Ukrajna egyesülhet Oroszországgal – állítja egy ukrán politikus

Ukrajna genetikailag kapcsolódik Oroszországhoz és néhány éven belül egyesül is vele – mondta el egy interjúban Viktor Medvedcsuk ukrán politikus, korábban az Ukrajnában betiltott Ellenzéki Platform – Az Életért párt, jelenleg a Másik Ukrajna mozgalom vezetője. Medvedcsuk szerint május 21. után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már nem tekinthető legitim államfőnek.

Forrás: TASZSZ2024. 05. 02. 9:50
Viktor Medvedcsuk ukrán politikus
Viktor Medvedcsuk ukrán politikus (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/elnöki sajtószolgáat/Mihail Klimentyev)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éveken belül egyesülhet Oroszországgal Ukrajna – vélekedett egy, a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjúban Viktor Medvedcsuk ukrán politikus, korábban az Ukrajnában betiltott Ellenzéki Platform – Az Életért párt, jelenleg a Másik Ukrajna mozgalom vezetője.

Mit lehet mondani az ország jövőjéről, amelyet egykor Kijevi Rusznak, Novorossziának, Ukrajnának hívtak – a név a régi szláv „határvidék” kifejezésből származik, Oroszország határvidéke? Genetikailag kapcsolódik Oroszországhoz, és ez a kapcsolat csak akkor szűnhet meg, ha az egész népet kiirtják

– mondta Medvedcsuk, amikor arról kérdezték, hogyan látja Ukrajna jövőjét tíz év múlva.

Az ukránok önrendelkezési jogon alapuló reintegrációs folyamata elindult, és tíz éven belül megvalósul. Az ukránok elkerülhetetlenül újraegyesülnek Oroszországgal

– tette hozzá a politikus.

Medvedcsuk Volodimir Zelenszkij ukrán elnök státuszával kapcsolatos alkotmányos problémára is felhívta a figyelmet. Ukrajna alkotmányának értelmében 

Zelenszkij május 21. után nem tekinthető Ukrajna legitim államfőjének – szögezte le az ukrán ellenzéki politikus.

Mint arról beszámoltunk, Ukrajnában tavaly októberben parlamenti, idén tavasszal pedig elnökválasztást tartottak volna, Zelenszkij azonban a háborúra hivatkozva mindkét választást elhalasztotta.

A probléma nem az, hogy május 21-e után Zelenszkij illegitim elnök lesz, hanem az, hogy Ukrajna már elvesztette államiságát, és itt nincs miről beszélni

– emelte ki Medvedcsuk.

Mint arról beszámoltunk, az ukrán elnök betiltotta az ellenzéki, Moszkva-barát pártokat, köztük Medvedcsuk Ellenzéki Platform – Az Életért pártját is. Az ellenzéki erőket Ukrajna szuverenitásának aláásásával vádoltak meg, mondván, a Kreml régóta használja ezeket a pártokat arra, hogy befolyást gyakoroljon az ukrán politikára. Az Ellenzéki Platform az Életért, amely nem csak a legnagyobb oroszbarát párt, hanem a parlament második legnagyobb ereje is volt, megpróbálta ugyan megtámadni a tilalmat, de a legfelsőbb bíróság helybenhagyta azt.

Medvedcsukot három másik poltikussal együtt Zelenszkij az állampolgárságától is megfosztotta – írta a Kyiv Post ukrán hírportál.

Az Egyesült Államok arra törekszik, hogy„a háború tüzébe dobja” a balti országok, Lengyelország, Németország és Franciaország népét – mutatott rá a politikus az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban. 

A TASZSZ-nak adott interjúban az ukrán ellenzéki vezető hangsúlyozta, hogy Zelenszkijt, valamint „bandáját”, közeli munkatársait szigorúan meg kell büntetni.

Borítókép: Viktor Medvedcsuk ukrán politikus (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/elnöki sajtószolgáat/Mihail Klimentyev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.