Xavi ámokfutása véget ér, vagy bakot lőtt a Barcelona?

Véget értek a találgatások, hogy ki lesz Xavi utódja a Barcelona kispadján, mégpedig a téma aktualitása híján. A klub ugyanis bejelentette, hogy Xavi januári nyilatkozatával ellentétben mégis marad a csapat élén. Nem a végkimenetel az egyetlen eltérés a Barcelona vezetőedzőjének akkori és mostani nyilatkozatai között.

2024. 04. 28. 6:15
FC Barcelona Manager Xavi Confirms Decision To Stay Joan Laporta
Laporta és Xavi végül megegyezett a közös folytatásról Fotó: NurPhoto via AFP/Urbanandsport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2023/24-es futballidény többek között amiatt is különleges volt, mert két európai sztárklub vezetőedzője is hónapokkal a szezon vége előtt bejelentette, hogy csak a nyárig marad a kispadon. Ám amíg Jürgen Klopp kitartott a döntése mellett, és úgy tűnik, hogy a Liverpool már meg is találta az utódját Arne Slot személyében, addig Xavi végül visszakozott, és mégis marad a Barcelona vezetőedzője a 2024/25-ös idényre is. Hogy pontosan mi zajlott a háttérben, az talán sosem derül ki, de érdemes feltenni a kérdést: egyáltalán jól jár Xavi megtartásával a Barcelona?

FC Barcelona v SSC Napoli: Round of 16 Second Leg - UEFA Champions League 2023/24
Xavi mégsem köszön el a Barcelona játékosaitól az idény végén (Fotó: NurPhoto via AFP/Jose Breton)

Xavi játékosként a Barcelona ikonja volt, és az is marad, bárhogy is folytatódik az edzői pályafutása a csapat élén. A katalán középpályás a katari levezetést leszámítva teljes karrierjét a Barcánál töltötte, 767 meccsén viselte a klub mezét. A kőkemény profi világban ez nem tartja örökké a kispadon, de az biztos, hogy a szurkolók közötti népszerűségi versenyben szinte bárkinél jobb pozícióból indul. S ugyanezt a gondolatmenetet követve Joan Laporta klubelnök is bízhat abban, hogy Xavi maradásra bírásának köszönhetően pozitív szereplőként tűnik fel, és a mostani megállapodás is segít majd az esetleges újraválasztásában.

Xavi tündöklése és kirohanásai

Az első másfél év alapján Xavi kinevezése összességében sikertörténetnek tűnt. A Katarból hazatérő szakember egy romokban lévő Barcelonát vett ár Ronald Koemantól 2021 novemberében, de a kilencedik helyről felkormányozta a csapatot a másodikra. Bár a Real Madridot nem sikerült befogni, az ősi rivális otthonában aratott 4-0-s győzelem fénypontja volt a katalánok tavaszának. A 2022/23-as idényben pedig Xavi irányításával bajnok lett a Barcelona, négy év után először.

A 2023/24-es idényben ugyan akadtak problémák, de ennek ellenére sokkoló volt, amikor Xavi januárban bejelentette, hogy az idény végén távozik. Indoklásként pedig nem szakmai okot hozott fel, hanem azt, hogy hosszú távon elviselhetetlen a Barcelona kispadja.

Ez egy kegyetlen állás, mindig azt érzed, hogy nem becsülnek meg, nem úgy kezelnek, ahogy az elvárható lenne. A média tönkretesz, kritizál, amit nem lehet kizárni, hatással van rád

 – mondta akkor Xavi. Érdemes összevetni mindezt a mostani nyilatkozatával:

– Korábban abban a hiszemben mondtam le, hogy ez lenne a legjobb a klubnak, a körülmények viszont azóta megváltoztak, és már úgy látom, hogy azzal szolgálom a Barca javát, ha maradok. A projektnek még nincs vége, ezért változtattam meg a döntésemet.

Jól látni, hogy a két nyilatkozat nincs összhangban. Xavi a távozása bejelentésekor egyáltalán nem a klub érdekeire hivatkozott, hanem az őt ért sérelmeket hangsúlyozta. S nem is nyugtatta meg a kifakadás. Január óta két piros lapot is kapott, ugyanannyit, mint játékosként a 767 Barcelonában lejátszott meccsén összesen. Kritizálta a bírókat, a La Ligát, újságírókat perelt be.

Ha ilyen hektikus marad a viselkedése a folytatásban, akkor nem biztos, hogy jól jár a maradásával a Barcelona.

Ha az eredményeket nézzük, a Barca közepes idényt teljesített. Nem szerzett trófeát, de a bajnoki ezüstérem vélhetően meglesz, a Bajnokok Ligája-negyeddöntő pedig előrelépést jelentett két csoportkörös búcsú után. Mindez nem lenne alap Xavi kirúgására, de arra sem feltétlenül, hogy ragaszkodjon hozzá a klub. Xavi meccsenként átlagosan 2,04 pontot szerzett eddig a katalánok kispadján, ez közvetlen elődjéhez, Koemanhoz képest előrelépés, a hollandot leszámítva azonban az elmúlt másfél évtized leggyengébb edzői mutatója a Barcelona élén.

Xavi mellett szólhatott, hogy két fiatal is alapemberré érett a kezei alatt a végéhez közelítő idényben: a tizenhat éves Lamine Yamal és a tizenhét esztendős Pau Cubarsí újabb bizonyítéka az erős barcelonai utánpótlás-nevelésnek. A barcelonai akadémia növendékeként Xavi kiváló arca lehetne egy újabb saját nevelésű játékosokra építő Barcelonának, ám hiába dicséri egy-egy nagyszerű teljesítmény után a fiatalokat, közben rendszeresen nagy igazolásokért kampányol, mintha az éreztetné, hogy csak kényszerből nyúl a fiatalokhoz.

A hírek szerint Xavi úgy maradhatott, hogy a következő idényben már nem bátyja, Óscar lesz a másodedzője. Ezt figyelembe véve még inkább biztosak lehetünk abban, hogy számíthat új játékosokra a keretébe. Az újonnan bejelentett megállapodás bizalmat is jelent, hiszen aligha rúgnak ki hamar egy olyan edzőt, akit csak nehezen sikerült meggyőzni a maradásról. Viszont ez a kombináció nyugalmat kell, hogy adjon Xavinak, hogy elviselje a nehezebb napokat is a Barcelona kispadján.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.