Nemet váltott egy rab Spanyolországban, hogy hamarabb szabaduljon

A transztörvény tavalyi elfogadása óta a spanyol börtönökben többször fordult elő visszaélés a férfi elítéltek körében, akik nőnek vallják magukat, hogy kedvezményeket kapjanak.

2024. 05. 09. 5:25
gender, lmbtq, transz, Illusztráció (Forrás: Pexels)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb rab élt vissza a nemváltást könnyítő transztörvény adta lehetőségekkel Spanyolországban. Az északi Oviedo egyik börtönében egy bántalmazásért elítélt fogoly transzneműnek vallotta magát, hogy a férfiaknak fenntartott részleg helyett a vegyes szárnyba kerülhessen. 

A szélsőbaloldali Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) által kidolgozott transztörvényt 2023 februárjában hagyták végleg jóvá. 

Azóta a nemváltás játszi könnyedséggel hajtható végre Spanyolországban, ugyanis semmi mást nem kell hozzá tenni, mint besétálni az anyakönyvi hivatalba, kitölteni egy papírt, majd néhány hét múlva megerősíteni a döntést. 

A nemváltóknak nincs szükségük sem orvosi, sem bírósági végzésre az eljárás megindításához, ráadásul azt sem kell vállalniuk, hogy a jövőben hormonterápián vagy sebészi beavatkozáson vesznek részt, hogy választott nemükhöz igazodjanak. 

A transztörvény elfogadása óta az elítéltek körében többször történtek már visszaélések, de az előírások értelmében nem lehet megvonni tőlük a nemváltás jogát. 

Az oviedói fogoly azért van rács mögött április óta, mert bántalmazta a feleségét, de már korábbi partnereit is zaklatta. 

Egy év hat hónapra ítélték el, de még vár rá egy tárgyalás, mivel nem fizet gyerektartást. 

Bántalmazott felesége – miután értesült a nemváltásról – szerette volna elérni, hogy a férfi ne találkozhasson a gyerekeivel, de a bíróság végül ezt nem tette lehetővé, így a férfi, aki immár nő, továbbra is órákat tölthet el a gyerekeivel vasárnaponként. 

A történtek miatt a spanyol feministák újabb panaszt nyújtottak be az ENSZ-hez, melyben kiemelték, hogy az új spanyol transzjog gyakorlatilag lehetőséget ad a bántalmazóknak arra, hogy szemérmetlenül és korlátlanul megsértsék a nők jogait. 

A transztörvény hatálybalépése előtt az annak kidolgozásáért felelős Irene Montero volt szélsőbaloldali esélyegyenlőségi miniszter kijelentette: „nem lesz egyetlen férfi sem” Spanyolországban, aki „bemegy majd az anyakönyvi hivatalba” és azt mondja, hogy „ő egy másik személy”, csak azért, hogy néhány feltételezett előnyhöz juthasson hozzá. 

Úgy tűnik azonban, hogy az ex tárcavezető túlságosan félvállról vette mások aggodalmait, mivel a gyakorlatban tavaly óta többször történtek már ilyen típusú visszaélések a dél-európai ország több régiójában. 

A jobboldali Vox az X-en ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy a transzjog fenyegetést jelent a nőkre és a gyermekekre nézve is.

A párt hozzátette azt is, hogy ez a törvény „a Sánchez-kormány újabb jogalkotási aberrációja”.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.