Nyári terrortámadásokra figyelmeztetik az embereket

Másfél hónappal a labdarúgó Európa-bajnokság előtt az Egyesült Államok továbbra is fokozott óvatosságra int a Németországba történő utazások során. Kanada szintén óvatosságra inti állampolgárait – nem véletlenül, hiszen a 2015-ös nagy migrációs hullám óta több véres terrortámadás is történt Európában, amelyeket iszlamisták hajtottak végre.

2024. 05. 07. 18:22
A német különleges erőknek óriási feladat lesz a biztonság garantálása nyáron (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/HENDRIK SCHMIDT)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok fokozott óvatosságra inti azokat az állampolgárokat, akik Németországba utaznának a nyáron. Az amerikai külügyminisztérium Németországot a négyfokozatú skálán kettes biztonsági fokozatot rendelt el. A hármas szinthez a „gondolja át az utazást”, a négyes szinthez a „ne utazzon” tanács kapcsolódik – írja a Der Spiegel német lap.

Ennek hátterében a terrortámadások veszélye áll – írja honlapján a külügyminisztérium:

Terrorista csoportok továbbra is támadásokat terveznek Németországban.

Ez különösen a nevezetességekre, közlekedési csomópontokra, nagy kulturális és sporteseményekre és más nyilvános vagy szimbolikus helyekre vonatkozik. Németországon kívül más európai országok is a kettes szinthez tartoznak, például Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Hollandia, Dánia, Svédország és az Egyesült Királyság.

Kanada már március végén emelte a Nyugat-Európára vonatkozó biztonsági tanácsokat.

Nagyfokú óvatossággal járjon el

– olvasható a kanadai külügyminisztérium honlapján. A biztonsági hatóságok különösen aggódnak a nagyobb rendezvények miatt. Június 14. és július 14. között rendezik meg Németországban a labdarúgó Európa-bajnokságot. Nem sokkal később, július 26-tól augusztus 11-ig Párizs ad otthont a nyári olimpiai játékoknak. Nancy Faeser szociáldemokrata szövetségi belügyminiszter a két nemzetközi sportesemény kapcsán terrorellenes együttműködést jelentett be Franciaországgal.

Több mint tízszer annyian haltak meg terrorcselekmény következtében 2015-ben Európában, mint az azt megelőző három évben összesen. Az első nagy migránshullám kirobbanásának évében 150 embert öltek meg migráns hátterű, iszlamista terroristák. A legvéresebb európai esetek iszlamista szervezetek félelemkeltő akciói voltak. 

Terrortámadás Párizsban

A legtöbb életet követelő terrortámadás a párizsi merényletsorozat 2015. november 13-án, amelyben három helyszínen 130 ártatlan embert öltek meg marokkói migránsok. Ezen kívül több mint kétszázan sérültek meg a támadásban, közülük nyolcvanan súlyosan.

Néhány perccel a francia–német focimeccs kezdete után robbanást lehetett hallani a Stade de France D kapujánál. Nyolcvanezren voltak a stadionban, a Guardian beszámolója szerint közülük sokan azt hitték, tűzijátékot hallanak, ugyanakkor hamarosan kiderült, hogy egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. A terrorista be akart jutni a stadionba, de a bejáratnál a biztonsági őröknek gyanús lett, és nem engedték be. Ezért elhátrált a kaputól és felrobbantotta magát.

Öt perccel a Stade de France-nál történt robbanás után egy fekete Seat érkezett a belvárosban a Rue Alibert és a Rue Bichat sarkára. A kocsiból fegyveresek szálltak ki, agyonlőtték egy ott álló kocsi sofőrjét, aztán tüzet nyitottak előbb a Le Carillon nevű bárra, majd a Le Petit Cambodge nevű étteremre.

Mintegy tíz perccel az első után újabb robbanás történt a Stade de France-nál, ezúttal a H kapunál robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő. A stadionban ülő nézők és játékosok még ekkor sem tudtak semmit, de a szintén a stadionban lévő Francois Hollande elnököt és Frank-Walter Steinmeier német külügyminisztert kimenekítették.

A fekete Seat a fegyveresekkel a Rue Fontaine au Roi és a Rue Faubourg du Temple sarkára érkezett. Itt az egyik fekete ruhás terrorista

tüzet nyitott a La Bonne Biere nevű kávézóra és a La Casa Nostra nevű népszerű pizzéria teraszára.

