„Új hullámos” helyek a Népsziget északi részén: a Perem, a Kabin, a Wasser és a Szitakötő

A magyar főváros zegzugos, bozótos, erdős, vízparti zöld oázisának, a Népszigetnek négy új hullámos helyét Északról indultunk feltérképezni.

2024. 05. 12. 6:58
A Kabin és a Perem terasza összeér Fotó: A szerző felvétele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első egység, ahová betértünk a 2019-ben nyitott Perem volt, melynek vízparti, erdőközeli terasza talán a legmegnyerőbb, legalábbis azok számára, akiket a vadregényes atmoszféra csábít a város eme szegletébe. 

A szerző felvétele

Kínálnak csirkés, pulled porkos és caprese-s tortillákat sült burgonyával, gyros tálat, hekket, chilis, illetve sajtos nuggets-et, valamint lángosokat, utóbbi műfajban extra toppingosokat is, melyek lényegében a tortillák átiratai. A Borsodi (Molson Coors) szortimentből válogatott sörökön kívül ihatunk mindemellé háromféle Cecei sört is, hétféle minőségi magyar bort mérnek ki baráti, 1000 forint alatti deciáron, a tömények között is találunk néhány prémium tételt, beleértve a Nobilis főzde pálinkáit. 

Minket a lángos csábított el, ami igen hamar megsült és kifejezetten jónak bizonyult a maga műfajában. Lehetett volna egy fokkal könnyedebb, de ez már preferencia kérdése, a lángosnak is megvannak a maga „iskolái”, jómagam az Aradon és Nagybányán kínált foszlós stílushoz szoktam hozzá. 

 

 

A szerző felvétele

A fokhagymásra 950 forintot kérnek, ami manapság kedvező díjszabásnak számít. Cecei sört ittunk mellé, amihez nem volt üvegpoharuk, beletörődtünk a helyzetbe. A kiszolgálás kifejezetten kedves, szívélyes.

A szerző felvétele

A Perem tőszomszédságában működik a Kabin, mely a közösségi oldalán olvasható rövid önmeghatározás szerint „ideális vízparti pihenőhely családoknak, kutyásoknak, kirándulóknak, bringásoknak, gyerekeknek”. Ez volt az első, 2017-ben megnyitó, főként a fiatalokra építő trendi hely a félszigeten. Kellett akkoriban ehhez bátorság, vannak helyzetek, amikor a szomszédos, azonos profilú vendéglátó egységek inkább szövetségesek, mint versenytársak, hiszen odacsábítják a közönséget, lásd Lövőház utca, Liszt Ferenc tér, bulinegyed, stb. 

Mi is azért vettük célba a Népszigetnek ezt a részét, mert láttuk a térképen, hogy egyik hely éri a másikat. 

De úttörőnek lenni egy ilyen különleges, kevesek által frekventált helyen komoly kockázatvállalás. Mind a Perem, mind a Kabin üzemeltetői a vízparti ritkás erdőbe is kitettek asztalokat, a folyó közvetlen közelébe, talán ez a rész adja a legjellegzetesebb, legtöményebb Népsziget-élményt. 

A szerző felvétele

Csábított egy-két fogás az étlapról, de tartott még a lángos-adta jóllakottságérzés, így csak boroztunk. Itt is műanyagpohárban adják a sört, fröccsöy és limonádét, de a borokat üvegpohárba mérik ki. A Hétszőlő Furmintjára esett a választásom, a bort sajnos nem hűtötték be, húsz fok feletti hőmérsékletével finoman szólva nem hozta az élvezeti érték optimumát. Egyébként tartanak tonhal- padlizsán- és feta-krémet, továbbá humuszt, tabbouleh-t csirkével vagy falafellel, grillezett kecskesajtot salátakörettel, wrapeket, burgereket és debrecenit. A kiszolgálás tekintetében itt sem érthette szó a ház elejét. 

A szerző felvétele

További pár lépést megtéve dél felé a 2018-ban, másodikként nyitott Wasserbe ütközünk, melynek jelmondata - „Kaja, pia, Duna” - kétségkívül találó. „Egyedi, Laza, Modern - Talán ezek azok a kifejezések, amik legjobban jellemezhetik a Wassert. A fa deszkával kialakított terasz egyedülálló élményt nyújt a vendégeknek. Kicsit olyan az érzés lehet, mintha egy stégen élvezné az ember a Duna-part csodálatos látványát.” – írják a közösségi oldalukon. 

Ami tény, az tény, a Wasser teraszának hangulatát elsősorban a Duna s az Újpesti vasúti híd-uralta panoráma határozza meg s nem az erdő. 

A szerző felvétele

Itt is műanyagpohárba mérik a sört, a kiszolgálás egyébként kedves, közvetlen. Az italok mellé rendelhetünk snack-ként hagymakarikát, csirke nuggets-et, nachos tálat, továbbá burgereket, csirkesalátát, caprese-t, valamint „nyári hangulatban” jeligére, lecsót kolbásszal és anélkül, hekket parasztkenyérrel, fish and chips-et, valamint „hekk and snack” címszó alatt tőkehalat és hekket sült burgonyával, remoulade szósszal. 

A szerző felvétele

Nekünk a fish and chips-re esett a választásunk. 4200 forint nem magas ár, de mi tagadás, jobbat vártunk, mint amit kaptunk. A hal mirelitáruból származott, igaz, hogy azon belül jobbféle volt, ilyet kaptunk a Halász utcai Port Beer and Food-ban és a Beer Brothersben is. De akárhogy forgatjuk a mirelit, az mirelit, egy ilyen egyszerű ételt félkésztermékből készíteni egy ilyen fancy helyen igénytelenség, stílustalanság. Ellentétben a sörbárokkal, ahol, tetszik, nem tetszik, szinte általános megoldás a mélysütött mirelitáru, legyen szó sajtfalatkákról, hagymakarikáról vagy csirkeszárnyról. 

