Putyin: Oroszország készen áll, hogy megvédje magát + videó

A győzelem napját ünnepli Oroszország. Az évforduló tiszteletére Moszkvában tartanak nagyszabású katonai parádét, ahol beszédében Vlagyimir Putyin új világrendet említve azt hangsúlyozta, Moszkva mindent megtesz, hogy megakadályozza a globális összecsapást.

2024. 05. 09. 10:00
Vladimir Putin sworn in as the Russian President for the fifth time
Vlagyimir Putyin orosz elnök Fotó: Kreml Sajtóiroda Forrás: Anadolu/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hagyományokhoz hűen nagyszabású katonai parádéval emlékezik meg Oroszország a II. világháború végének 79. évfordulójáról.

Az orosz hadsereg katonai felvonulása a moszkvai Vörös téren 2023. május 9-én. (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/The Kreml Moscow)
Az orosz hadsereg katonai felvonulása a moszkvai Vörös téren 2023. május 9-én (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/The Kreml Moscow)

Az ünnepségen Kirill moszkvai pátriárka mellett több külföldi állam- és kormányfő is részt vesz, köztük Aljakszandr Lukasenka belarusz, Savkat Mirzijojev üzbég és Kaszim-Jomart Tokajev kazah elnök. A felvonulás után a külföldi vezetők részt vesznek az ismeretlen katona sírjánál tartott koszorúzáson, majd a Kremlben fogadást tartanak a tiszteletükre – írja az RTVI orosz hírportál.

A parédé kezdetén Szergej Sojgu védelmi miniszter hadnemenként köszöntötte az orosz fegyveres erők résztvevőit, majd jelentést tett Vlagyimir Putyinnak.

Oroszország elnöke beszéde kezdetén a jelenlévő veteránokat és katonákat köszöntötte, majd gratulált az oroszoknak a győzelem napján.

 

Ma azt látjuk, hogy a Nyugat hogyan próbálja eltörölni az igazságot a háborúról, mondta Putyin.

Oroszország mindent megtesz, hogy megakadályozza a globális összecsapást, de nem engedjük, hogy fenyegessenek minket

– mondta Putyin. Stratégiai erőink mindig készenlétben állnak 

– tette hozzá az elnök.

A második világháborút megpróbálják elferdíteni, vannak, akik hazugságokra építik a gyarmati politikát. A történelem megcsúfolása, a nácizmus igazolása a nyugati elitek általános politikájának része.

– folytatta.

Oroszország tiszteletben tartja mindazok bátorságát, akik a nácizmus ellen harcoltak – mondta Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök úgy fogalmazott: elutasítjuk bármely állam vagy szövetség kizárólagossági igényét, tudjuk, hová vezet az ilyen ambíciók túlzása. 

Ma Oroszország sorsa mindannyiunktól függ – mondta Putyin. 

Oroszország nehéz, mérföldkőnek számító időszakon megy keresztül, mindannyiunkon múlik az anyaország sorsa és jövője – jelentette ki.

Az orosz elnök a különleges művelet hőseiről is beszélt, „egész Oroszország veletek van”, mondta Putyin, majd egyperces néma csendet kért az áldozatokra emlékezve.

Az orosz himnusz elhangzása után megkezdődött a parádé. Hagyományosan nemcsak Moszkvában, de Oroszország 28 városában tartanak győzelem napi parádét, amelyen felvonultatják a legmodernebb orosz haditechnikát is. 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: Anadolu/AFP/ Kreml Sajtóiroda)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.