Átlag feletti kínálatbővülés az Alföld ingatlanpiacán

Kétszer annyi tulajdonos hirdeti közvetlenül eladó ingatlanát Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, mint az előző év azonos időszakában, a kínálat pedig átlag felett, a harmadával nőtt. Kifejezetten kevés ugyanakkor a hosszú távú albérleti lehetőség.

2024. 04. 25. 5:35
Van választék az otthonfelújításban részt vevő házak között Fotó: Arpad Kurucz Forrás: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy év alatt egyharmadával bővült az eladó ingatlanok kínálata Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. Ám nem csak az átlagostól nagyobb kínálatbővülés, ami ebben a tekintetben hírértékű. Amíg egy évvel ezelőtt csupán hétszáz tulajdonos hirdette meg közvetlenül otthonát, addig idén már kevesebben vettek igénybe közvetítőt, 1400 tulajdonos hirdet közvetlenül – mondta el lapunk megkeresésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Fotó: Arpad Kurucz

Ismertette, egy év alatt az alföldi hirdetések száma 2600-ról háromezer-ötszázra nőtt, ez pedig összefüggésben van az otthonteremtő támogatásokkal, sokan látják aktuálisnak, hogy meglévő otthonukat eladják. Azért, mert a jelenlegi lakhely eladásából fedezik új otthonukat vagy pedig ez képezi az önrészt.

A szakértő hozzátette, a támogatások kombinálhatósága, várható felfutása (főleg a kertes házak iránti keresletnövekedésnek köszönhetően), valamint a piaci hitelek kamatcsökkenése a várható piacélénkülés irányába mutat.

A megye 78 településéből 57-ben érhető el a falusi csok, (Borsodban ez az arány kiemelkedően magas, 94 százalék), az Alföldön az alig háromnegyedes arány pedig annak köszönhető, hogy nagy kiterjedésű megyéről van szó, a négyzetkilométerhez képest pedig kevés a település.

Azok sem mondhatók drágának – sem a négyzetméterárak, sem pedig az átlagos hirdetési árak alapján számolva. Ugyanakkor találni közöttük üdülő- és fürdővárosokat, ipari központot is, és az Alföldön sem a megyeszékhely a legdrágább.

Szolnokon 456 ezer forint az átlagos négyzetméterár, a legdrágább város pedig Jászberény. Öt évvel ezelőttig a hűtőgépgyár volt a meghatározó, most az akkumulátorgyár, így ipari jellege megmaradt – itt 485 ezer forint az átlagos négyzetméterár. Az új építésű ingatlanok a megyén belül sehol nem kerülnek nyolcszázezer forintnál többe négyzetméterenként, Szolnokon például 716 ezer forint az átlagos négyzetméterár.

A szakértő kiemelte, a harmadik-negyedik legdrágább települést funkciójuk szempontjából is érdemes megemlíteni, Szászberek ugyanis Szolnok agglomerációja, Tiszafüred pedig nyaralóváros. (Martfű, Berekfürdő és Cserkeszőlő hasonló jellegű fürdővárosok – jegyezte meg a szakértő.)

Az Alföldön is beszédesek az átlagos hirdetési árak: Szolnokon ez 28 millió forint, az agglomerációban, illetve az üdülővárosokban 35-39 millió forint, de ez a különbség annak is köszönhető, hogy utóbbi helységekben házakat kínálnak eladásra, azok pedig nagyobb alapterületűek, mint a szolnoki lakások. Balogh László hozzátette, a megye zömében harmincmillió forint alatt marad az átlagos hirdetési ár, a térségi négyzetméterár-átlag pedig háromszázezer forint volt 2023 áprilisában. A települések körülbelül fele az, ahol a négyzetméterek átlagára nem lépi át a kétszázezer forintot.

A szakértő kérdésünkre elmondta még, amíg eladó ingatlanból sokat találni és megfizethetők, albérletből kifejezetten kevés van, az egész térségben mindössze hatvanhárom hosszú távra kiadó lakást hirdettek meg. Szolnok és Jászberény említhető ebből a szempontból: Szolnokon 115, míg Jászberényben 140 ezer forint az átlagár.

Rövid távon, illetve apartmanbérlésre ugyanakkor kifejezetten sok lehetőség kínálkozik, főleg a már említett üdülő-, illetve fürdővárosokban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.