Szakértő: Az orosz haderő mellett az európai eltörpül, de a NATO-hoz képest is fölényben van + videó + galéria

A Jarsz és az S 400-as Triumph légvédelmi rakétarendszerek mellett az Iszkander-M rakétát is felvonultatta Moszkva a május 9-i győzelmi napi katonai parádén. Ez nem fenyegetés volt, hanem megmutatták, hogy milyen erővel rendelkezik pillanatnyilag az Oroszországi Föderáció hadserege, ezt látva azonban nagyon rossz ötlet lenne egy harmadik világháborút kirobbantani Oroszországgal szemben, mondta el lapunknak Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

2024. 05. 09. 16:48
Orosz katonai járművek, köztük a Jars interkontinentális ballisztikus rakétakilövők gördülnek a Vörös téren a győzelem napi katonai parádén Moszkva központjában 2024. május 9-én. Fotó: Alexander NEMENOV Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hagyományokhoz hűen nagyszabású katonai parádéval emlékezett meg Oroszország a II. világháború végének 79. évfordulójáról.

Orosz katonák vonulnak fel a Vörös téren a győzelem napi katonai parádén Moszkva központjában 2024. május 9-én. (Fotó: AFP/Alexander NEMENOV)

„Oroszország mindent megtesz, hogy megakadályozza a globális összecsapást, de nem engedjük, hogy fenyegessenek minket” – mondta beszédében Vlagyimir Putyin, és hozzátette „atratégiai erőink készenlétben állnak”.

A moszkvai győzelmi parádé jelzésértékű a Nyugat felé, hogy Oroszország milyen haditechnikával rendelkezik mint például a Kaliber vagy az Iszkander, amelyek világelső, nukleáris célra is hasznosítható hordozórakéták.

 – mondta el lapunknak Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

– A balliberális média a fegyverarzenál felvonultatása kapcsán fenyegetésről ír, de szerintem ez inkább jelzésértékű

– tette hozzá Georg Spöttle. Mint mondta, fenyegetés inkább a NATO részéről tapasztalható, elég csak Macron kijelentéseire gondolni, aki nyugati csapatok Ukrajnába küldését helyezte kilátásba, sőt a francia nukleáris fegyverekkel fenyegette meg a Kremlt.

Várható volt, hogy Moszkva részéről ezekre valamiféle válaszlépés lesz, és ez az volt, hogy a május 9-i győzelmi parádén bemutatták a legmodernebb fegyvereket. Ezek egy részét már ki is próbálták az orosz–ukrán konfliktusban, vagy még régebben az Iszlám Állam ellen. Azt is lehetett látni, hogy Szíriában, ahol óriási területeket foglaltak el az ISIS és más radikális csoportok harcosai, a modern orosz haditechnika hetek alatt felszámolta állásaikat

– mutatott rá a szakértő.

Egy orosz Jars interkontinentális ballisztikus rakétavető gördül a Vörös téren a győzelem napi katonai parádén Moszkva központjában 2024. május 9-én. (Fotó: AFP/ Alexander NEMENOV)

– Több fegyvert azonban még be sem vetett Oroszország, ilyen az Avantgard hordozórakéta, ami a hangsebesség 21-szeresével tud haladni, és egyszerre öt taktikai nukleáris robbanófejet hordoz, amivel öt különböző célpontot lehet megsemmisíteni. Ha ezt bemutatják, akkor nyilvánvalóan az a jelzésértéke, hogy ha minket bárki is megtámad, akkor megfelelő fegyverzettel tudunk arra válaszolni – mondta Georg Spöttle.

Hangsúlyoznám, hogy az orosz fegyverek felvonultatása nem fenyegetés volt, hanem bemutatták, hogy milyen erővel rendelkezik pillanatnyilag az Oroszországi Föderáció hadserege

– tette hozzá a szakértő.

Az orosz haderő

Közös európai haderő nincs, bár régi álma a franciáknak és a hollandoknak, hogy legyen egy ilyen haderő a NATO-n belül, de ez nem valósult meg az elmúlt évtizedekben – emlékeztetett a szakértő.

Ha azt nézzük, hogy csak az orosz–ukrán konfliktusban jelen pillanatban Ukrajnának 27 nyugati szövetségese van, akik egyfajta proxyháborút folytatnak Oroszország ellen, ott a komplett NATO is, és a legmodernebb fegyverek szállításával – Abrams harckocsik, Patriot légvédelmi rendszer, Bradley csapatszállító, Leopard páncélosok, Panzer német önjáró lövegek – sem voltak arra elegek, arra, hogy Oroszországot nem hogy legyőzzék, de legalább kiszorítsák az elfoglalt donbászi területekről, akkor egyértelműen látszik, hogy

Oroszország sokkal erősebb haderővel rendelkezik

– mondta a szakértő. 

Abrams Tank Training In Nowa Deba
Egy M1A2 Abram tank képe. (Fotó:  NurPhoto/AFP/Artur Widak)

 

Jelenleg ötmillió ember dolgozik az orosz hadiiparban, és sokkal nagyobb készletekkel rendelkeznek, mint a NATO. Az atlanti szövetség jelenleg éppen a szabadpiacról próbál lőszereket vásárolni Észak-Afrikából egészen a közép-és dél-amerikai országokig, hogy ki tudják elégíteni Ukrajna lőszerigényét, Oroszországnak erre nincs szüksége, hiszen saját maga állítja elő. Ezzel szemben például a német hadsereg, saját bevallása szerint, két napra elegendő lőszerrel rendelkezik, tette hozzá.

Azzal, hogy a NATO fegyvereinek jelentős részét odaadta Ukrajnának, olyan helyzetbe került, hogy az Oroszországi Föderáció hadserege fölénybe került a szövetséggel szemben, amely ne feledjük, a világ legnagyobb nukleáris fegyverarzenáljával is rendelkezik, hangsúlyozta a szakértő.

Oroszországnak hatezer darab nukleáris töltete van, amiről tudunk, köztük a Poseidon nukleáris torpedó, ami egy cunamit tud generálni, és az ellenséges tengeri támaszpontokat a földdel tenné egyenlővé. De az oroszoknak van például olyan gravitációs nukleáris bombája is, amely nagy magasságban robban, így pusztítva el akár teljes országrészeket is

 – mutatott rá Georg Spöttle.

„Nagyon-nagyon rossz ötlet lenne egy harmadik világháborút kirobbantani, mert az orosz erők sokkal potensebbek és több nukleáris töltetük van” – tette hozzá a szakértő. 

Ne feledkezzünk meg az időablakról sem, ha Kalinyingrádból kilőnek egy hiperszónikus rakétát, az durván két és fél perc alatt éri el Nagy-Britanniát és másfél perc alatt Németországot. Ezt tudva nem lenne érdemes belekeveredni Oroszországgal egy kiszélesedett háborúba

– foglalta össze Georg Spöttle.

Borítókép: Orosz katonai járművek, köztük a Jarsz interkontinentális ballisztikus rakétakilövők gördülnek a Vörös téren a győzelem napi katonai parádén Moszkva központjában 2024. május 9-én. (Fotó: AFP/Alexander NEMENOV)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.