idezojelek

Hatvannyolc szelleme kísért az USA egyetemein

Elszabadult az erőszak, kultúrharc Amerika híres egyetemein.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined
Fotó: Etienne LAURENT / AFP

Szerencséseknek mondhatjuk magunkat mi, középkorú szülők, akiknek gyereke nem olyan felsőoktatási intézményben tanul, mint a Kaliforniai Egyetem Los Angelesben vagy a New ­York-i Columbia. Pedig ezek elvileg a legjobbak közé tartoznak világszinten is. Az utóbbi hetekben, sőt már a Hamász októberi terrortámadása óta azonban kivetkőztek önmagukból. A „palesztinpárti” – valójában Hamász-párti – tüntetések az elmúlt fél évben sem a toleranciájukról váltak híressé. 

A szélsőbaloldali aktivisták bevett eszköztárába tartoztak az olyan megfélemlítő technikák, mint a bullying vagy az ellenség internetes lejáratását jelentő dox(x)ing – addig jó nekünk, amíg ezeknek nincs bevett magyar fordításuk. 

Az elmúlt napokban azonban – azon túl, hogy a tüntetéshullám már Kanadára is átterjedt – a rendbontás olyan szintet ért el, hogy a rendőröknek is közbe kellett avatkozniuk, ezrével vették őrizetbe a zavargókat.

Hosszas hallgatás után Joe Biden elnök is kénytelen volt megszólalni. Elfogadhatatlannak nevezte az elszabadult erőszakot, de a Nemzeti Gárda bevetését egyelőre nem tartotta szükségesnek. Biden – nem az ország irányítójaként, hanem a szintre napra pontosan fél év múlva esedékes elnökválasztás egyik főszereplőjeként – nincs könnyű helyzetben; igaz, ezt jórészt magának köszönheti.

Az egész Demokrata Párttal egyetemben hagyta, hogy a fejére nőjön a woke-ideológia, a kritikai fajelmélet mellett elkötelezett szélsőbaloldali tábor, amely a neomarxista alapvetésnek megfelelően elnyomókra és elnyomottakra osztja a világot. Most a nyakába is kapta ezeket az embereket, pajszerrel a kezükben és bezúzott ablakokat hagyva maguk mögött.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Eközben Amerika zsidó és más Izrael-párti szavazóit (keresztények is sokan vannak köztük, különösen a déli Bibliaövezetben) is meg akarja tartani. A zsidók esetében ez annyiban könnyebb feladat, hogy jelentős részük New Yorkban, Kaliforniában, Illinois-ban, New Jersey-ben és hasonló államokban él, amelyekről nehezen képzelhető el, hogy Biden várható kihívója, Donald Trump meg tudná kaparintani őket novemberben. De az említett államokban is választanak majd képviselőket, szenátorokat. A demokraták is komoly téteket tesznek. Trump az egyetemi zavargások kontextusában most a törvényesség és a rend embereként jelenik meg az amerikai nyilvánosságban.

Ez idáig amerikai belpolitika, nekünk nem is ez a lényeg belőle. Az amerikai egyetemi zavargásoknak sincs közvetlenül közük az Egyesült Államok külpolitikájához. Washington Antony Blinken külügyminiszter vezetésével lavírozik, az egyébként valóban aktív ténykedése izraeli és palesztin nézőpontból is bírálható, de mégsem ez áll az egyetemvárosi attakok fókuszában. Márpedig ez lenne rokonítható a bő fél évszázaddal ezelőtti tüntetésekkel, amelyeket az USA külpolitikája, az értelmetlen, temérdek amerikai áldozattal is járó vietnami háború hívott életre. A Hamász-párti amerikai tüntetők az egyetemi vezetés torkán akarják lenyomni követeléseiket, így az Izraellel ápolt kapcsolataik felszámolását.

Fontos felismernünk, hogy ez csak ürügy. Nem pusztán tájidegen, hanem a mindig viharos Közel-Keletről importált konfliktus amerikai honosításáról van szó. 

Ezzel együtt örülhetünk, hogy a migrációellenes magyar politika nemhogy Amerikával, de a szomszédos Béccsel is ellentétben nem engedte be ut­cáinkra, egyetemeinkre a nálunk értelmezhetetlen idegenföldi nézeteltéréseket. A tét valójában nem kevesebb, mint a végső hatalom maga, annak megszerzése. Itt köszön vissza 1968 szelleme. Ezt nevezte Rudi Dutschke szélsőbaloldali nyugatnémet diákvezér a „hosszú menetelésnek az intézményeken át”. Ez a kor kontextusában maoista utalás is. Keresik a fogódzókat, amelyekkel a hatalomba kapaszkodhatnak. Az egyetemek, amelyek világszerte óriási szerepet játszanak a majdani véleményformálók képzésében és a közbeszéd tematizálásában, kiváló ugródeszkaként szolgálnak.

– Hihetetlen rendszer alakult ki az amerikai felsőoktatásban, a félelem kultúrája. Elhallgattatnak, nácinak, rasszistának neveznek – mondta két éve a lapuknak adott interjúban Peter Boghossian amerikai filozófiatanár, akit a woke baloldali ideológia képviselői űztek el az oregoni Portlandi Egyetemről.

 Egyébként a „Portland State” is helyszíne a mostani amerikai rendbontásoknak. Ha hagynánk, nálunk is ez lenne: Európában, francia egyetemen is van felfordulás. Először az egyetem, aztán evés közben jön meg az étvágy, már nem az ujjadat, hanem az egész karodat akarják. Félreértés ne essék: a palesztin és az izraeli (zsidó) kifejezések csereszabatosak, alapvetően nem erről van szó. Aki eme népcsoportok egyikével sem vállal közösséget, még ne érezze magát biztonságban! Máskor mások lesznek a kulcsszavak. A The New York Post Soros Györgyöt is emlegeti a palesztinpárti krőzusok, finanszírozók között.

 

Játsszunk az idővel! A tapasztalat szerint a ’68-as szélsőbalosok évtizedek múlva, kicsit lehiggadt adrenalinnal már a demokrácia és jogállamiság élharcosaiként tündökölnek. Mint Németországban Joschka Fischer, ha úgy tetszik, a mi Jóskánk Budakesziről. A kétezres években, orra végére csúsztatott szemüveggel már ő akarta Európának megmondani, merre van előre. Ahogy nálunk a magyarok által eutanáziában részesített SZDSZ egy-egy figurája, akiknek nevét már a legszívesebben elfelejtenénk. 

Vagy a visszatértüket akarjuk?

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Pillanatképek a tébolyult Európából

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.