Nem akármire bukkantak a világ legmélyebb öblében a kíváncsi kutatók

A Taam Ja' Kék Lyuk sokkal mélyebb, mint azt korábban gondolták.

Forrás: Origo, Independent2024. 05. 06. 15:24
Aerial,View,Of,Maya,Bay,In,Phi,Phi,Island,,Thailand,illusztráció,sziget,öböl
illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rejtély, hogy valójában mi rejtőzik a világ legmélyebb kék lyukjának a legalján. Az Origo az Indepedent cikke alapján azt írja, a mexikói Chetumali-öbölben található tengeralatti víznyelő a világ legmélyebb ilyen jellegű képződménye, és egy nemrég végzett alaposabb vizsgálat megállapította, hogy a Taam Ja' Kék Lyuk sokkal mélyebb, mint azt korábban gondolták. 

Hogy 500 méternél mélyebb, az teljesen biztos, azonban, hogy pontosan mennyire, azt nem lehet tudni. A mélységre optimalizált kutatóműszer ugyanis a képződmény aljáról már nem volt képes adatokat küldeni.

 Azt is sikerült megállapítani, hogy az üregben különböző hőmérsékletű és sótartalmú vízrétegek vannak, ugyanis az egyik, nagyjából négyszáz méter mélyen lévő rétegben 

a sótartalom és a hőmérséklet is megközelítette a közeli Karib-tengerben mért értékeket.

Könnyen lehet tehát, hogy a rejtett barlangok és járatok révén a mélyben összeköttetés lehet a két tenger között. Megjegyzik továbbá, hogy a kutatók úgy sejtik, hogy a Taam Ja' Kék Lyuk mélyén gazdag, egyedülálló élővilág lehet, azonban ennek a teljes feltérképezésére még várnunk kell, hiszen a műszerek ebből a mélységből már nem adnak jelet. 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.