Netflix offline: így filmezhetünk internet nélkül

A streamingszolgáltatók több ezer filmet kínálnak az előfizetőknek, de ehhez folyamatos internetkapcsolat szükséges. Vagy mégsem? A Netflix offline is működik, így előre letölthetjük a tartalmakat arra az esetre, ha nem tudnánk netközelben maradni. Sőt, arra is van már lehetőség, hogy automatizáljuk a letöltést.

2024. 05. 10. 7:00
netflix offline
Fotó: Getty Images/Stefano Guidi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megállíthatatlanul terjed a streaming Magyarországon, a legutóbbi adatok szerint a 15 évesnél idősebbek több mint 40 százaléka már rendszeresen használja az online platformokat. És az arány évről évre nő. Ez újabb példa arra, hogy néhány évtized alatt az internet olyan mértékben alakította át az életünket, amihez régen évszázadok kellettek. Internet nélkül nemcsak a világgazdaság omlana össze, de a hétköznapi ember élete is, hiszen ezer szálon kötődünk a világhálóhoz: a bankszámlánktól kezdve az egyszerű kapcsolattartásig – a filmezésről nem is beszélve. 

Netflix offline
A Netflix offline az alkalmazáson keresztül működik. Fotó: AFP/Anadolu/Harun Ozalp

Vissza a jövőbe: filmnézés net nélkül

A kilencvenes és kétezres években még videotékába kellett mennünk ahhoz, ha otthon akartunk megnézni egy általunk választott filmet, később már DVD-t is vehettünk, de ma már ki sem kell mozdulnunk ehhez. Ha előfizettünk valamelyik streamingszolgáltatóra, annyi filmet nézhetünk korlátlanul, amennyivel korábban az egész nappalinkat telerakhattuk volna. De van egy fontos különbség: míg a régi típusú filmnézéshez nem szükséges internet, a streamingeléshez már igen, méghozzá jó minőségű és folyamatos. Legalábbis sokan ezt hiszik.

A streamingszolgáltatók közül hazánkban a Netflixnek van a legtöbb előfizetője, de jóval kevesebben tudják, hogy a platform offline, vagyis internet nélküli filmnézésre is alkalmas. Ez sok esetben hasznos lehet, ha nem tudunk netközelbe kerülni, gyenge a wifi vagy nem akarjuk a mobilnetünket fogyasztani. A hosszabb utazások tipikusan ilyen helyzetek. A Netflix már 2016-ban bevezette a letöltés funkciót, amelyet addig fejlesztettek, hogy mára okossá vált, így ha úgy állítjuk be, automatikusan letölti az éppen nézett sorozat következő részét, és törli a már megnézett epizódot vagy filmet.

 

Hogyan tölthetünk le filmeket a Netflixen?

Fontos tudni, hogy a letöltés funkció csak a Netflix-alkalmazáson keresztül működik, vagyis ha számítógépen filmezünk, ott is a Netflix-alkalmazást kell megnyitnunk, böngészőből nem fog menni.

 Okostelefonnal ez nem probléma, hiszen ott eleve az applikációt használjuk, aki mobilon szokott netflixezni, biztos találkozott is már a letöltés ikonnal a lejátszás gomb mellett. Az androidos telefonokkal és az iPhone-okkal nem lesz gond, ahogy a legtöbb tablettel sem, asztali gépen viszont Windows 10-nek vagy újabb operációs rendszernek kell futnia. Macen viszont ne is keressük, ugyanis arra nincs Netflix-alkalmazás, így a letöltés sem fog működni.

A legtöbb filmet és műsort a letöltés gombbal egyszerűen át tudjuk varázsolni az eszközünkre. A sorozatok egyes epizódjait egyenként is le tudjuk tölteni, de Androidon egy egész évadot is. Egyszerre száz letöltésünk lehet, amelyeket úgy tudunk előszedni, ha mobilon az Én Netflixem ikon után a Letöltések opcióra, vagy asztali gépen a bal oldalon látható három vízszintes vonal ikon után szintén a Letöltések gombra kattintunk. A műsorokat természetesen csak azon a gépen vagy telefonon tudjuk megnézni, amelyre letöltöttük őket, de bármelyik Netflix-fiókból hozzáférhet, aki éppen használja az adott eszközt.

 

Okosletöltés és a Netflix offline korlátai

Fontos észben tartani, hogy a letöltések meghatározott idő után (legrosszabb esetben 48 óra) lejárnak, ez programonként változó lehet. Előfordulhat, hogy néhány műsort vagy filmet nem enged letölteni a Netflix, ennek vagy jogi okai vannak, vagy népszerűség, esetleg szezonális jellege miatt korlátozza a lehetőséget a cég.  

Kipróbálhatjuk az okosletöltés funkciót is, amelyet a menü/alkalmazásbeállításokon belül az Okosletöltés gomb alatt találunk. Itt két lehetőségünk van:

  1. „Következő epizód letöltése”
    Sorozatok esetén hasznos, automatikusan letölti a soron következő részt, és törli azokat, amelyeket már megnéztünk.
  2. „Letöltések neked”
    Ha bekapcsoljuk, automatikusan letölt olyan műsorokat és filmeket, amelyek a Netflix algoritmusa szerint tetszenek majd nekünk. A kerek +, illetve – gombbal azt is korlátozhatjuk, hogy hány gigabyte helyet használhat a rendszer ehhez.

   
Utazás közben nem árt észben tartani, hogy nem minden film érhető el minden országból, így előfordulhat, hogy hiába töltöttük le otthon a műsort, megérkezve mégsem engedi megnézni a Netflix. Bár vannak, akik a földrajzi helymeghatározást VPN-nel ki tudják játszani, jobb tudni, hogy ez hivatalosan a Netflix felhasználási szabályzata megsértésének minősül, amelynek következményeként a streamingcég korlátozhatja, vagy meg is szüntetheti a fiókunkat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.