A német Bild szerint már biztos: Putyin eldöntötte, hogy támad

Katonai és biztonságpolitikai szakértők szerint az orosz elnök Ukrajna legyőzése után Európa nyugati részén támadhatja meg a NATO-t.

Forrás: Bild2024. 05. 10. 13:58
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a győzelem napi katonai parádén Moszkva központjában, a Vörös téren 2024. május 9-én. Fotó: Mikhail KLIMENTYEV Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a NATO elleni támadást fontolgatja, sőt van olyan szakértő, aki szerint ezt már el is döntötte – írta a Bild

Victory Day military parade in Moscow
A győzelem napjának 79. évfordulója a moszkvai Vörös téren 2024. május 9-én. Fotó: Anadolu/AFP/Kreml sajtószolgálat

A legnagyobb példányszámú német napilap szerint a biztonságpolitikai szakértők egyöntetű véleménye alapján az orosz támadás elkerülhetetlen, írta a Világgazdaság. A népszerű lapokban mindennapossá vált a figyelmeztetés az orosz veszélyre, és a német média nem határolódik el ettől: így a németek komolyan fenyegetve érzik magukat.

– Már eldőlt, nyomban megtámadják a Baltikumot, amint legyőzik Ukrajnát – jelentette ki Philipp Petersen hadtörténész a lengyelországi  Defence 24 Days című védelmi szakkiállításon.

Martin Herem észt vezérkari főnök szerint Oroszországnak elegendő fegyvere, lőszere és katonája van ahhoz, hogy megtámadja a NATO-t, így képesnek kell lenni az ellenség elpusztítására, mert hiába próbálnánk elriasztani a támadástól.

Az észt védelmi erők vezérőrnagya, Martin Herem részt vesz az észt katonák díjátadó ünnepségén, akik megsérültek egy mali nemzetközi békefenntartó bázis elleni tavalyi támadásban 2020. augusztus 27-én Tallinnban. Fotó: AFP/Raigo Pajula

Waldemar Skrzypczak volt lengyel tábornok szerint nem az a kérdés, hogy Oroszország megtámad-e minket, hanem az, hogy mikor és hol. Marek Tomaszycki altábornagy, a lengyel fegyveres erők parancsnoka szerint Ukrajna az orosz fegyverek kísérleti terepe. 

Ezt követően pedig háborúra kerülhet sor Oroszország és Belarusz, valamint Lengyelország és szövetségesei között.

A növekvő fenyegetettség kapcsán Martin Herem, az észt fegyveres erők parancsnoka arra hívta fel a figyelmet, hogy a NATO-szövetségeseknek fel kell emelniük a védelmi költségvetésüket a bruttó hazai termék (GDP) öt százalékára a következő két évben, amíg elérik a megfelelő védelmi szintet. 

Németország tavaly a GDP-je 1,7 százalékát, Észtország pedig 2,7 százalékát költötte védelemre.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a győzelem napi katonai parádén Moszkva központjában, a Vörös téren 2024. május 9-én (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.