Van itt néhány dolog, ami ronthatja az érettségizők teljesítményét

És néhány trükk, ami segíthet.

Forrás: Infostart2024. 05. 07. 17:11
érettségi
illusztráció Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán újabb megpróbáltatás várja az érettségizőket. A napot a történelemérettségikkel indítják a vizsgázók, és dél körül talán már túl is lesznek a nehezén, azonban van itt néhány trükk, amely segítheti a diákok sikerét a következő napokban. 

Az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem adjunktusa azt mondta, érdemes a vizsgaidőszakokban odafigyelni a táplálkozásra is, ugyanis a vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek az összpontosításban. Bodor Zsanett hozzáfűzte, az elégtelen mennyiségű és minőségű folyadék, a túl sok cukor és a feldolgozott étel viszont csökkentheti a koncentrációt.

Azt javasolta, próbáljunk meg minél több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, figyeljünk oda a napi folyadékbevitelünkre, a szénhidrátok közül pedig igyekezzünk azokat választani, amelyek nem tartalmaznak sok cukrot. Beszélt arról is, hogy vannak tápanyagok, amelyek segíthetik a gondolkodást, így 

például az omega-3 zsírsavak, vagy mondjuk a magas kakaótartalmú étcsokoládéban található antioxidánsok.

Felhívta azonban a figyelmet arra is, nagyon fontos, tartsuk a mértéket. Kitért az ilyen esetekben rendkívül népszerű kávéra is, amelyből az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi három-négy csészét javasol. Azonban itt is van egy hasznos kis trükk. 

Bodor Zsanett szerint érdemes a teát és kávét felváltva fogyasztani, a koffein ugyanis lassabban szívódik fel a teában található csersav miatt, ami azt jelenti, hogy az élénkítő hatása tovább tart. A mértéktelenség azonban itt is galibát okozhat – figyelmeztetett, hiszen erős szívdobogás, fejfájás, álmatlanság is jelentkezhet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.