Tusk az ukránokat választja a lengyel gazdák helyett + videó

Donald Tusk lengyel miniszterelnök felszólította a lengyel gazdákat, hogy haladéktalanul hagyjanak fel az ukrán határ blokkolásával.

Forrás: The Kyiv Independent2024. 04. 19. 12:29
Ukrainian Government Visits Poland
Lengyelország-Ukrajna között kormányközi konzultáció indult Lengyelországban, hogy megvitassák a Lengyelországba irányuló ukrán import vitatott kérdéseit, valamint a biztonságot. Fotó: Dominika Zarzycka Forrás: NurPhoto/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel gazdák februárban kezdték el blokkolni a teherautókat több határátkelőhelyen, tiltakozásul az ukrán mezőgazdasági import és az Európai Unió által rájuk erőltetett „Green Deal” ellen. 

A Kijev és Varsó között folyó tárgyalások ellenére eddig nem született kielégítő megoldás.

A gazdák eltorlaszolják az utat a sziléziai vajdasági hivatal körül a lengyelországi Katowicében, 2024. március 20-án az úgynevezett általános gazdálkodói sztrájk idején. (Fotó: NurPhoto/AFP/Radecka Klaudia)
A gazdák eltorlaszolják az utat a sziléziai vajdasági hivatal körül a lengyelországi Katowicében, 2024. március 20-án az úgynevezett általános gazdálkodói sztrájk idején (Fotó: NurPhoto/AFP/Radecka Klaudia)

A lengyel gazdák április 18-án ideiglenesen megújították a teherautók blokádját a Korczowa–Krakovets és a Medyka–Shehyni átkelőknél. A tüntetők várhatóan április 20-án reggelig blokkolják az Ukrajnába tartó teherautókat, írja a The Kyiv Independent.

Tusk kiemelte: Ukrajna rendkívül nehéz helyzetben van az ország energetikai infrastruktúráját ért legutóbbi orosz támadások után. A lengyel hatóságok szerinte nem engedhetik meg a határátkelőhelyek lezárását, függetlenül a tiltakozások okától.

Semmilyen módon nem árthatunk Ukrajnának egy olyan helyzetben, amikor a háború sorsa dől el

– mondta a miniszterelnök. 

Számítok a megfontoltságra és a tiltakozás e formájának elutasítására.

A lengyel kormány készen áll arra, hogy további támogatási formákat nyújtson azoknak a gazdáknak, akik elvesztették jövedelmük egy részét – mondta Tusk. A lengyel hatóságok állítólag megtisztítják majd az ellenőrzőpontokat, bár a miniszterelnök szerint nincs szükség közvetlen kényszerítő intézkedésekre.


A blokád miatt megromlott a viszony Kijev és Varsó között

A tüntetők többször is kiöntötték az ukrán gabonát, ami felháborodást váltott ki Ukrajnában. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök március 28-án érkezett Lengyelországba, hogy találkozzon Donald Tuskkal, és tárgyaljon a két ország közötti mezőgazdasági kereskedelmet érintő kérdésekről.

Varsó és Kijev akkor megállapodott abban, hogy kölcsönösen kielégítő megoldásokat keresnek, például a mezőgazdasági termékek kereskedelmének ellenőrzési és felügyeleti rendszerét.

2024. március 28. Lengyelország-Ukrajna kormányközi egyeztetés kezdődött Lengyelországban, hogy megvitassák a Lengyelországba irányuló ukrán import vitatott kérdéseit, valamint a biztonságot. (Fotó:NurPhoto/AFP/Dominika Zarzycka)
2024. március 28. Lengyelország–Ukrajna kormányközi egyeztetés kezdődött Lengyelországban, hogy megvitassák a Lengyelországba irányuló ukrán import vitatott kérdéseit, valamint a biztonságot (Fotó: NurPhoto/AFP/Dominika Zarzycka)

Április elején Lengyelország és Ukrajna együttműködési tanácsot hozott létre a kétoldalú lengyel-ukrán kapcsolatok kezelésére és Ukrajna újjáépítésének támogatására. 

Mint arról beszámoltunk, az Európai Unióban megállapodás született arról, hogy újabb egy évvel meghosszabbítják az ukrán import vámmentességét, azonban egyes termékekre, így a mézre, a kukoricára, a zabra és a darára mennyiségi korlátozást vezetnek be. 

A búza azonban továbbra is kimaradt a listából, annak ellenére, hogy többek között Lengyelország épp ezzel kapcsolatban szeretett volna előrelépést elérni.

Borítókép: Lengyelország–Ukrajna között kormányközi konzultáció indult Lengyelországban, hogy megvitassák a Lengyelországba irányuló ukrán import vitatott kérdéseit, valamint a biztonságot (Fotó: NurPhoto/AFP/Dominika Zarzycka)


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.