Letiltották a Berlusconiról szóló szatíraműsort

Az olasz állami televízió (RAI) harmadik csatornájának műsorigazgatója megtiltotta az egyik, Silvio Berlusconi miniszterelnököt célba vevő szatíraműsor-sorozat harmadik részének levetítését, s ezt a műsor készítője és a baloldali ellenzék több politikusa "példátlan cenzúrának" minősíti a csütörtöki olasz sajtóban.

MTI
2002. 10. 10. 12:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A RAI-3 csatornán meglehetősen nagy népszerűségnek örvend a Blob című műsor, amely a különféle televízióadókon látott képsorokból áll, groteszk szellemű összeállításban. Berlusconi miniszterelnöknek hat részből álló külön sorozatot szántak, mégpedig tematikus bontásban. A „berlusconiádák” sorozatának egyik része például a „Berlusconi versus Berlusconi” címet viseli, és arról szól, hogy milyen is a médiamágnásból lett miniszterelnök viszonya önmagához. A második rész azt vesézte ki, hogy Berlusconi milyen kapcsolatot tart fenn a tájékoztatási eszközökkel.

A harmadik rész azonban nem ment adásba a tervezett kedd esti időpontban. Ez a csütörtöki olasz napilapokból derül ki, amelyek szerint a döntést Agostino Saccá műsorigazgató hozta. A műsor készítője és több baloldali ellenzéki politikus cenzúrának minősítette az esetet, erre szerintük a kormányhivatalokból „adtak parancsot” a műsorigazgatónak.

Saccá elutasítja a vádat. Azzal érvelt, hogy szerinte nem lett volna méltányos egyetlen célpontra összpontosítani több estén keresztül egy szatíraműsort. Saccá szerint egyébként nem tett volna rosszat Berlusconinak a dolog, mivel sok olasz szemében mártírrá vált volna. Paolo Barelli, a legerősebb kormánypártnak, a Berlusconi alapította Forza Italiának a képviselője ugyanakkor helyeslően nyilatkozott a műsorigazgató döntéséről. Úgy vélte: ez a műsor „sértette volna” az olaszok többségét, akik a legutóbbi választásokon Berlusconira adták szavazatukat. Szerinte sikerült letiltani a képernyőről egy „nemzetgyalázó” összeállítást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.