Benzinár: véget ért az általános árcsökkentés?

Érdekes egybeesés: amint bejelentette a kormány, hogy nem avatkozik be hatósági eszközökkel a magyar üzemanyagpiacba, azonnal megindult az áremelés.

2024. 05. 10. 13:02
benzinkút tankolás
Illusztráció Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokatlan módon pénteken újabb döntés született a magyarországi üzemanyagárról – derült ki a Holtankoljak.hu jelzéséből. Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis hétfőtől ismét változik az üzemanyagok nagykereskedelmi ára – írta a Világgazdaság.

benzinkút tankolás
Fotó: Havran Zoltán

A benzin esetében ez négyforintos csökkenést, míg a gázolaj esetében kétforintos emelkedést jelent. Ez tehát egyúttal azt is jelenti, hogy hosszú heteket követően véget ért az általános üzemanyagár-csökkentés Magyarországon. A jövő héttől az alábbi literenkénti átlagárakra számíthatnak a járműtulajdonosok a töltőállomásokon: 95-ös benzin: 612 forint, gázolaj: 609 forint.

Szerdán még arról számoltunk be, hogy mától a benzin nagykereskedelmi ára bruttó nyolc forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó öt forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.  Múlt pénteken két-két forintos korrekciót hirdettek meg a kereskedők. Egy nappal korábban, csütörtökön ugyanez négy-négy forint volt. 

Azon a héten hétfőn három-három forintos árengedményt ismertettek (igaz, aznap tíz-tíz forintos kiskereskedelmi árcsökkentés is bekövetkezett a Molnál, amihez a többi szereplő is azonnal alkalmazkodott). Április 24-én a benzin nagykereskedelmi ára bruttó három, a dízelé bruttó hat forinttal esett. Előtte két nappal a gázolajnál nyolcforintos leárazás ment végbe, de a benzin ára nem változott.

Januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten a literenkénti benzinár 82, a dízelár pedig 43 forinttal nőtt, jóllehet ebből 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva 41 és két forint plusz figyelhető meg a benzinnél, illetve a dízelnél. A negyven–kilencven forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, ötvenliteres tankolás 2000–4500 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.