Oroszország megindította a háborúját Európa ellen?

Összehangolt erőszakos szabotázsakciókat tervez Oroszország európai célpontok ellen – figyelmeztetnek európai hírszerző szervezetek. A NATO is közleményt adott ki a fejleményekkel kapcsolatban.

Forrás: Financial Times2024. 05. 06. 11:58
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2024. május 5. Vlagyimir Putyin orosz államfõ a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban tartott ortodox húsvétvasárnapi szentmisén 2024. május 5-én. MTI/EPA/Kreml pool/VALERIY SHARIFULIN / KREMLIN POOL / POOL Fotó: VALERIY SHARIFULIN / KREMLIN POOL / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO a napokban közleményt adott ki, amelyben mély aggodalmát fejezte ki az Oroszország által a szövetségesek területén folytatott „rosszindulatú tevékenységek” növekedése miatt. Ugyanekkor több európai hírszerző szervezet is arra figyelmeztetett, hogy Oroszország erőszakos szabotázsakciókat tervezhet Európa-szerte – számol be róla a Financial Times amerikai gazdasági napilap.

Az amerikai médium szerint bombatámadásokról, gyújtogatásokról és az infrastruktúra elleni támadásokról lehet szó, és az oroszokat az esetleges civil áldozatok lehetősége sem tántorítaná el attól, hogy nagyszabású összehangolt akciókat indítsanak.

A napokban a német hatóságok a bajorországi Bayreuth-ban két állítólagos orosz ügynököt tartóztattak le, akik olyan katonai és logisztikai létesítmények ellen terveztek bombatámadásokat, amelyek részesei az Ukrajnának szánt segélyek célba juttatásának. Április végén Nagy-Britanniában vádoltak meg két embert, hogy Oroszország megbízásából felgyújtottak egy raktárt, amelyben Ukrajnának szánt segélyt tároltak – sorolja a gyanús incidenseket az amerikai lap.

Az infrastruktúra elleni lehetséges támadások többek között a vasúthálózatot érintik érzékenyen, Svédország több gyanús vonatkisiklást vizsgál, míg a cseh közlekedési miniszter nemrég azt nyilatkozta, hogy az ukrajnai invázió óta Európa-szerte több ezer esetben próbáltak beavatkozni az európai vasúthálózatba.

Franciaországban a hatóságok katonai létesítmények elleni szabotázsakcióktól tartanak.

Az amerikai lap által megszólaltatott szakértők szerint Vlagyimir Putyin felbátorodott, és több fronton a lehető legnagyobb nyomást igyekszik gyakorolni Európára, és ehhez az orosz diaszpórát és a szervezett bűnözést is felhasználja.

A szakértőket és a hatóságokat egyaránt aggasztja a napvilágra került incidensek egyre növekvő száma. Azonban, mint Keir Giles, a Chatham House nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó agytröszt vezető munkatársa fogalmazott,

nem lehet megmondani, hogy ez azt tükrözi-e, hogy az oroszok több erőforrást vetnek be; hogy hanyagabbak-e és lebuknak; vagy egyszerűen csak a nyugati kémelhárítás jobban deríti fel és hárítja el a tevékenységet.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz államfő a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban tartott ortodox húsvétvasárnapi szentmisén 2024. május 5-én (Fotó: MTI/EPA/Kreml/Valeriy Sharifulin/Kremlin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.