 

Hogy a burgonya is mirelit, az majdhogynem természetes, el is várja a közönség, hogy az legyen, az alapanyag hasonló eredményt adó, Blumenthal-i, háromszori hőkezelésével való bíbelődést nagyon kevesen vállalják. De a műfajon belül vannak különbségek, a csónakburgonyától addig a tucatminőségig, amit itt adtak a halkockák mellé. 

Talán mondanom sem kell, hogy a majonézalapú szósznak is késztermékjellege volt. 

Jó pont viszont a csapolt sörválaszték. Megkockáztatható a kijelentés, hogy a Magyarországon aktív „nagyok”, azaz a Heineken, az Asahi, a Molson Coors és a Carslberg Group közül az utóbbi emelkedik ki egy kicsit, bár a Tuborg ugyanolyan vízízű, mint a Soproni Ászok, az Arany Ászok vagy a Borsodi. De ott van még az iható, névadó alapsör mellett a Grimbergen, a Kronenbourg s a Horizonttal közösen főzött IPA, mely messze felülmúlja a többi multi alap-IPÁ-ját. (Az Asahi-nak nagy húzása volt a minőségét megőrző, továbbra is csak Plzeň-ben főzött Pilsner Urquell integrálása, de ez megítélésem szerint csak a második helyhez volt elég.) 

A Horizont IPÁ-n kívül, amit magunk is megrendeltünk (itt sem volt üvegpohár), a Wasserben csapon tartanak Tuborgot, Budweisert, Carlsberget, a már említett Grimbergent és Kronenbourgot, Brooklyn IPA-t, valamint a „Budapest sörnek” a tavalyelőtti Craft Beer Awards versenyen aranyéremmel jutalmazott meggyes főzetét. 

A szerző felvétele

Bízvást állíthatom, hogy mind a gasztronómiai szempontból, mind az italfelhozatal tekintetében a Népsziget legszínvonalasabb egysége a szóban forgó négyes csoport legdélebbi és legifjabb tagja, a tavaly nyitott Szitakötő.

 Egyébként ők is ott vertek tanyát néhány lépésnyire a többi helytől. 

A szerző felvétele

A harapnivaló műfajában két iránycsapást követnek: a Lövőház utcából ismert Nemo csapatának a halas fogásaiból adnak ízelítőt, továbbá az igényesen kialakított italpult túlsó oldalán nápolyi pizzákat sütnek.

A szerző felvétele

A halas étlapon szerepel többek között panírozott tintahalkarika és rák, továbbá grillezett garnéla és lazac. A választékban helyet kapott a panko morzsás csirkemell mellett a halrudacska is, amit azért mellőzhettek volna.

A Rízmajer, First, Primator, valamint a Cecei főzde söreiből állították össze a kilenc tételes csapolt választékot. Háromféle Pátzay bort adnak kimérve, a tömények között is nem egy a felső kategóriába tartozik. 

Némi hezitálás után a First Hippie American Pale Ale-jét választottam, egy korsó (4 dl) 1500 ft volt, ez ma jó árnak számít egy kraft alapfőzetből. Értékeltem, hogy nem volt gond abból, hogy borospohárban kértem a sört, ugyanis a söröspoharak itt is műanyagból készültek. Szép ívű, vékony falú, Szitakötő feliratú kristálypohárban adják a bort. A letéti díj 2000 forint, ami korrekt megoldás, az időnkénti pohártörés elkerülhetetlen s akkor ez a legjobb módja annak, hogy vita nélkül azé legyen a kár, aki eltörte a poharat.

A szerző felvétele

Már nem voltunk már éhesek, de kértünk egy Margherita pizzát, azzal, hogy legfeljebb hazavisszük azt, ami nem fogy el belőle. A Nemoban több ízben is megfordultunk, legutóbb épp a minap, amikor alkalmunk volt a felszolgálók közé beálló egyik tulajdonossal megismerkedni és gondolatokat cserélni, ami sokat hozzátett az összességében amúgy is jó élményhez. 

Elég sokat kellett várni a pizzára, mely bizony „túlment”. Persze a műfaj sajátossága egy cseppnyi szenesség, a „leopárdminta”, de itt azért sok volt a jóból. Mentségére szóljon a konyhán dolgozó srácoknak, hogy amikor társam jelezte utólag a problémát, mondták, hogy azonnal sütnek egy újat ajándékba, de mi nem akartuk már azt megvárni, meg nem is éreztük ezt a gesztust arányosnak, hiszen a pizza - szenessége dacára – szinte teljesen elfogyott. 

Remek élmény volt a Népsziget északi részén portyázni, vélhetően visszatérünk még a Perem pulled porkos tortilláját, a Kabin kencéit és burgerét, valamint Szitakötő vegyes haltálját megkóstolni. De akár a Wassernek is adnánk még egy esélyt egy kolbászos lecsó s egy „snack and hekk” erejéig. 



 



 

Elérhetőségek:

Perem

Budapest, Népsziget

Telefonszám: + 36 30 743 0052

Honlap: https://www.facebook.com/perembisztro/



 

E-mail-cím: [email protected]



 

Kabin

Budapest, Népsziget

Honlap: https://www.facebook.com/kabinpart/



 

Wasser

Budapest, Népszigeti út 727.

Telefonszám: 

Honlap: https://www.facebook.com/wasserbudapest/

E-mail-cím: [email protected]



 

Szitakötő

Budapest, Népszigeti út 727.

Honlap: https://www.facebook.com/szitakoto.nepsziget/

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.