Épphogy véget ért a lövöldözés a Belle Equipe-nél, már egy újabb éttermet támadtak meg a kocsiban ülők. A Boulevard Voltaire-en a Comptoir Voltaire-ben robbantotta fel magát az egyik öngyilkos terrorista.

Ugyanebben a percben három fegyveres érkezett egy fekete VW Polóval a Bataclan nevű klubhoz. A koncertterem tömve volt, 1500-an buliztak bent az Eagles of Death Metal amerikai zenekar koncertjén. 45 perce tartott ekkor a koncert. A fegyveresek közül ketten a főbejárathoz mentek, ahol fejbe lőtték a biztonsági őröket, majd bementek a klubba, és azonnal lövöldözni kezdtek.

Válogatás nélkül lőttek a tömegbe, közben többször újra is töltötték a fegyvereiket. Később az utcán is tűzharc robbant ki a rendőrök és a terroristák között.

Egy, a koncertteremben lévő rádióriporter, Julien Pearce később azt mondta a CNN-nek, hogy a terroristák nagyon nyugodtnak és nagyon határozottnak tűntek.

Nem mozdultak. Csak álltak a koncertterem végében, és lőttek ránk. Mintha csak madarak lennénk. Vérfürdő volt.

A hatalmas pánikban volt, aki menekülni próbált. Az egyik biztonsági őr kinyitott egy vészkijáratot, hogy ott ki tudjanak menekülni az emberek, de

a harmadik terrorista ott várt, és tüzet nyitott a menekülőkre, majd csatlakozott a már bent lévő másik két merénylőhöz.

Mészárlás a Charlie Hebdónál

Abban az évben nem ez volt az első mészárlás, amelyet iszlamisták követtek el Franciaországban. Sokan élénken emlékeznek arra a 2015. január 7-ei napra, amikor a Said és Chérif Kouachi testvérpár tizenkét embert megölve és tizenegyet megsebesítve terrortámadást hajtott végre a francia szatirikus lap párizsi épületében. A szokásos szerda délelőtti szerkesztőségi megbeszélésre rontottak be a terroristák golyóálló mellényben és talpig fegyverben. Öt percig tartott a vérengzés.

A túlélők elmondása alapján a támadás közben az elkövetők az „Allah akbar” (Isten a leghatalmasabb) és a „Megfizettek, mert sértegettétek a prófétát!” jelszavakat kiabálták. 

A terrortámadás után azt skandálták örömittasan, „Megbosszultuk Mohamed prófétát!” és „Megöltük a Charlie Hebdót!”. A Kouachi fivérek a szatirikus lap egy korábbi, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrájával magyarázták a merényletet, amely szerintük megsértette az iszlámot.

Noha a 2015. januári terrortámadások elkövetőit a rendőrség megölte, a nyomozati munka kiderítette, hogy a vérengzés előkészítésében összesen tizennégy tettestársuk volt.

Erőszakos migránsok Köln utcáin

Hatalmas felháborodás követte a 2015. december 31-éről 2016. január 1-jére virradó éjszakai kölni eseményeket, amikor több száz agresszív migráns férfi rontott rá a tömegben ünneplő nőkre és követett el ellenük szexuális és vagyon elleni bűncselekményeket. Az eset után kirívóan enyhe büntetések születtek, emiatt sokan elvesztették a német alkotmányos rendbe vetett bizalmukat, az erőszakot elszenvedett nőket pedig a Merkel-féle Wilkommenskultur áldozatainak tartják.

2015. december 31-én az év utolsó óráiban több mint ezer ünneplő ember gyűlt össze a kölni dóm és pályaudvar környékén. Köztük vegyültek el – írják a jelentések – az észak-afrikai és arab származásúnak tűnő, 15 és 35 év közötti férfiak részeg és agresszív csoportjai, amelyek körülvették, lerohanták a nőket. A beszámolók és a hivatalos jelentések szerint is tömeges mértékű szexuális zaklatások, fosztogatások, rablások kezdődtek.

Az áldozatok a kihallgatások során később úgy fogalmaztak: a férfiak mindenhol fogdosták őket, megpróbálták letépni a ruháikat, miközben a zsebükben is matattak.

A rendőrség ezen az estén csődöt mondott, nem tudták megakadályozni a nők elleni tömeges erőszakot.

