A nézőcsúcsot hozó magyar hokiünnepet a kanadai csodagyerek sem ronthatta el

Azt követően, hogy férfi jégkorongozóink a múlt hét végén Bolzanóban visszajutottak az elitbe, a világ legjobb 16 csapata közé, ma este Budapesten a vb-címvédő Kanada elleni barátságos mérkőzés, a juharlevelesek utolsó felkészülési meccse a pénteken kezdődő világbajnokság előtt csakis „hokiünnep” lehetett. S az is lett az MVM Dome-ban, ezt a megvillanó csodagyerek, Connor Bedard sem ronthatta el. A meccset Kanada 4-0-ra nyerte meg.

2024. 05. 07. 21:45
Connor Bedard (98-as) a védekezésből is kivette a részét
Connor Bedard (98-as) a védekezésből is kivette a részét Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ünnepelhet a magyar jégkorongsport, hiszen a férfiak és a nők is rögtön visszajutottak a legjobbak közé, így 2023 után 2025-ben újra mindkét válogatottunk A csoportos lesz. A mai Hokitavasz elnevezésű rendezvényen már 16 órától programok várták az érdeklődőket az MVM Dome-nál, ahol aztán 17 órakor kinyitották a kapukat, 19 órakor pedig jött a Magyarország–Kanada barátságos mérkőzés, a vb-címvédő főpróbája a pénteken kezdődő csehországi világbajnokságra. A kanadaiak egy évvel ezelőtt is itt jártak nálunk, akkor 5-2-re győztek – a mieink góljait Sofron István és Galló Vilmos szerezték –, Budapestről repültek a finnországi vb-re, amit megnyertek.

TOFFOLI, Tyler
Kanada tavaly a vb-döntőben 5-2-re nyert a németek ellen Fotó: MTI/EPA/Kimmo Brandt

A mai találkozó arra is alkalmat adott, hogy a közelmúltban visszavonult játékosokat – Kóger Dánielt, Magosi Bálintot, Nagy Gergőt, Pozsgai Tamást és Szirányi Bencét – köszönthessék. S ma búcsúzott el a válogatottól Don MacAdam szövetségi kapitány, a 73 éves kanadai szakember visszatér hazájába.

A 18 éves Connor Bedard előtt Wayne Gretzky is kalapot emel

A kanadai válogatott három Stanlay-kupa-győztes játékossal érkezett – Jordan Binnington (St. Louis Blues), Colton Parayko (St. Louis Blues), Bowen Byram (Colorado Avalenche, jelenleg Buffalo Sabres) – de a legnagyobb sztár a keretében a mindössze 18 éves Connor Bedard  (Chicago Blackhawks), az őstehetség csatár az előző NHL-draft első választottja, s miként a Ripost írta, Chicagóban már a kosárlabdaikon Michael Jordan szintjén kezelik.

Öt évvel ezelőtt, a hokibibliának tartott kanadai The Hockey News „Ismerd meg a jégkorong jövőjét, a 13 éves Connor Bedardot!" címmel cikket írt egy kissrácról, akit az aktív játékosok közül Sidney Crosbyhoz és Connor McDavidhez hasonlítottak. Senki sem tartotta túlzásnak, hogy a két legprímább kanadai csatárhoz mértek egy serdülőkorú srácot, aki igazolta is a várakozást. Azóta ifjúsági és junior világbajnoki címet nyert, a Chicago Blackhawks tavaly az első helyen foglalta le a játékjogát, és Bedard az első NHL-es idényében 68 mérkőzésen 61 pontot (22 gól, 39 gólpassz) jegyzett. Ezzel az újoncok között a legjobb volt a ligában, és a házipontlistát is megnyerte. Az egyik gólja kapcsán az NHL történetének legnagyobb alakja, az ugyancsak kanadai, 63 éves Wayne Gretzky azt mondta, hogy ezt ő nem tudta megcsinálni – igaz, az ő idejében azt nem is csinálták, ami az az alábbi videón látható –, és Bedard annál is sokkal jobb játékos annál, mint amire előzetesen számítottak.

A találkozó elején a kanadaiak gyorsan megszerezték a vezetést, a 3. percben a már említett Parayko vette be távolról Bálizs Bence kapuját (0-1). Az első harmadban több gól nem is esett, pedig válogatottunknak is voltak helyzetei. Húsz perc alatt a kanadaiak 17-szer, a mieink 11-szer találták el a kaput. A találkozó jótékonysági célt is szolgált, a harmad végét jelző duda megszólalásakor plüssfigurák százai repültek jégre, amiket a Szív Bajnokai Alapítvány juttat el a gyermekkórházak kis betegeinek a „Legyél Te is szívbajnok” kampányában. 

Kanada négyszer vette be a magyar kaput

A második harmadban, a 27. percben a vendégek megszerezték a második góljukat, és ehhez a csodagyerek Bedard villanása is kellett, ő adta a gólpasszt Byram Bowennek. A harmad közepén kapust cseréltünk, beállt Horváth Dominik, aki Bolzanóban egyik meccsen sem kapott lehetőséget; szép gesztus volt a szakvezetéstől, hogy most beküldték a jégre. A harmad végén őt is felavatták a vendégek, a 39. percben Power Owen bántóan egyedül maradt a kapunk előtt, és nem is hibázott (0-3). Ebben a harmadban a kanadaiak már 22-szer találták el a kapouknak, a mieink csak négyszer az övékét. Ám válogatottunk nem zuhant össze, a harmadik harmadban (27, illetve 6 kaput eltaláló lövés) csak az utolsó, 60. percben kapott még egy gólt – Guenther Dylannak is Bedard adta a gólpasszt –, emberhátrányban. Így Kanada 4-0-s győzelmét rögzíthettük, ami együttesünk számára mindenképpen vállalható eredmény, fáradtan elérve a bolzanói nagy siker után a világ legjobbja ellen. 

S a záróharmadban megtudhattuk, hogy a magyar jégkorongsport históriájában megdőlt a hazai nézőcsúcs, amit eddig a kanadaiak tavalyi fellépése tartott 14 756 fővel, most 14 925-en voltak az MVM Dome lelátóin a hokiünnepen, amelyen jogosan szólt, hogy „szép volt, fiúk!”

Remek volt a hangulat az MVM Dome-ban Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.