Sulyok Tamás fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt a budai Várban és a Sándor-palotában

A budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is.

Forrás: MTI2024. 05. 09. 14:39
HUNGARY-CHINA-POLITICS-DIPLOMACY
Hszi Csin-ping kínai elnök kezet fog magyar kollégájával, Sulyok Tamással 2024. május 9-én, a budapesti elnöki palota Kék termében tartott hivatalos megbeszélésük előtt. Fotó: BRUZAK Noémi Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sándor-palotában tartott plenáris találkozón Hszi Csin-ping kínai elnök kijelentette, hogy a két ország közötti együttműködés alapja a kölcsönös tisztelet és bizalom. 

A kínai elnök egy magyar közmondást is idézett, miszerint „Bajban ismerszik meg az igaz barát”.

Chinese President Xi Jinping in Budapest
Hszi Csin-ping kínai elnököt magyar kollégája, Sulyok Tamás köszönti a budai Várban, 2024. május 9-én hivatalos ünnepséggel (Fotó: Anadolu/AFP/Kurucz Árpád)

Sulyok Tamás ezzel kapcsolatban felidézte Magyarország alaptörvényét, amely kimondja: „Tiszteljük más népek szabadságát és kultúráját, együttműködésre törekszünk a világ összes nemzetével”.

Magyarország a keleti–nyugati együttműködésben nem veszélyt, hanem lehetőséget lát, ezért Magyarország továbbra is kész arra, hogy hidat képezzen Kelet és Nyugat között – tette hozzá a magyar államfő.

A felek egyetértettek abban, hogy a jó politikai kapcsolatok és a kölcsönös bizalom erős és szilárd alapot biztosítottak és biztosítanak a gazdasági, kereskedelmi, befektetési és személyes kapcsolatok bővüléséhez. A gazdasági kapcsolatok erősödésének gyakorlati megvalósulása a Budapest–Belgrád vasútvonal korszerűsítése és az, hogy hamarosan hét kínai nagyvárosba indul közvetlen légi járat Budapestről, továbbá Magyarország kezdeményezettje lett Kína vízummentességi programjának.

A két ország között létrejött oktatási kapcsolatok eredményeként a 2022/2023-as őszi szemeszterben 2481 kínai hallgató tanult Magyarországon, ami azt mutatja, hogy népszerűek a magyar egyetemek a kínai hallgatók körében. Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban működik Magyarországon, ahol Európában egyedülálló módon az oktatás magyar és kínai nyelven folyik.

Chinese President Xi Jinping in Budapest
Hszi Csin-ping kínai elnököt magyar kollégája, Sulyok Tamás köszönti a budai Várban, 2024. május 9-én hivatalos ünnepséggel 
(Fotó: Anadolu/AFP/Kurucz Árpád)

Az öt legnagyobb magyar városban – Budapest, Szeged, Miskolc, Pécs, Debrecen – működik Konfuciusz Intézet.

Magyarország fontos lépéseket tett a zöld elektromos autóipari átállás területén, amelynek további lendületet ad, hogy a kínai BYD, a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója az első európai autógyárát Szegeden hozza létre. A CATL 3000 milliárd forint (8,3 milliárd dollár) értékű debreceni befektetése Magyarország történetének eddigi legnagyobb zöldmezős beruházása.

Hszi Csin-ping megköszönte a rendkívül szívélyes fogadtatás és az őszinte baráti viszony megnyilvánulásait. A kínai államfő sok sikert kívánt Magyarország soros EU-elnökségéhez, reményét fejezve ki a kapcsolatok mélyítése és a pragmatikus együttműködés előmozdítása iránt.

A hivatalos látogatás végén a kínai államfő meghívta a magyar köztársasági elnököt Pekingbe. A meghívást Sulyok Tamás elfogadta.

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök kezet fog magyar kollégájával, Sulyok Tamással 2024. május 9-én, a budapesti elnöki palota Kék termében tartott hivatalos megbeszélésük előtt (Fotó: AFP/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.