Gulyás Gergely: Minden magyar felelős minden magyarért + fotógaléria

234 diák kezdheti meg a tanévet az MCC új, felújított épületében a kárpátaljai Beregszászon. Az ünnepélyes tanévnyitón beszédet mondott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója és Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója is.

2023. 09. 24. 16:51
Beregszász MCC évnyitó
20230924 ukrajna beregszasz MCC uj kollegiumanak atadasa havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beregszásziak körében helyi legendának számító, de az elmúlt évtizedekben hányatott sorsú hajdani Fehér Kő kávézó és étterem felújított épületébe költözött a Mathias Corvinus Collegium, hogy az új tanévtől otthont adjon a Fiatal tehetség program képzéseinek.

Az általános iskolás korosztálynak szóló képzés négy évfolyamán, illetve a középiskolásoknak szóló képzésben összesen 234 diák kezdheti meg tanulmányait az új épületben. Az ünnepélyes évnyitón beszédet mondott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki ünnepnek nevezte a mai találkozást, még ha ez az ünnep nem is olyan vidám és felhőtlen, mint szeretnénk.

A mai találkozás üzenete egyértelmű: Magyarország támogatja Kárpátalját, és mindig, mindenkor és mindenhol támogatja a kárpátaljai magyarságot, alapvető jogaik biztosítását, nyelvhasználati jogaik visszaszerzését. Tudjuk, hogy minden magyar felelős minden magyarért, hiszen határok szétszabdalhatnak minket, de az egymásért viselt felelősségünk oszthatatlan. Azt is tudjuk, hogy a magyar nemzetet alkotó közösségek közül a legnehezebb helyzetben ma a kárpátaljai magyarság van

– fogalmazott a miniszter. Hozzátette, hogy Magyarország elítéli az orosz agressziót, pénzügyi segítséget nyújt Ukrajnának, ezen belül is megkülönböztetett támogatást Kárpátaljának. Magyarország élen jár a humanitárius segítségnyújtásban, melynek értéke a háború kezdete óta meghaladta a 35 milliárd forintot. – Büszkék vagyunk karitatív szervezeteink munkájára, amelyek eddig több ezer tonna adományt juttattak el Ukrajnába mintegy 10 milliárd forint értékben az elmúlt másfél évben és a magyar állammal együttműködve biztosították több tízezer Ukrajnából érkezett menekült befogadását és több mint egymillió menekült áthaladását Magyarországon – sorolta Gulyás Gergely.

Az Ukrajnával való kapcsolatban azonban kevés pozitív fejleményről tudott beszámolni legutóbbi, januári látogatása óta. 

Köszönjük kormányzó úrnak és a megyei tanács elnökének a korrekt együttműködést! Ennek az együttműködésnek az értékét növeli, hogy a kivételek közé tartozik. Magyarország természetesnek tartja, hogy segítse Kárpátalját és befogadja az onnan érkező menekülteket. Jelentős pénzügyi segítséget nyújtunk Ukrajnának. Magyarország számára fontos a jószomszédi viszony, Magyarország Ukrajna barátja szeretne lenni, de ma ezt a gesztusok egyoldalúsága, szándékos félreértések és a magyar közösség jogait sértő lépések nehezítik

– vélekedett a kancelláriaminiszter. A jelenlegi háború a nemzetközi jog megsértése, éppen ezért egy megtámadott, háborúban álló, ezért szolidaritásunkat élvező ország esetében sem helyes, hogy miközben alappal sérelmezi a nemzetközi jogra hivatkozva szuverenitása megsértését, addig figyelmen kívül hagyja a területén élő nemzeti kisebbségeket megillető alapvető jogokat és nemzetközi normákat a nyelvhasználat, az anyanyelvű oktatás és a jelképhasználat területén – emelte ki a tárcavezető.

A miniszter az Ukrajnáért életüket áldozó magyar katonákról is megemlékezett. 

Azok a magyar férfiak, akik ukrán zászló alatt, többek között a 128-asok között szolgálva harcolnak Ukrajna szabadságáért, vérüket és életüket adják érte, kiérdemelték, hogy ez az ország sajátjaként tekintsen rájuk – a magyar közösség tagjaira – és visszaadja nekik mindazt, amit tőlük elvett és ami őket is megilleti: mindenekelőtt az anyanyelv szabad használatát mindenütt, de különösen az oktatásban

– hangsúlyozta a miniszter.

Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója beszédében szintén kiemelte a nyelvhasználat fontosságát. – Kárpátalja nem lesz Kárpátalja, ha nem élnek itt magyar, szlovák, román közösségek. Megszoktuk, hogy itt beszélnek olyan nyelven, amit nem értünk, de ahogy Goethe mondta, ahány nyelven beszélsz, annyi embert érsz. Az anyanyelvet át kell adni gyermekeinknek, unokáinknak – hívta fel a figyelmet a kormányzó, azonban azt is hangsúlyozta, hogy az állam nyelvét mindenkinek ismernie kell. A kormányzó ígéretet tett, hogy mindent megtesz, hogy békét és nyugalmat teremtsen Kárpátalján, és kifejezte meggyőződését, hogy sikerül megoldást találni a két ország közti vitás kérdésekre.

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója felidézte a régi latin bölcsességet: háborúban hallgatnak a múzsák; ám éppen válságos időkben van a legnagyobb szükség a múzsák inspiráló szavára.

Amikor az MCC hat évvel ezelőtt megindította első külhoni képzését éppen itt, az ukrajnai Beregszászon, akkor nemcsak a magyar tehetséggondozás történetében indult el egy új fejezet, hanem a kárpátaljai fiatalok életében is. Egy olyan központ jött ugyanis létre, amely kifejezetten a tehetséges diákok lehetőségeinek megsokszorozását tűzte ki célul, de nem valamely távoli nagyvárosban, hanem itt, helyben, a legnépesebb magyar közösséggel bíró kárpátaljai városban

– emelte ki az intézmény fontosságát Szalai. – A folyamatos megpróbáltatások közepette is mindent megtettünk azért az elmúlt tanévben, hogy amennyire csak lehet, a beregszászi központunk úgy működjön, ahogyan azt békeidőben is szeretnénk. Ennek köszönhető, hogy a rendkívüli helyzet ellenére is 16 rendezvényt szerveztünk, amelyeken összesen közel 2500-an vettek részt – jegyezte meg.

Az elmúlt egy évben az MCC szervezésében több kiránduláson, tanulmányi úton is részt vettek a kárpátaljai diákok. Többen közülük jártak Budapesten, Debrecenben, Szerencsen és Tokajban, a Balaton melletti révfülöpi diáktáborunkban, Kolozsvárott is, de több diákunk távolabbi országokba is eljutott, így például Brüsszelbe, Isztambulba és Grúziába.

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere beszédében kiemelte, hogy egy patinás épület, a város egyik büszkesége született újjá és ad helyet az MCC beregszászi képzési központjának.

Borítókép: A Mathias Corvinus Collegium új beregszászi épületének átadása 2023. szeptember 24-én (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.