több mint harminc megállapodás aláírását tervezik.

2024. 05. 07. 8:58
Felszállásra készül a szerb MiG-29 kétmotoros vadászrepülőgép. (Fotó: Andrej ISAKOVIC / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszandar Vucsics szerb elnök tavaly októberben találkozott utoljára a kínai vezetővel Pekingben, amikor 18 megállapodást írtak alá, köztük a Szerbia és Kína közötti szabadkereskedelmi megállapodást, amelynek hamarosan hatályba kell lépnie.

Hszi Csin-ping kínai elnök találkozik Alekszandar Vucsics szerb elnökkel Pekingben, Kína fővárosában 2023. október 17-én. MiG-29-es vadászgépek várják a szomszédban a kínai elnököt mostani látogatása alkalmával. (Fotó: Yan Yan / XINHUA / Xinhua az AFP-n keresztül)
Hszi Csin-ping kínai elnök találkozik Alekszandar Vucsics szerb elnökkel Pekingben, Kína fővárosában 2023. október 17-én. MiG–29-es vadászgépek várják a szomszédban a kínai elnököt mostani látogatása alkalmával (Fotó: AFP/Xinhua/Yan Yan)

Hszi Csin-ping elnöknek ez az első európai látogatása az elmúlt öt évben, a Covid–19 világjárvány kitörése óta, és ezen európai körút során mindössze három európai fővárost – Párizst, Belgrádot és Budapestet – látogat meg.

Körútját május 5-én franciaországi látogatással kezdte, ma Belgrádba érkezik, majd ezt követően Budapestre indul.

A B92 szerb hírportál tudósítása szerint a kínai elnök érkezését nagy biztonsági intézkedések előzik meg. Delegációját 3400 rendőr fogja biztosítani – tudta meg Tanjug.

Hszi Csin-ping szerb MiG–29-es vadászgépek várják, akik a határról követik gépét, tiszteletére a szerb hadsereg gárdáját vonultatják fel a belgrádi repülőtéren.

Kínai és szerb zászlókat helyeznek el a belgrádi autópálya mentén, a Szerbia Palota előtt pedig ünnepélyes fogadtatást szerveznek a négyszáz fős kínai delegációnak, és több mint harminc megállapodás aláírását tervezik.

Ünnepi ebédet szerveznek, a kínai elnök pedig szerb ételeket és borokat kóstolhat, valamint szerb és kínai nyelvű zenés műsor is lesz.

 A kínai elnököt Alekszandar Vucsics szerb elnök látja vendégül. Az ázsiai nagyhatalom vezetője utoljára 2016-ban járt Szerbiában, ez volt Kína elnökének első szerbiai látogatása 32 év után, és ebből az alkalomból írták alá a stratégiai partnerségről szóló nyilatkozatot.

A kínai elnök látogatásának előestéjén Vucsics azt mondta a kínai CCTV-nek, hogy Kína Szerbia legjobb partnere a nemzeti célok elérésében, és úgy értékelte, hogy Hszi Csin-ping belgrádi látogatása a legjobbkor érkezik, és nagyon örül a megbeszéléseknek, sok a megvitatásra váró téma.

Hangsúlyozta, Szerbia teljes mértékben elkötelezett a látogatás mellett, úgy véli, hogy az előnyökkel jár, és mind a kínai, mind a szerb nép érdekét szolgálja.

Vucsics rámutatott, hogy a Pekinggel való együttműködésnek köszönhetően Szerbia sokat nyert.

Li Ming belgrádi kínai nagykövet úgy értékelte, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök legmagasabb, állami szintű szerbiai látogatása fordulópontot jelent a Szerbia és Kína közötti együttműködés színvonalának emelésében és a kapcsolatok fejlesztésében.

Hiszünk abban, hogy Szerbia nagyszerű házigazda lesz, és a látogatás sikeres és eredményes lesz

 – mondta Li Ming nagykövet újságíróknak azon a konferencián, amelyet Hszi Csin-ping elnök belgrádi érkezése alkalmából rendeztek.

A két ország közötti kereskedelem évről évre nő, 2023-ban 5,6 milliárd eurót tett ki, így Kína lett Szerbia második legnagyobb kereskedelmi partnere.

Borítókép: Felszállásra készül a szerb MiG–29 kétmotoros vadászrepülőgép (Fotó: AFP/Andrej Isakovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.