Jövő héten az egész világ Magyarországra figyel

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására jövő héten állami látogatásra érkezik Magyarországra Hszi Csin-ping kínai elnök. A találkozó, amely egybeesik a magyar–kínai diplomáciai kapcsolatfelvétel 75. évfordulójával, nemcsak a két ország kapcsolata szempontjából, de globális szinten is jelentős – hangsúlyozta Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete.

2024. 04. 30. 21:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai és a magyar kormány közösen bejelentette, hogy május 8–10. között Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök közös meghívására Magyarországra látogat Hszi Csin-ping kínai elnök – mondta el sajtótájékoztatóján Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete. A kínai–magyar kapcsolatok szempontjából ez lesz az év legfontosabb eseménye – tette hozzá.

A látogatás egybeesik a kínai–magyar diplomáciai kapcsolatfelvétel 75. évfordulójával, egyben Hszi elnök első magyarországi útja lesz, és öt éve az első államfői szintű vizit Európában.

Ez a találkozó új fejezetet nyit a két ország kapcsolatában, hiszen az elmúlt húsz évben nem került sor ilyen magas szintű állami látogatásra – emelte ki a nagykövet.

A megbeszéléseken szó esik majd a kétoldalú kapcsolatok mellett a kínai–EU-kapcsolatokról és a közös érdekű regionális kérdésekről is – árulta el a diplomata, aki egyben reményét fejezte ki, hogy a találkozó új lendületet ad majd a két ország együttműködésének. Az ázsiai nagyhatalom és az EU kapcsolata szempontjából nem csupán Hszi elnök látogatásának, de a júliusban kezdődő magyar elnökségnek is komoly szerepe lehet. Kína számít arra, hogy Magyarország aktívabb és pragmatikusabb Kína-politikára ösztönzi majd az uniót – hangsúlyozta a képviselet vezetője.

Kína és Magyarország kapcsolata az egymás iránti mély tiszteleten és politikai bizalmon alapul, és kölcsönösen előnyös a két fél számára. Magyarország egyedülálló befolyású európai ország, amely ragaszkodik a függetlenségéhez – szögezte le Gong Tao. Kína és Magyarország tiszteletben tartja egymás történelmét és kultúráját, bízik egymásban, és nemzetközi szinten összehangolja az álláspontját – tette hozzá a nagykövet.

A két ország az elmúlt években Hszi elnök és Orbán Viktor irányítása alatt átfogó stratégiai partnerséget alakított ki. Magyarország évek óta Kína legfontosabb befektetési célpontja a régióban, de az együttműködés kiterjed a kultúra területére is. A kapcsolatok elmélyítéséhez nélkülözhetetlen volt az a jó viszony, amelyet Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel alakított ki a kínai vezető – vélte a diplomata, hozzátéve, hogy a magyar miniszterelnök volt az egyetlen európai vezető, aki mindhárom Egy övezet, egy út fórumon részt vett, a külügyminiszter pedig többször is ellátogatott Kínába, legutóbb a múlt hét folyamán.

Újságírói kérdésre Gong Tao rámutatott, hogy bár a nyugati médiában Kínával kapcsolatban egyre többször lehet olvasni a leválás és kockázatmentesítés hívószavakat, az ázsiai nagyhatalommal való együttműködés nem kockázat, hanem lehetőség. Reméli, hogy a kínai–magyar kapcsolat példa lesz majd egész Európa számára, mert a protekcionista intézkedések mindig veszteséget okoznak – tette hozzá.

Március közepén jelentette be Kína, hogy vízummentességet ad a magyar utazóknak, nyártól pedig több mint húsz közvetlen repülőjárat működik majd a két ország között, ami egyedülálló a régióban.

A látogatás programjának részleteit nem ismertette a nagykövet, annyit azonban elárult, hogy várhatóan több kétoldalú megállapodást is aláírnak. Ezek a dokumentumok megerősítik majd a két ország közötti szoros kapcsolatokat, és további gazdasági növekedést eredményezhetnek mindkét fél számára – világított rá Gong Tao. 

 

Borítókép: Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete (A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.