Vége a szlovén átoknak, újra az elitben a magyar válogatott!

A magyar jégkorong-válogatott először győzte le Szlovéniát és a bolzanói divízió I/A vb-n aratott 2-1-es diadallal megnyerte a tornát , s így persze visszajutott az elitbe. A szlovének veresége az olaszoknak fáj igazán, akik hazai pályán nem érték el a céljukat. A mieink a románok elleni meccs után hihetetlenül összekapták magukat, legyőzték a torna mindkét favoritját.

2024. 05. 04. 21:43
magyar jégkorong-válogatott, feljutás, divízió I/A vb
Katarzis, extázis... Vb-győztes és feljutott az elitbe a magyar jégkorong-válogatott Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utolsó meccs a világbajnokságon, már nem volt mit számolgatni, minden letisztult: a magyar válogatottnak nyerni kellett Szlovénia ellen a feljutáshoz. Mindegy, hogy a rendes játékidőben, hosszabbításban vagy büntetőkkel, de nyerni kellett.

Ticar, Sabolic, Tomazevic, Drozg és persze a Fehérból Kuralt – a klasszis szlovén hokisok régi ismerőseink, s akkor Kopitarról és Mursakról, akik kihagyták a vb-t, még nem is szóltunk. Szlovéniában sokkal kevesebb az igazolt játékos – nálunk durván nyolcezer, náluk csupán ezer –, mégis többen futnak be nemzetközi karriert, mint a mieink. Legújabban például a csupán 20 éves Matej Török (csak a neve magyar) bontogatja a szárnyait a finn ligában. Persze ez immár három évtized gyümölcse, a szlovén válogatott lényegesen több évet töltött el az elitben, mint a magyar.

Hári János, magyar jégkorong-válogatott, divízió I/A vb, Bolzano
Hári János a szlovének ellen is igazolta a klasszisát. Fotó: MJSZ/Vörös Dávid

Sok olyan meccset játszottunk a szlovénekkel, amikor az első tíz percben átrohantak rajtunk. Most is így kezdődött a meccs, de Bálizs Bence ezúttal is jól állta a sarat. S rögtön az első magyar lövésből gól született. A 8. percben Mihály passzából Hári vágta be a korongot (1-0). A harmad végén Hadobás kiállítása – a fiatal bekk az olaszok ellen kemény lövést kapott a csulójára, de tudta vállalni a játékot – miatt meleg pillanatokat éltünk át, megúsztuk, így az első húsz perc végén maradt az 1-0-s vezetés.

A másik harmad elején fordult a kocka, négy percen át beszorítottuk a szlovéneket, ráadásul Hári egyszer szólóban vezethette rá a korongot Koroseljre, de az is kimaradt. S lám, ekkor pedig az első szlovén kísérlet hozott gólt: a 26. percben Ticar kanalazta kapura a korongot (1-1). Túl a harmad derekán Ortenszkyt szórták ki a bírók, de ezt a hátrányt is sikerült kivédekezni.

 

A harmadik harmadban eleinte ismét a szlovének játszottak fölényben, de Bálizson egyszerűen nem tudtak kifogni, a magyar kapus már-már Szuper Levente legjobb meccseire emlékeztetően védett. Kilenc perccel a vége előtt emberelőnybe került a magyar válogatott. Akadt is helyzet és lövés, gól azonban nem született. Átvette az irányítást a magyar csapat, és szűk négy perccel a vége előtt újra előnyben támadhatott.

És ezúttal élt az eséllyel! Varga éles szögből suhintotta rá a korongot, a kipattanóra Papp csapott és bevágta (2-1)! 

Már csak három percet kellett kihúzni, az is sikerült, meglett a győzelem, a magyar válogatott világbajnokságon először győzte le Szlovéniát, megnyerte a vb-t és feljutott az elitbe. Csakúgy, mint másodikként Szlovénia, házigazdaként Olaszország csak harmadik, utolsóként Dél-Korea esett ki a divízió I/B-be.

Az 5. forduló eredményei:
Magyarország–Szlovénia 2-1
Románia–Japán 4-2
Olaszország–Koreai Köztársaság 8-1

A világbajnokság végeredménye:
1. Magyarország 11 pont
2. Szlovénia 9 
3. Olaszország 9
4. Románia 9
5. Japán 4
6. Koreai Köztársaság 3

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.