Nagy lezárások lesznek a hétvégén

Két esemény is jelentősen felbolygatja a fővárosi közlekedést a hétvégén: szombaton Budapestre érkezik a Tour de Hongrie kerékpárverseny, vasárnap pedig Európa-napi futóversenyt tartanak.

2024. 05. 10. 13:04
null
. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tour de Hongrie mezőnye szombaton Budapestre érkezik, ezért közlekedési változásokra, korlátozásokra kell készülni – hívta fel a figyelmet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Szombaton 11 és 13 óra között lezárják a Hősök terét és a Dózsa György útat, valamint az Andrássy utat a Hősök tere és a Bajza utca között,

12 és fél 2 között a József Attila utca, a Széchényi István tér, a Lánchíd, a Clark Ádám tér, a Fő utca, a Halász utca, a budai alsó rakpart, a Dombóvári út, a Budafoki út, a Hunyadi János út,  -os számú főút útvonalat, várhatóan fél 1 és 2 óra között a mezőnyt követő amatőr túra miatt a verseny útvonalát a Hengermalom útig, majd a Hengermalom út–Etele út útvonalat a Bikás parkig.

A 105-ös és a 210B buszok 11 és 12 óra között módosított útvonalon, a Podmaniczky utcán közlekednek, 12 és fél 2 között az Andrássy út, a Széchenyi lánchíd, a Széchenyi István tér és a József Attila utca lezárása idején módosított útvonalon, az Erzsébet hídon át közlekednek.

A 20E autóbusz 11 és 13 óra között terelve jár, a Hősök tere megállóhelyet nem érinti, a 30-as, a 30A, a 79-es és a 230-as járatok 11 és 13 óra között módosított útvonalon közlekednek, a Dvorák sétány és a Gundel Károly út között a 70-es és a 72-es trolibuszok megállóhelyein állnak meg.

A 75-ös trolibusz 11 és 13 óra között terelve jár, az Ajtósi Dürer sor és a Gundel Károly út (Hősök tere M) között a 72-es és a 74-es trolibuszok megállóhelyein áll meg,

a Budafoki út és a Dombóvári út zárásakor a 33-as autóbusz a Móricz Zsigmond körtér felé 12 és 13 óra között, Nagytétény felé 12.20 és 13.40 között módosított útvonalon közlekedik, Budafok kocsiszín és a Csonka János tér között a 973-as autóbusz megállóhelyein áll meg.

A 133E autóbusz Újpalota felé 12.20 és 13 óra között, Nagytétény felé 12.20 és 13.40 között terelve jár, Budafok kocsiszín és Újbuda-központ M között a 973-as, illetve a 212-es autóbuszok megállóhelyein áll meg, a 107-es és a 154-es autóbuszok várhatóan 12.20 és 13.40 között rövidített útvonalon, a BudaPart helyett a 153-as autóbusz Infopark (Pázmány Péter sétány) végállomásáig közlekednek.

A keresztirányú csomópontok zárásakor a 4-es, a 6-os, a 19-es, a 41-es villamosok, a 9-es, a 15-ös, a 141-es, a 158-as, a 250-es, a 251-es autóbuszok, valamint a 70-es, a 72-es, a 73-as, a 76-os és a 78-as trolibuszok közlekedésében többperces korlátozás várható.

A pénteki szakasz

Pénteken, a 45. Tour de Hongrie harmadik napján a mezőny 11.45-kor Kazincbarcikáról indult. A versenyzők Eger érintésével érkeznek meg a Mátra lábához, hogy aztán egy mátraházi körözést követően a Kékestető csúcsán érjenek célba. A szakasz hossza 183 kilométer, ami Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegyét érinti.

A versenyzők Szilvásvárad után a Bélapátfalva–Mónosbél–Szarvaskő útvonalon haladnak Egerig, majd a 24-es főutat érintve Egerbakta településen át Sirokig mennek, ott kanyarodnak el Verpelét felé, majd Kisnána–Domoszló–Markaz–Abasár településeken át tekernek Mátrafüred felé. Tesznek egy kört a Mátraháza–Parád–Recsk–Tarnaszentmária–Kisnána–Domoszló–Markaz–Abasár–Mátraháza útvonalon, majd megkezdik a csúcstámadást. A Kékestetőre várhatóan délután fél ötkor érkeznek az elsők.

A mezőny elhaladásakor, egy-egy szakaszon rendőri segítséggel megállítják a forgalmat, és a csomópontokban is rendőri forgalomirányításra kell számítani – figyelmeztetett az Útinform.

 

Vasárnap futóverseny

A fővárosban Európa-napi futóversenyt tartanak vasárnap, ezért a belvárosban forgalomkorlátozásra kell számítani, ami a BKK járatait is érinti. A futóversenyt vasárnap 6 órától 14.30-ig a Szabadság tér–Zoltán utca–Steindl Imre utca–Széchenyi felső rakpart–Garibaldi utcai lehajtó–idősebb Antall József rakpart–Carl Lutz rakpart–Újpesti rakpart (kerékpárút)–Széchenyi rakpart–idősebb Antall József rakpart–Garibaldi utcai felhajtó–Garibaldi utca–Nádor utca–Zoltán utca–Szabadság tér útvonalon rendezik.

A 2-es, a 2B és a 23-as villamosok a Kossuth Lajos tér lezárása idején rövidített útvonalon, a Közvágóhíd, Pesterzsébet, Pacsirta-telep, illetve a Keleti pályaudvar és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi-rakpart) között közlekednek.

A 15-ös autóbusz terelve, a Bajcsy-Zsilinszky út érintésével jár, a Boráros tér felé a Kossuth Lajos tér és a Dorottya utca (Vörösmarty tér) közötti megállókat nem érinti. A Kossuth Lajos térnél a 70-es és 78-as trolibuszok megállóhelyén lehet felszállni a járatra.

A BKK szerint a futóverseny útvonala érinti a rakpartnyitás helyszínét, ezért a vállalat azt kéri az arra járóktól, vegyék figyelembe a szervezők kéréseit: amikor a mezőny a rakparton fut, hagyják el az útpályát, és fokozottan figyeljenek a saját maguk, valamint mások testi épségére.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.