A Wagner már a múlt? – orosz magánalakulatok versengenek a zsoldosokért

Nagy-Britanniában terrorszervezetté nyilvánítják a zsoldoscsoportot, támogatását szigorúan büntetik.

2023. 09. 06. 11:09
A Wagner orosz zsoldoscsoport belorusz katonákat kiképez ki a lengyel határtól néhány kilométerre, 2023.07.19-én. (Fotó:  TRT World Now / Twitter)
A Wagner orosz zsoldoscsoport belorusz katonákat kiképez ki a lengyel határtól néhány kilométerre, 2023.07.19-én. (Fotó: TRT World Now / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Versengés folyik a magánalakulatok között 

Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér halála után sok kérdés merült fel azzal kapcsolatban, mi történik a zsoldoscsoporttal. Szakértők szerint a legnagyobb eséllyel egy oligarcha veszi át az egész Wagnert, de az nagy kérdés, hogy erre a katonák miként reagálnának.

Az biztos, hogy a Kremlnek fontos lenne, hogy át tudják venni a Wagner-csoport értékes katonai eszközeit, köztük azt a sok képzett katonák, akik kemény harcokban edződtek. Nem csak az ukrajnai frontot megjárt katonákról van szó, hiszen Prigozsin a Közel-Keleten és Afrikában is fél tucat országban építette ki a Wagner jelenlétét. Több mint hatezer harcossal képviseltetik magukat a fekete kontinensen, akiknek az irányítását afrikai jelentések szerint egyre inkább átveszi Moszkva.

Az elmúlt hónapokban, amióta a Wagner-csoportnak el kellett hagynia Ukrajnát, számos, a Kremlhez kötődő magánkatonai csoport küldött harcba katonákat, vannak köztük titkosszolgálati tisztek által alapított és Putyin-közeli oligarchák által finanszírozott csoportok, amelyeket állami vállalatok irányítanak.

Az egyik ilyen nagyobb csoport a Redut, amely a Közel-Keleten működő orosz vállalatok biztonsági beszállítója és egykori orosz desszantosok valamint katonai hírszerző tisztek alapították még 2008-ban. Szakértők szerint a finanszírozója Gennagyij Timcsenko. 

Ez a zsoldossereg olyan Wagner-katonáknak is alternatívát nyújthat, akik ugyan nem szerződnének az orosz hadsereghez, de harcolni harcolnának.

 A védelmi minisztérium minden lehetőséget megragad, hogy embereket vonzzon a soraiba

 – mondta Ruszlan Puhov, a moszkvai székhelyű stratégiai és technológiai elemzőközpont igazgatója.

A Wagner-csoport júniusi lázadása után néhány magas rangú parancsnoka elhagyta a zsoldossereget és csatlakozott a Reduthoz, sőt információk szerint a toborzást is egy egykori Wagner-tiszt felügyeli. 

A Redut nem is csinál titkot abból, hogy megpróbálja bevonzani a Wagner katonáit, még a reklámjaik is úgy futnak, hogy A Wagner a múlt: Ha érdekli az igazi afrikai munka, akkor a honvédelmi minisztérium és a Redut PMC a megfelelő választás. 

Egy másik ilyen csoport, a Convoy vezetője Konsztantyin Pikalov, aki korábban a Wagner afrikai hadműveleteit irányította, mielőtt szétváltak az útjaik Prigozsinnal. Közvetlenül a Wagner-vezető halála előtt beszélt arról Pikalov, hogy nyolc afrikai országban fognak működni és az ottani katonákat fogják kiképezni.

Egyes orosz hírforrások szerint Dmitrij Rogozin volt védelmi miniszter lobbizott azért, hogy a Convoy váltsa le a Wagnert Afrikában. Vannak, akik a csoportot az orosz védelmi minisztérium tartalékos kontingensének hívták és több száz millió rubelt kaptak egy Putyin-közeli oligarchától, Arkagyij Rotenbergtől. 

Hogy mi lesz a vége a rivalizálásnak, és ki veheti át a Wagner-csoport helyét, az egyelőre kérdéses, de a legtöbben a Convoy mellett teszik le a voksukat.

Terrorista csoporttá nyilváníthatják a Wagnert

Mindeközben a Wagnert hamarosan terrorista csoportnak minősítik az Egyesült Királyságban, miután már júliusban, egy jelentés után felmerült, hogy keményebben kellene a briteknek fellépnie a zsoldoscsoport ellen.

Suella Braverman brit belügyminiszter erőszakosnak és pusztítónak minősítette a Wagnert.  

Ez Vlagyimir Putyin Oroszországának katonai eszköze. A  szervezet Afrikában és Ukrajnában végzett munkája veszélyt jelent a globális biztonságra, és folyamatos destabilizáló tevékenysége csak a Kreml politikai céljait szolgálja. Terrorsiták. Ez világos és egyszerű, és ezt teszi egyértelművé a törvénymódosítás

 − mondta el a politikus. 

A tervezet alapján a Wagner-csoport tulajdonában lévő vagyontárgyakat terroristatulajdonnak nyilvánítják és elkobozzák. Illegális lesz a csoporthoz való csatlakozás és annak támogatása, és akár 14 évi börtönnel is büntethetik. A rendelet, amelyet jóváhagyásra a parlament elé terjesztenek, várhatóan szeptember 13-án lép életbe. Azt követően bűncselekményt követ el az, aki a csoporthoz tartozik vagy támogatja, szervezi vagy részt vesz a találkozóin és nyilvánosan viseli a logóját − hangsúlyozta a minisztérium közleménye az MTI beszámolója szerint.

Jevgenyij Prigozsin repülőgépe egyébként augusztus végén zuhant le, fedélzetén a zsoldoscsapat vezérével, de vele utazott jobbkeze, Dmitrij Utkin is. A vezető halála után rengeteg találgatás kabott lábra, hogy mi történhetett, a vizsgálat még továbbra is folyik, ám sokatmondó bizonyítékok kerültek elő a napokban. Többen pedig a Kremlt vádolták a Wagner-vezér halálával, de ők tagadják, hogy közük lenne hozzá. Prigozsin temetésére Putyin nem ment el végül, de korábban tehetséges üzletembernek nevezte a Wagner-vezért, akinek voltak súlyos hibái az életében.

Borítókép: A Wagner orosz zsoldoscsoport belorusz katonákat kiképez ki a lengyel határtól néhány kilométerre (Forrás: TRT World Now/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.