A G7-es csúcstalálkozó ellen tüntettek Torinóban + videó

Klímaaktivisták, baloldali szervezetek, valamint palesztinpártiak tüntettek, hogy szót emeljenek a a világ vezető nagyhatalmainak gazdasági és klímapolitikája ellen. A Torino melletti Venariában összegyűlt tüntetők a G7-csoport vezetőinek fotóit égették és megbénították a környék forgalmát.

2024. 04. 29. 19:17
Fotó: Majama Kimimasza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétnapos csúcstalálkozóra gyűltek össze a legfejlettebb ipari országok vezetői az észak-olaszországi településen, hogy megvitassák a klímaváltozással kapcsolatos legégetőbb kérdéseket. Az összejövetel a Torino-közeli Venaria Reale-n hétfőn kezdődött, a hangulat azonban már a hétvégén izzott a helyszínen. Közel ezren vonultak utcára, hogy tiltakozásuknak adjanak hangot. A demonstráció megkezdését követően rendbontók egy csoportja a Milánót Aostával és a Savonát Piacenzával összekötő autóutakra vonult, ahol órákon keresztül megbénította a forgalmat. 

Közben egy másik helyszínen is zajlott a tüntetés. 

A demonstrálók hatalmas tüzet raktak, majd arra dobálták rá Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, Jeo Biden amerikai elnök, valamint a G7-országok vezetőinek fotóit. 

„Ők heten vannak, mi kilencvenkilencen” ezzel a szlogennel vonultak az utcára a tüntetők, hogy hangot adjanak neheztelésüknek, amiért a legfejlettebb ipari államok döntenek a szegény országok sorsáról. 

Azzal vádolták a gazdag országokat, hogy hamis megoldásokat javasolnak a klímaválságra, melyeknek a szegények látják kárát. Úgy vélik, az ökológiai átmenetnek valójában komoly környezetszennyező hatásai vannak. Csupán ürügyként szolgál, miközben hatalmas területeket tesznek tönkre, mivel érdekeik úgy kívánják. Azt állítják, a fejlett országok önkényes politikájukkal tönkreteszik a Földet, habár az mindenki közös tulajdona. 

Baloldali szervezetek és palesztinpárti tüntetők is csatlakoztak a megmozduláshoz. A háború ellen is felemelték hangjukat a tüntetők, Palesztina szabadságát követelték. 

A rendőrök végül könnygáz és vízágyú bevetésével tudták helyreállítani a közrendet a Torino melletti településen. A hatóságok megerősített rendőri jelenléttel készültek a megmozdulásra. A helyieket figyelmeztették, hogy ne hagyjanak parkoló autókat a közelben, a kereskedelmi egységek redőnyeit pedig engedjék le az esetleges károk megelőzésére.

Borítókép: Festett lépcsősoron mennek járókelők a G7-találkozónak otthont adó észak-japán Niigatában 2023. május 10-én (Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.