Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

idezojelek

Fokozódó őrület

Európa „nagyjai” ma úgy érzik, országaiknak kell kipótolniuk a háborúban folyamatosan újratermelődő ukrán hiányt – nemcsak pénzben és fegyverben, de emberben is.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined

Júniusban életerős ukrán fiatalembereket látunk majd rohamra indulni – német stadionok pompás gyepszőnyegén. Szerhij Rebrov tanítványai az Európa-bajnokságon rúgják a bőrt, a média által agymosott német delnők pedig könnyes szemmel integetnek majd nekik, féltve egy-egy becsúszó szereléstől e nagy honvédő harcosokat. Igazán kár lenne például Mihajlo Mudrikért: sok-sok tízmillió eurót ér, jó pár amerikai HIMARS rakétatüzérségi rendszert kapni az eszmei értékéből.
 

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány adatai szerint egyébként 2022 óta 660 ezer ukrajnai férfi sunnyog valahol külföldön, hogy ne vigyék el katonának.

 Brutálisak a kényszersorozások, kevés ukrán akar meghalni Avgyijivkáért, pedig elvileg ez az ő háborújuk. De a jelek szerint egyre inkább csak elvileg. Európa „nagyjai” ma úgy érzik, országaiknak kell kipótolniuk a háborúban folyamatosan újratermelődő ukrán hiányt – nemcsak pénzben és fegyverben, de emberben is. Ha azt gondoltuk, hogy a francia elnök februárban csak elszólta magát, akkor naivak voltunk. Emmanuel Macron azóta is folyamatosan hordja az olajat a háborúpártiság tüzére, különösen, hogy kampányüzemmódba helyezte magát. Most így fogalmazott: „Valószínűleg eljön egy olyan pont, amikor Oroszország túlságosan is előrenyomul Ukrajnában, akkor pedig a nyugati erőknek kell beszállni a háborúba.” Kérdés persze, mit jelent a „túlságosan”, ugyanis hírek szerint az oroszok valóban offenzívára készülnek. Az alapkérdés meg az, hogy nekünk – nem az ukránoknak, hanem nekünk – mi közünk ehhez az egészhez.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.


Macron nincs egyedül. A litván vezető is küldene embert, a lengyel kormányfő meg elszólja magát, hogy vannak már NATO-katonák Ukrajnában: „tanácsadók”, miegymás. (Van olyan amerikai fegyver, amelyhez nem kell ukrán nyelvű leírás, a kezelője pont annyit ért ukránul, amennyit Kentuckyban szoktak.) A brit külügyminisztert nem zavarja, ha az ukránok mélységi területeket – azaz a megszállt területeken túli Oroszországot – lövik a tőlük kapott fegyverrel. Az Európai Néppárt elnöke sorkatonaságot és európai atomfegyvert (!) emleget. A háborús pszichózis várhatóan csak erősödik az uniós választásokig, valamint a júliusi NATO-csúcsig, ahogyan a békepárti magyar kormányra nehezedő nyomás is. De mi lesz utána? Vagy addig? 

Remélhetőleg nem kapunk a nyakunkba egy-egy fémszörnyet, rajtuk cirill betűkkel rápingált cifraságokkal, amelyet már csak a hatvanon felüliek értenek. Meg persze az Ukrajnából idemenekültek.

 Moszkvából már jelezték, hogy nem lesz ennek az egésznek jó vége. Vélhetően akkor sem, ha NATO-katonák csak az ukrán hátországba mennének, az ottani ukrán katonák pedig a frontra (ahol a napi veszteségük hétszáz halott vagy rokkant). Ha az európai vezetők valóban racionális vitát akarnának az orosz fenyegetésről, akkor tételesen bebizonyítanák, hogy Moszkvának konkrétan milyen ellenséges tervei vannak a NATO-val és az EU-val szemben. Ez még nem történt meg.

Tovább is lehet fokozni az őrületet. A legboldogabbak lennénk a cáfolattal, de értesüléseink szerint léteznek a NATO-ban olyan (jó esetben előzetes) tervek, amelyek értelmében Kárpátaljára mint felvonulási területre román (!) csapatok vonulnának be.

 Aligha kell hosszasan bizonygatni, milyen indulatokat váltana ez ki a térségünkben és milyen történelmi sebeket tépne fel nálunk is. Eközben az Ukrajna szétesése esetén Kárpátaljára igényt formáló román nacionalista pártot a második legnagyobb tömörülésnek mérik az EU-választások előtt, de korábban az élre is taksálták már. A brit hírszerzés mindenesetre már a nyáron román–ukrán összecsapásra számít. Szerencsére csak a müncheni stadionban.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Június 9-én a lét vagy nemlét a tét

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Kezd fáradni a szedált Teleshop-ügynök

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Bajnokok, akik nem félistenek

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború alulnézetből, okulásunkra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.