Százezrekkel nőtt a fogyatékkal élők száma az orosz–ukrán háború óta

A kritikus helyzetben lévő egészségügyből kikerülő sérült katonáknak társadalmi megbélyegzéssel kell szembenézniük, a szovjet korszak fogyatékossághoz való hozzáállása is akadályozza a veteránok felépülését, írja a Politico.

Forrás: Politico2024. 05. 02. 11:04
Egy ukrán állampolgár 2022. május 24-én mankóval jár egy barátja lakásában Kijevben. Souleymanishvili egyike annak a sok katonának, akiknek a háború eleje óta amputálták a végtagját, és arra várnak, hogy műlábat kapjon. Fotó: Szergej SUPINSKY Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán szociálpolitikai minisztérium szerint a fogyatékkal élő ukránok száma 300 ezerrel nőtt a 2022. februárjában kirobbant orosz–ukrán háború óta. Csak a háború első tíz hónapjában több mint 45 ezer ukrán lett rokkant, ami 3,5-szer több, mint 2021-ben, írta korábban az Interfax.

Egy sebesült ukrán katona orvosi kezelésben részesül a donyecki régió egyik stabilizációs pontján 2024. április 16-án (Fotó: AFP/Anatolii Stepanov)

Több mint húszezer embert amputáltak. Az ország veteránügyi minisztériuma szerint végül ötmillió veterán és családtagja lehet, akik közül sokan fizikai és pszichológiai trauma miatt szorulnak majd segítségre. Sok beteg és családtagjaik aggódnak amiatt, hogy Ukrajna történelmileg rosszul van felkészülve a fogyatékosság kezelésére, ami a szovjet időkből maradt meg, amikor a fogyatékkal élőket eltitkolták a szemük elől.

Egy 20 éves ukrán katona, Ivan Kosjuk azt mondta, az utolsó dolog amire emlékezett mielőtt felébredt a kórházban, hogy a mentősök bekötötték a szemét, miután egy rakéta csapódott be a bunkerbe, ahol rövid pihenőt tartott.

Akkor még láttam, aztán magamhoz tértem, és nem láttam, egy ágyhoz voltam kötve, egy cső volt a torkomon

– magyarázta.

Még egy napot kellett várnia, amíg a személyzet közölte vele, hogy végleg elvesztette a látását. Három hónap alatt Kosjuk egyéb sérülései begyógyultak, egy szemprotézist kapott, majd elbocsátották, hogy segítség és támogatás nélkül kezdje újra az életét. „Semmi nélkül küldtek haza minket” – mondta Kosjuk édesanyja. Ukrajnának olyan társadalmat kell kialakítania, amely megértő és befogadó – mondta Jevhenija Szmirnova, az ország oktatási és tudományos miniszterhelyettese.

A megbélyegzésről az elfogadásra és támogatásra való áttérés már jóval a teljes körű invázió előtt elkezdődött.

– mondta a politikus de még van hová fejlődni. 

Míg a kórházak és egyes rehabilitációs központok orvosi ellátást nyújtanak a sérülések kezelésére, a veteránok gyakran kevés segítséget kapnak a társadalomba való visszailleszkedéshez. „A szovjet idők óta él bennünk az a felfogás, hogy a fogyatékkal élőket nem fogadják el a társadalomban” – mondta Olekszandr Iiscsenko, aki szintén egy sebesülés következtében veszítette el szeme világát. Most azon túl, hogy megtanulja, hogyan kell látás nélkül tájékozódni, azzal is meg kell küzdenie, hogy mások – köztük a családja is – elborzadnak a sérülései láttán. 

2022 óta nagyon sok fogyatékkal élő ember van, de félnek kimenni a szabadba. Szégyellik a fehér botjukat, szégyellik a kinézetüket, mondta az ukrán veterán katona.

 

Az ukrán ellátórendszer megpróbál alkalmazkodni

Ukrajna a háború előtt reformokba kezdett az egészségügy területén ,ám amikor kitört a háború, az egészségügyi infrastruktúra kritikus helyzetbe került.

Russian shelling damages maternity hospital in Dnipro
Az Állami Sürgősségi Szolgálat egy speciális járműve látható az orosz csapatok rakétatámadásának helyszínén az ukrajnai Dnyiproban egy szülészeti kórház épülete előtt 2023. december 29-én (Fotó: NurPhoto/AFP/Mikola Miakshikov)

Az egészségügyi minisztérium szerint 1400 kórház sérült meg a háború következtében, közülük 177  teljesen megsemmisült. Ukrajna egy új mentálhigiénés csomagot vezetett be az alapellátás szintjén. Emellett az alapellátásban dolgozó orvosok képzését is felgyorsították, hogy minden állampolgár hozzájuthasson a legszükségesebb orvosi ellátásokhoz. Az ún. „Egységes Orvosi Tér” program biztosítja, hogy életkortól és státusztól függetlenül mindenki bármely egészségügyi intézménybe bejuthasson. Jelenleg az orvosi ellátást igénylők kétharmada szembesül elsősorban a költségekkel, az idővel és a szállítással kapcsolatos akadályokkal. Ráadásul az olyan nem fertőző betegségek, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a rák, eltűnnek a frontrégiókban. Ezzel szemben Ukrajnában a nem fertőző betegségek okozzák az összes haláleset 84 százalékát, amelyet gyakran a háborús tényezők súlyosbítanak.

A fertőző betegségek, valamint a táplálékkal és vízzel terjedő betegségek kitörésének kockázata állandó. Ez vonatkozik a kémiai, biológiai, radiológiai és nukleáris veszélyhelyzet példátlan fenyegetésére is.

A társadalmi láthatatlanságnak mindig csak egyetlen oka van: a lehetőségek hiánya. Ezért minden új projektnek az akadálymentesítés területén növelnie kell a lehetőségeket. Nyitni, nem pedig bezárni. Az embereket szükségleteiken keresztül láthatóvá tenni – nyilatkozta a közelmúltban Olena Zelenska az ukrán Nemzeti Akadálymentes Stratégia kapcsán.

Prosthetics and Rehabilitation Centre in Zaporizhzhia, Ukraine
Andrij egy lábprotézissel 2023. november 17-én hagyta el a délkelet-ukrajnai zaporizsjai Protetikai és Rehabilitációs Központot (Fotó: NurPhoto/AFP/Dmytro Smolienko)

Vannak tehát pozitív jelek is a változásra. Az ukrán kormány a veteránok fejlesztésére kísérleti központokat vezetett be, amelyek felsőoktatási intézményekben működnek, és szakmák és vállalkozói készségek oktatását kínálják, valamint veterán asszisztenseket is képeznek. Egy másik projekt, amely a fogyatékkal élő szakemberek számára munkalehetőséget teremtő munkáltatókat kompenzálja, több mint száz munkahelyet biztosított az embereknek.

Ha csak ülünk otthon és sajnáljuk magunkat, akkor az emberek nem fogják megérteni. Írnak majd valami posztot a neten, hogy nagyon sajnáljuk hősök vagytok és ennyi. Az olyan projekteknek köszönhetően, mint ez a rehabilitáció, azonban az emberek látják, hogy mi is létezünk

– tette hozzá a vak veterán.

Borítókép: Egy ukrán állampolgár 2022. május 24-én mankóval jár egy barátja lakásában Kijevben (Fotó: AFP/Szergej Supinsky) 

 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.