Vérengzés a repülőtéren

2016. március 22-én két öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a brüsszeli Zaventem repülőtéren beszállásra várakozó utasok között. A reggeli csúcsforgalomban több százan álltak sorba a kapuknál, közülük tizenhatan a helyszínen meghaltak.

A belgiumi hatóságok azonnal elrendelték a legmagasabb fokú terrorkészültséget. A főváros utcáit ellepték a rendőrök és a katonák, amikor újabb bomba robbant. A merénylő egy forgalmas metróállomáson veszteglő szerelvény kocsijában hozta működésbe a táskájába rejtett pokolgépet. A detonációban 16 ember vesztette életét.

A két robbanás között alig másfél óra telt el, a támadás kitervelését és elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

A merényletek kitervelőit és az elkövetők segítőit a belga hatóságok heteken belül elfogták.

Köztük azt a Mohamed Abrinit, aki – állítása szerint – az utolsó percben gondolta meg magát, és a pokolgépet hátrahagyva elmenekült a repülőtérről.

A hatóságok még aznap megtalálták és hatástalanították a bombát. Abrini a 2015-ös párizsi terrortámadások előkészítésében is részt vett.

Kamionos támadás Nizzában

A nizzai merényletet 2016. július 14-én este hajtották végre, miközben a tengerparti sétányon körülbelül harmincezren nézték a nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékot. A tunéziai származású, 31 éves Mohamed Lahouaiej-Bouhlel teherautóval belehajtott a tömegbe, és megpróbált minél több embert halálra gázolni. A merényletet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára, de a nyomozás megállapította, hogy az elkövető nem állt kapcsolatban a terrorcsoporttal. Az elkövetővel a helyszínen végeztek a rendőrök.

A perben hét férfinak és egy nőnek kell az esküdtszék előtt felelnie, akik a gyanú szerint segítették az elkövetőt a merénylet előkészítésében, illetve tudtak arról, hogy terrortámadás készül. A 86 áldozat, akik között 12 gyerek is volt, 19 országból származott.

Terrortámadás a karácsonyi vásáron

Egy évvel később, 2016 decemberében Németországban is súlyos következményei lettek az ellenőrizetlen illegális migrációnak. A merényletben 12 ember vesztette életét, és legalább százan megsérültek, amikor egy iszlamista férfi kamionnal hajtott a tömegbe. Az első áldozat a kamion lengyel sofőrje volt: őt a merénylő fejbe lőtte, majd a többtonnás járművel kezdett ámokfutásba. A vérengzést követően a támadó elmenekült: a német rendőrség napokig hiába kereste.

A támadásért az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta a felelősséget, és közzétett egy videót is a merénylőről: a felvételen a tunéziai Anis Amri volt látható, amint épp hűséget esküdött a terroristáknak.

A dzsihadistát végül az olasz rendőrök találták meg Milánó közelében. Elfogásakor éles tűzharc tört ki, a terrorista életét vesztette. Később kiderült: nem ez volt az olasz rendőrök első találkozása a férfival, ugyanis 2011-ben menedékkérőként érkezett Lampedusa szigetére, ám nem elégedett meg a menekülttáborral, ezért felgyújtotta, amiért négy évig ült egy olasz börtönben.

Büntetése után azonban nem sikerült visszatoloncolni Tunéziába, és eltűnt a hatóságok látóköréből. Vélhetően hamis papírokkal utazott Németországba. Ott egyiptominak vallotta magát, ám miután ezt nem tudta igazolni, menedékkérelmét elutasították, kitoloncolni azonban a német hatóságok sem tudták. Később az is kiderült, hogy a marokkói hírszerzés a támadás előtt három héttel már értesítette a németeket Amri tervéről, ennek ellenére sem sikerült az iszlamistát ártalmatlanítani.

Terror a szomszédunkban

2020-ban már Magyarország közvetlen szomszédságában, Ausztriában is terrortámadást követett el egy iszlamista. A város fő zsinagógájának közelében nyitott tüzet, gépkarabélyból. A támadás utáni órákban megerősítették, hogy négy civil és az elkövető meghalt, valamint 22 ember megsebesült.

Az osztrák rendvédelmi szervek szerint a megölt támadónak kapcsolata volt az Iszlám Állammal, ezért a támadást terrorizmusnak minősítették.

Borítókép: A német különleges erőknek óriási feladat lesz a biztonság garantálása nyáron (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Hendrik Schmidt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.