Hatalmas sikere van a kormány családpolitikai programjának, több mint háromezer család igényelte a csok pluszt

Beérni látszanak a házasságpárti törekvések is: többen mondanak igent, és kevesebb a válás.

2024. 05. 02. 10:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március végére átlépte a háromezret a csok plusz-igénylések száma – közölte Facebook-oldalán Hornung Ágnes. A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára kiemelte, több mint 3100 család igényelte a csok pluszt az első negyedévben, a befogadott kérelmek összege 83 milliárd forint, a családok így átlagosan 26 millió forint hitelt igényelhetnek. 

Az Indexnek adott interjúban arról is beszélt, a bankoknál az új lakásigénylések közel harmada kötődik a csok pluszhoz, a kormány intézkedései nyomán a családosok lakástulajdon-aránya ma már magasabb, mint a gyermekteleneké. A támogatás kapcsán elmondta, a költségvetésnek rövid távon valóban kisebb kiadással jár a csok plusz, de ha az indulás kedvező trendje kitart, a büdzsé nem lehet akadálya annak, hogy a fiatal családok új otthonhoz juthassanak. 

A rendelkezésre álló adatok szerint az igénylők zöménél teljesül a(z első) gyermekvállalás. – Az igénylők csaknem kétharmada még gyermektelen, vagyis vélhetően a támogatásnak is köszönhetően vállalnak gyermeket. Az igénylők harmadának már van legalább egy gyermeke, vagyis ők már meglévő gyermek mellé szeretnének testvért – fogalmazott Hornung Ágnes, majd hozzáfűzte, a gazdasági bizonytalanságok oldódásával több családban születnek döntések lakásberuházásról, és többen vállalhatnak gyermeket is, a gyermekvállalási kedv 2010-hez képest 2023-ra az ötödével emelkedett, annak ellenére több gyermek született tavaly, mint 2011-ben, hogy a szülőképes korú hölgyek száma 300 ezerrel csökkent.

Az államtitkár szerint a kormány házasságpártisága beérőben van, egyre több házasságot kötnek, míg a válások száma csökken.

Borítókép: Hornung Ágnes (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.