Felkarolná a pécsi turizmust a Fidesz

A nemzeti oldal az idegenforgalmi adóból pénzügyi alapot hozna létre és vármegyei szintre emelné az ágazat szakmai irányítását.

Forrás: BAMA2023. 11. 13. 22:21
Pécs, 2023. szeptember 26. Hunyadi János lovasszobra, Pátzay Pál szobrászmûvész alkotása és Gázi Kászim pasa dzsámija (Gyertyaszentelõ Boldogasszony-templom) a pécsi Széchenyi téren 2023. szeptember 26-án. MTI/Ruprech Judit Fotó: Ruprech Judit Forrás: MTI/Ruprech Judit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amennyiben a nemzeti oldalnak szavaznak bizalmat a pécsiek 2024-ben, akkor az idegenforgalmi adóból pénzügyi alapot hoznak létre, és vármegyei szintre emelik a turisztikai szakmai irányítást – jelentette be Csizmadia Péter városi fideszes frakcióvezető. Erre szerinte azért van szükség, mivel az ország legnagyobb városain kívül még a jóval szerényebb kulturális örökséggel rendelkező települések is megelőzik Pécset, ami a vendégéjszakákat illeti – írja a Baranya Vármegyei Hírportál.

A számokat tekintve Pécs turisztikai szempontból jobban áll, mint egy évtizede. Ez elsősorban abból fakad, hogy minden város és turisztikai desztináció jelentőset lépett előre a vendégéjszakákat tekintve. Az ország gazdasági teljesítőképességének köszönhetően egyre többen választják a hosszabb-rövidebb pihenésre a belföldi úti célokat. Csizmadia Péter szerint viszont Pécs turisztikai vonzereje más városokhoz képest hanyatlik.

A Pécsnél jóval szerényebb kulturális örökséggel rendelkező városokhoz képest is aggasztó a lemaradásunk, különösen egyébként a külföldiek itt eltöltött vendégéjszakáit tekintve. E téren már nemcsak Szeged, Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza, Győr, Eger és Sopron, hanem Kecskemét és Székesfehérvár is megelőz bennünket

– mutatott rá a frakcióvezető.

Ha megnézzük a problémákat, amelyek idevezettek, láthatjuk, hogy gyakorlatilag az országban egyedülállóan negatív példaként Pécs az egyetlen olyan nagyváros, amely nem finanszíroz turizmussal, idegenforgalommal foglalkozó saját, kifejezetten ezt a célt szolgáló vállalatot – tette hozzá.

Kényszermegoldásként ugyanis a baloldaliak létrehoztak egy turisztikai csoportot a városházán, amely azonban az elmúlt évek számai alapján nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Ezek mellett elmaradtak a jelentős turisztikai attrakciók, események is, amelyek turisták jelentős tömegeit tudnák Pécsre vonzani. Az előző városvezetés idején a Zsolnay Kulturális Negyed korábbi, azóta eltávolított irányításával életre hívott Fényfesztiválon kívül ugyanis nincsenek olyan nagyobb események, amelyek az év egészében fenntartanák az érdeklődést a város iránt – emelte ki a frakcióvezető.

Ahhoz, hogy több turista érkezzen, egyértelműen stratégiaváltásra és léptékváltásra van szükség. Ehhez pedig Pécsnek mindenképpen összefogásra van szüksége a környező, turisztikailag jól szereplő településekkel, többek között Siklóssal, Villánnyal, Moháccsal, Harkánnyal, hogy csak néhányat említsek. A vármegyeszékhely most elzárkózik, elszigetelt, nincsenek ilyen típusú együttműködései, de a Dél-Dunántúl legnagyobb városa nem engedheti meg magának, hogy ne működjön együtt a szomszédos településekkel

– mondta Csizmadia Péter. Ha a város ki akar ebből törni, akkor szerinte erre anyagi erőforrásokat kell fordítani. Jelezte, hogy a nemzeti oldal választási siker esetén jövőre a most közel 140 milliós évi idegenforgalmi adóbevételt kimondottan annak a célnak a szolgálatába kívánja állítani, hogy egy vármegyei turisztikai klaszter, összefogás jöjjön létre, másrészt egy pénzügyi alap létrehozásával támogatni kívánják azokat az induló vállalkozásokat, amelyek turizmussal, a városmarketinget szolgálva próbálnak minél több turistát Pécsre vonzani.

Borítókép: Hunyadi János lovasszobra és Gázi Kászim pasa dzsámija (Fotó: MTI/Ruprech Judit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.