Megtalálták Európa legkeresettebb embercsempészét

Még megközelítőleg sem tudta megmondani Barzan Madzsíd újságíróknak, összesen hány migránst csempészett be az Egyesült Királyságba a La Manche csatornán keresztül. „Talán ezer, talán tízezer. Nem tudom, nem számoltam” – fogalmazott. A Scorpion fedőnéven működő férfi mára Európa legkeresettebb embercsempésze lett: több országban körözik, már többévnyi börtönbüntetésre és közel egymillió eurós pénzbüntetésre ítélték embercsempészet miatt.

2024. 05. 10. 12:01
Barzan Madzsíd embercsempész. Forrás: Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NCA)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy iraki bevásárlóközpontban bukkantak rá a BBC brit közszolgálati média munkatársai Európa legkeresettebb embercsempészére, Barzan Madzsídra, akit az Európába igyekvő illegális bevándorlók Scorpion fedőnéven ismernek. A férfit a kontinens több országában körözik, köztük az Egyesült Királyságban és Belgiumban: a BBC 2022. novemberi cikkében már azt írta, a brugg-i bíróság távollétében tíz év börtönbüntetésre és 968 ezer eurós (jelenlegi árfolyamon több mint 375,5 millió forint) pénzbírságra ítélte.

Talán ezer, talán tízezer. Nem tudom, nem számoltam

– válaszolta arra a kérdésre, hány migránst juttatott be az Egyesült Királyságba a La Manche csatornán keresztül, többnyire teherautókon és hajókon.

Egy ilyen művelet az embercsempészeknek igen jövedelmező: egy út ára ugyanis 6000 font körül mozog, azaz mintegy 2,7 millió forintos bevétellel lehet számolni fejenként. Április 21-ig idén 6265 átkelést jelentettek a hatóságok. A La Manche csatornán való átkelés azonban korántsem a legveszélytelenebbek közé tartozik, 2018 óta több mint 70-en vesztették életüket, miközben hajóval, csónakkal próbáltak bejutni az Egyesült Királyságba Franciaország irányából.

Hogy miért halnak meg ennyien? Ennek egyik oka, hogy a migránsok által használt gumicsónakok nem alkalmasak tengeri hajózásra. Többnyire használtan vásárolják őket, a megengedettnél többen ülnek benne, és mentőmellényt sem viselnek.

 

Kicsoda Barzan Madzsíd?

Európa legkeresettebb embercsempésze egy iraki kurd férfi, aki 2006-ban maga is illegálisan, egy teherautó hátuljában érkezett az Egyesült Királyságba. Egy évvel később megtagadták tőle a tartózkodási engedélyt, ennek ellenére még néhány évet az országban élt, többnyire börtönökben, miután fegyverrel és kábítószerrel kapcsolatos ügyekben elítélték. 2015-ben viszont kiutasították és Irakba szállították, ahol tulajdonképpen beszállt a „családi vállalkozásba”: bátyja ugyanis embercsempészettel foglalkozott, aki akkoriban börtönbüntetését töltötte Belgiumban.

A hatóságok úgy gondolják, 2016 és 2021 között Madzsíd és bandája felelt az Egyesült Királyságba irányuló illegális migráció jelentős részéért.

Francia rendőrök eritreai bevándorlókat kísérnek a Londont Párizzsal a La Manche csatorna alatt összekötő Csatorna-alagúthoz vezető autópálya mellett a franciaországi Calais közelében 2015. augusztus 3-án. Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

A Scorpions bandájának 26 tagját két éven belül elítélték az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Belgiumban, ám vezérüket, Madzsídot nem sikerült elkapniuk. A férfit távollétében ítélték el 2022 őszén, és egészen máig senki sem tudta, hol tartózkodik.

 

Hogy találta meg a BBC Európa legkeresettebb embercsempészét?

A brit közszolgálati média munkatársai egy Rob Lawrie nevű férfival vették fel a kapcsolatot, aki katonaként korábban menekültekkel foglalkozott. Tőle egy iráni férfi kontaktját kapták meg, aki szerint Madzsíd Törökországban van. Közben az embercsempész bátyjával is kapcsolatba kerültek, aki megerősítette, a férfit Törökországban fogják megtalálni. Az Egyesült Királyságba tartó migránsok fontos tranzitállomásai a török városok, így valóban jogosan merült fel, hogy valahol az országban tartózkodik a férfi.

Madzsíddal napokkal később sikerült felvenni a kapcsolatot, ám akkor a telefonban még tagadta a BBC munkatársainak, hogy embercsempész lenne.

Törökországban azonban nem sikerült találkozni a férfival, újabb nyomozás után már Irakba vezettek a szálak, Szulejmánijja városába, ahol végül egy kávézóban sikerült utolérni az embercsempészt. A BBC munkatársai úgy írták le a férfi megjelenését, mint „egy gazdag golfozó”: elegánsan öltözött, farmert, világoskék inget, valamint sötétkék mellényt viselt.

Még a körmein is látszott, ad magára a férfi. Madzsídl azonban nem volt egyedül az újságírói csapattal, egy közeli asztalnál ültek le az embercsempész társai, akik feltehetően védelméért voltak felelősek. Madzsíd a beszélgetés során tagadta, hogy vér tapadna a kezéhez – tekintve, hogy rengeteg migráns veszett oda az Európába vezető úton.

Az embercsempész valószínűleg a BBC riportja megjelenése után is Irakban maradt, noha európai ügyészek bíznak abban, hogy egy nap kiadják a férfit Irakból.

Borítókép: Barzan Madzsíd embercsempész (Fotó: Brit Nemzeti Bűnügyi Ügynökség, NCA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.